Gość Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Obawiam się że nie Czasami zdarzają się takie niespodzianki. Dość długo był wałkowany temat o skaczącym łańcuchu na kasecie 11s Shimano, nie pamiętam który model. Okazało się że jedna zębatka ma jakiś zadzior czy profilowanie, które powoduje że łańcuch skacze. Wiele osób o tym pisało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Kasety nie wykluczam ale dziwne jest to że problem pojawia się przy przechodzeniu tylko na większe zębatki w dół kasety idzie ok. Wykluczam tylko że problemem jest antagonizm kasety Srama z przerzutka XT przy identycznym stopniowaniu kasety 11-36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Ale ta kaseta była chyba od początku i wszystko było ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Tak sobie czytam i nikt nie wspomniał o odległości kółeczka przerzutki od kasety. Pewnie to mało prawdopodobne, ale tak proste do sprawdzenia, że może warto? Ja miałem podobnie przy napędzie SRAM NX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Są rzeczy niewytłumaczalne albo cieżkowytłumaczalne i czasami tak się właśnie dzieje. Na jednej kasecie będzie działać na drugiej nie. I dodatkowo może w tym nie być żadnej powtarzalności. To jednak zostaw sobie na deser. Najpierw kwestie najbardziej prawdopodobne trzeba wykluczyć (linka, hak, manetka, koło krzywo zapięte w qr (jeśli tam qr)...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 58 minut temu, schwinn0 napisał: Ale ta kaseta była chyba od początku i wszystko było ok... Tak po założeniu chodziło idealnie. 52 minuty temu, chudzinki napisał: Tak sobie czytam i nikt nie wspomniał o odległości kółeczka przerzutki od kasety. Próbowałem różnych ustawień bez skutku. @Dokumosa mam jakąś stara kasetę z łańcuchem więc chyba założę ja na próbę i zobaczę czy będzie tak samo. Może jest tak że ta kaseta która obecnie jest założona jest w jakiś sposób uszkodzona bo była używana na alu bębenku z dużymi wrzerami. Problem pojawia się na najczęściej używanych biegach tam gdzie wrzery były największe wiec może łańcuch jakoś uszkodził te miejsca na kasecie które pomagają w zmianie biegów bo wypadały one w miejscach gdzie nie powinny być. No jest to możliwe. A tak na marginesie to kaseta Srama w połączeniu z bębenkiem alu to pomysł najgorszy z możliwych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 wŻery 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 27 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 No to kaseta wykluczona. Założyłem dziś starą kasetę Shimano plus łańcuch hg 95 i napęd działa tak samo źle jak na kasecie Srama. Objawy identyczne. W serwisie Treka był założony nowy pancerz i linka mimo to linka jest delikatnie zakrzywiona w okolicach dolnego portu gdzie linka wychodzi z ramy. Także to najprawdopodobnie jest przyczyną całej afery. Pytanie co powoduje zakrzywienie linki w tym miejscu ale wynika z tego że powstaje ono natychmiastowo bo napęd nie działał od razu po wyjeździe z serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Pokaż zdjęcie tego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Rower wraca dziś do serwisu Treka bo @Sarmata twierdzi że skoro zapłacił za wymianę linki to ma działać... Także nie mam jak zrobić foto. Zresztą i tak byłoby ciężko ująć to na zdjęciu bo to dziura w okolicach suportu w której mieści się tylko końcówka pancerza . Jak na moje oko to pancerz wchodzi w ten port pod dziwnym kątem, może coś się tam wyrobiło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Tak wygląda w zasadzie nowa linka która założono tydzień temu w serwisie Treka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Nic dziwnego że nie działa. Może za mocno naciągają pancerz i powinien być z nieco większym luzem, czyli mieć większe łuki ( nawet w ramie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Problem polega na tym że linka przez ramę idzie bez pancerza a pancerz do ramy jest przypinany na trytki i nie ma możliwości poprowadzenia pancerza z większym łukiem. Rower trafił do serwisu z niedziałającym napędem i tak z niego wyjechał, teraz założyli nowa linkę i mówią że działa. Pytanie jak długo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.