gophfer Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Jak w temacie szukam droppera o średnicy 31.6mm. Mam wzrostu 174cm aktualnie siodełko mam podniesione 265mm ponad rurę podsiodłowa (mierzone bez wysokości samego siodełka) w głąb do wypustek z drugiego koszyka bidonu mam ok 260mm. Czyli wychodzi ze max długość u mnie to będzie z 520mm, stąd pytanie czy sztyca o skotu 170-180 będzie odpowiednia ? No i najważniejsze co wybrać , jaką byście polecili ?? Z racji tego że z przodu i tyłu mam foxa z 3 pozycyjną blokadą skoku (obecnie manetka tylko 2pos) zastanawiam się czy nowego droppera nie ożenić z 3pos squidlockiem + dropper 3Pos squidlock plus dropper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Co do skoku to ja bym brał maksymalnie tyle ile przyjmie rama - tu masz przykładowy kalkulator: OneUp Dropper Post Length Selector - OneUp Components CA Nie wiem jaki masz budżet, ale najlepsze sztyce na jakich jeździłem to Bikeyoke. Co do Squidlocka, to jest super, polecam, bardzo fajnie działa - ja mam jednak tylko 3pos bez droppera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Nie jestem przekonany żeby brać najwięcej skoku ile przyjmie rama. Osobiście mając skok 125mm jeszcze nie znalazłem się w sytuacji w której zszedłem zadem do opuszczonego siodła. Warto zauważyć, że im większy skok sztycy przy nie zmienionej średnicy masztu, tym bardziej wygniatają się ślizgi. (o ile ktoś robi przebiegi na siedząco). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gophfer Napisano 27 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 @KSikorskinie do końca rozumiem co miałeś na myśli Cytat Warto zauważyć, że im większy skok sztycy przy nie zmienionej średnicy masztu, tym bardziej wygniatają się ślizgi. Cytat Polecilibyście jakies konkretne modele (mysle że skok 150mm dla mnie bedzie wystarczając), budżet powiedzmy max 1500 z manetką (squidlock 500 i zostaje 1000 na samą sztyce...?) Kind shock ? Crank Brothers ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 one up v2.1 - 1049zł Bike yoke divine - około 1350zł - po za budżetem Kind shock lev integra - bez gwarancji da się kupić nówkę za 700zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gophfer Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Oneup V2 150mm, znalazłem za 900zl, kind shock lev wychodzi drożej, warto dopłacić do KS czy brać OU (jak wygląda kwestia serwisu, naprawy w której wygląda to łatwiej taniej, prościej itp...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 One up v2.1 różni się od v2 faktem że cartidge jest rozbieralny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gophfer Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 A kurka nie wiedziałem że V2 różni się od V2.1... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gophfer Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 14 godzin temu, KSikorski napisał: One up v2.1 różni się od v2 faktem że cartidge jest rozbieralny. Dostałem odpowiedź od sprzedawcy że ten OU jest 2.1 brać za 900? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Moim zdaniem uczciwa cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gophfer Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Trochę pomierzyłem dzisiaj dokładniej i zastanawiam się czy 150mm nie będzie mało. Maks co mogę wpuścić w rurę podsiodłowa tj 22cm, obecnie siodełko mam ustawione jak na zdjęciu. Sprzedawca twierdzi że wejdzie 180mm Boje się że przy 150mm, po opuszczeniu sidelka będzie niestety nadal za wysoko (swoją drogą, mój rower orbea oiz w rozmiarze M jest sprzedawany ze skokiem 125mm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gophfer Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Kupiona 180mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gophfer Napisano 17 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Sztyca zamontowana 😁 Odkurzaczem przeciągnąłem nić, potem linkę i na końcu pancerz 😀 Jeszcze nie wyregulowana bo czekam na squidlock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin3miasto Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Nie będę zakładał nowego tematu i zaśmiecał forum. Chcę kupić Reverba AXS do speca epica experta 2019 rozmiar ramy L i zastanawiam się nad jego rozmiarem. Wg wyliczeń max co wejdzie to droper o skoku 150mm. Rower uzywany do xc i maratony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Zatem kup reverba 150mm, na czym polega problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.