Alsew Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Pacjent to Trek XCaliber mojego brata. Z tego co pamiętam to jego narzekania na działanie napędu zaczęły się od jakiegoś drobnego upadku więc początkowo podejrzanym był skrzywiony wózek przerzutki. Ostatnio w serwisie Treka były wymieniane stery i przy okazji wymienili przerzutke na zupełnie nową m786, do tego jak zwykle stwierdzili że hak przerzutki jest krzywy, więc dali nowy oraz wymienili linkę i pancerz przerzutki. I co? I dalej to nie działa. Przerzutka między 3i4 oraz 4i5 biegiem jakby się wieszała, czasami zmieni bieg po 5 obrotach korbą a czasami po 10 obrotach. Następnym podejrzanym były wrzery na alu bębenku DT więc wstawiłem inserty stalowe... Może trochę lepiej ale dalej się wiesza, jak pokręcisz baryłka w manetce i idzie w górę kasety dobrze, to w dół już nie zrzuca. Jak w dół idzie dobrze to w górę zaczyna między tymi 2 biegami mielić i trzeba manetka dociągnąć linkę żeby łańcuch wszedł wyżej. Na pozostałych biegach działa dobrze . Dodam że napęd ma ok 1700km przebiegu na 2 łańcuchach, kaseta Srama 11-36 wygląda dobrze, a manetka Deore ma może z 9 miesięcy. Ma ktoś pomysł na co jeszcze zwrócić uwagę, co sprawdzić ? Jakieś sugestie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 To, że hak został wymieniony nie znaczy, że jest prosty. Sprawdź, jeśli masz możliwość. Zdarzało mi się już montować fabrycznie nowe, krzywe haki. Na jakim to łańcuchu chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 2 łańcuchy Srama. Na obu to samo. Też tak wczoraj patrzyłem na ten hak i wydaje mi się że nie idzie jakby wzdłuż ramy tylko odchodził na zewnątrz ramy. Próbowaliśmy z powrotem założyć starą przerzutkę to musiałem poprawić zakres jej działania bo nie chciała wrzucać na największą zębatkę. A przed wymianą haka nie było z tym problemu . Niestety nie mam przyrządu do sprawdzenia haka. Mam 2 napędy 10rz z czego jeden jest w 28 letnim Garym z niewymiennym hakiem i nigdy nie miałem z tym problemu. A jak mój brat zaprowadzi rower do serwisu to zawsze hak okazuje się być krzywym 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Cytat Niestety nie mam przyrządu do sprawdzenia haka A przednie koło na qr masz? Dla napędu x10 spokojnie da się to zrobić przy pomocy koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Hej, doprecyzowując specyfikację, to w tym treku zainstalowana jest manetka SLX M670 (założona w czerwcu tego roku), kaseta SRAM 1070 i 2 łańcuchy SRAM 1070 zmieniane co ok. 700 km ( w sumie przebieg ok 1800 km, na razie przymiar na 0,5 nie wpada). Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i doświadczenia z taką konfiguracją/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Przymiar mamy na 0,75 i 1,0. Na 0,5 pewnie już by wpadł patrząc na to jak wygląda przy 0,75. 3 minuty temu, abdesign napisał: A przednie koło na qr masz? Dla napędu x10 spokojnie da się to zrobić przy pomocy koła. A możesz jaśniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 2 minuty temu, abdesign napisał: A przednie koło na qr masz? Dla napędu x10 spokojnie da się to zrobić przy pomocy koła. Przednie koło jest obecnie na sztywnej osi, ale mam jeszcze stare koło. Jak to można zrobić przy pomocy koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Jak masz przednie koło na qr to zdejmujesz przerzutkę, wyjmujesz z osi szybkozamykałkę wkręcasz koło ośką w miejsce przerzutki i patrzysz czy koła tylne i to które wkręciłeś są do siebie równoległe. Koło ma na tyle dużą średnice że widać od razu czy to jest krzywo czy nie. Może sobie być tylne Proszę - zrozumiesz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 No raczej 😂 Dzięki. Zawsze można na forum nauczyć się czegoś nowego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 To jeszcze warto sprawdzić czy linka na pewno bez oporów przesuwa się w pancerzu. Może się coś przygniotło w trakcie upadku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Linka i pancerz była wymieniona ostatnio w serwisie Treka. Myślałem bardziej o tym że linka częściowo przechodzi bez pancerza przez ramę a te porty nie wyglądają zbyt profesjonalnie... Jak się przesuwa linka w pancerzu w każdym razie warto sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Miałem podobny problem gdy linka przerzutki tylnej została pozbawiona pancerza w ramie przy którymś tam serwisie. Pancerz na całej długości zdecydowanie poprawił jakość pracy tylnej przerzutki. Ps. Ale prosty hak to podstawa 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Też jestem zwolennikiem pełnego pancerza tyle żeby to zrobić w tym Treku to trza by rozwiercić dziury w ramie i byłoby prawdopodobieństwo że pancerz będzie walił o ramę na dziurach. A na to mój brat na pewno się nie zgodzi... Ale wejście i wyjście linki z ramy jest na liście podejrzanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Kilka razy spotkałem się z sytuacją, że jak linka idzie goła w ramie to podczas jej wymiany przypadkowo oplecie inną linkę/przewód hamulcowy, który też jest tamtędy puszczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Przerzutka nowa, linka i pancerz nowe, hak nowy. Kaseta stara ale zwracasz uwagę, że to przerzutka się wiesza. Może trzeba do manetki zajrzeć albo ją podmienić na próbę. Czy pancerz przy manetce też wymienili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 @schwinn0 Pancerz jest cały nowy. O manetce też myślałem ale ona też stara nie jest, bo nie ma jeszcze nawet pół roku... Tak jak wyżej było napisane, kaseta ma przebieg poniżej 2 tys km zrobione na 2 łańcuchach i wygląda ok, moim zdaniem powinna nawet nowy łańcuch przyjąć. Sam miałem dużo bardziej zużyte kasety a biegi jakoś zmieniały a tu jest kompletną padaka. Bębenek DT miał 1,5 milimetrowe wrzery i po ich skasowaniu też nie ma efektu wow, więc osobiście wątpię żeby to była wina kasety. Zastanawia mnie też fakt że serwis wymienił linkę i pancerz bo podobno linka miała "zagięcie" a jak ją montował w czerwcu razem z nową manetką to było wszystko ok i napęd działał igła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Ja bym mimo wszystko sprawdził manetkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Może i ta manetka... Najlepsze jest to że serwis który zmieniał ostatnio tą przerzutkę,hak i linkę z pancerzem twierdzi że to kwestia tego, że kaseta jest Srama a przerzutka Shimano 😂 A @Sarmata im wierzy 😂 Serwis Treka, a takie bzdury gadają. Coś strasznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Moje doświadczenia mówią mi, że krzywy hak powoduje błyskawiczne zjedzenie z grubości górnego kółka. Nie wiem czy jest ono takie mięsiste jak w M8000, ale po mojej w sumie krótkiej walce z takim samym problemem jakość zmiany biegów była fatalna. Co się okazało po dwóch hakach, pancerzu, lince, niezliczonych prostowaniach i regulacjach? Że kółko schudło na ząbkach - to prowadzące. I łańcuch był zbyt delikatnie nakierowywany na właściwą koronkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 @cervandes w m786 oba kółka są takie jak w m8000 to dolne. Przerzutke bym wykluczył bo na nowej z pudełka też to nie działa. Na chwilę obecną obstawiam że to wina manetki lub prowadzenia linki przez ramę. Hak był wymieniany i serwis twierdzi że po zamontowaniu był sprawdzony. Chociaż jak oni twierdzą, że to nie działa bo na kasecie jest napis Sram, a na przerzutce Shimano, to nie wiem czy można im w cokolwiek wierzyć 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Prowadzenie linek w ramie to złoooo ... ;-) Bo to, że ich nie widać to jedyny benefit takiego rozwiązania. Sprawdź jak będzie to śmigać jak pociągniesz linkę z pełnym pancerzem prawidłowo ułożonym na zewnątrz i porównaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 @ahaja Taki mam właśnie plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Zanim wybebeszysz pancerz, wyjmij linkę i zacznij ją ponownie wsuwać powoli przez pancerz. U mnie od początku przerzutka działała jakoś niemrawo, opóźnienie w zrzucaniu było naprawdę spore, ale sądziłem że tak ma być bo nigdy wcześniej nie miałem sprzęgła. Wymieniałem manetkę, przeciągałem nową linkę i coś mi ją blokowało. Okazało się że za mocno przykręciłem uchwyt pancerza, który w efekcie go zgniatał. Poluzowałem i przerzutka działa znacznie lepiej. Mi ten krzywy hak średnio pasuje do problemu. Parę razy pogiąłem hak i przy nieznacznym odchyleniu efekt zawsze był taki sam. Wszystkie biegi wchodziły, ale przerzutka zamulała i nie była precyzyjna. Dopiero bardzo mocne pogięcie przerzutki i haka powodowało zacinanie na danej koronce. Według mnie manetka lub pancerz. Bardzo mocne, oznacza że stawałem za rowerem i już na oko można było stwierdzić że całość leci pod kątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Zależy jak się skrzywi. Napędy 10s i tak są bardzo tolerancyjna na krzywy hak. Manetki 10s Shimano też są długowieczne i nie spotkałem się żeby byl jakiś prob z tym. Natomiast 12s xt wymieniłem prawą 2x bo zacinała się w niej linka (nie oddawała linki właśnie, wymagana była duża siła której sprężyną przerzutki (również xt) nie była w stanie podołać). I najciekawsze... nie wierzę, że to.wina kasety ale jestem pewien, że podmiana kola na takie z kasetą shimano załatwi sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 @Dokumosa nie bardzo czaję twoje ostatnie zdanie. Rozumiem że to ironia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.