chudzinki Napisano 18 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 W pn wieczorem na trasie, którą doskonale znam, przez chwilę nieuwagi, dobiłem amortyzator i trochę siebie 😏. Dzisiaj zauważyłem, że w trakcie jazdy przy podrywaniu przedniego koła słychać głuchy odgłos, jakby gdzieś pojawił się luz. Co mogło się sypnąć? Wiem, że najlepiej byłoby go rozebrać, ale latem robiłem serwis, a w zimie wiele nie jeżdżę, więc może miał ktoś podobny przypadek? Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że wydaje mi się, że zaczął lepiej pracować 🤔. Brak zewnętrznych uszkodzeń ani wycieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 18 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 W sprężynie powietrznej jest gumowy odbijak, może się sprasował 😄 a tak serio to co najmniej zrzuciłbym dolne golenie na Twoim miejscu. Kilka złotych na nowe "crush washers" i kilkanaście na olej smarujący, pół godziny czasu, a spokoju jak by więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 19 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Najlepiej zrób mu przegląd albo oddaj go do serwisu, żeby potem się nie okazało, że koniczna jest kosztowna naprawa albo wymiana widelca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 19 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Zawsze możesz też mieć luz na sferach lub osi piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Żadnych luzów właśnie. W dniu 18.12.2021 o 21:58, KSikorski napisał: to co najmniej zrzuciłbym dolne golenie Pewnie na tym się skończy 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Stuka Ci widelec, a Ty sie zastanawiasz czy robić serwis. Rób pełny, bo za chwilę wyjdzie że będziesz kupował nowy widelec czy tłumik. Zdejmiesz dolne lagi, nic nie znajdziesz i co, złożysz? Stracisz czas i pieniądze, bo żeby dostać się do tłumika i tak będziesz musiał je zdjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Pewnie masz rację, ale miałem nadzieję, że ktoś miał podobny przypadek i nakieruje co to może być. Amor ma już trochę za sobą i gdyby to było coś poważnego to z przyczyn ekonomicznych wolę go opchnąć w takim stanie i kupić coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Nikt nie kupi stukającego amortyzatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 W dniu 20.12.2021 o 10:07, chudzinki napisał: Amor ma już trochę za sobą Zrób serwis lub oddaj do serwisu ,ewentualnie daj komuś kto się na tym zna Ja naprawiam amortyzatory ,dampery i sztyce wszystkim swoim znajomym i nie tylko , często jest tak a wiesz coś tam stuka ale jeżdżę a potem trzeba wydać dużo kasy lub go zmienić Przykład sztycy coś tam szura ale jest w miarę ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Pytanie za 100 pkt.: czy spadnięcie elementu o nazwie "retainer" może być powodem owych odgłosów, które notabene tylko ja słyszę? Doświadczony znajomy, który przejechał się moim rowerem stwierdził, że wszystko OK 😀. W tym plastiku wyłamały się trzy ząbki i zjechał w dół... Teraz mogę go założyć i ściągnąć bez zdejmowania segera. Jaką ten plastik spełnia rolę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) Widzę, że nikt nie wychwycił mojej wielkiej pomyłki 🤣. Może to i dobrze. Jak poskładam, pewnie w weekend, to napiszę czy pomogło. Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 2 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Złożone, pojeżdżone, gra, ale nie pytajcie co było, bo nie wiem 🤭. Wymieniłem element "retainer", bo był popękany, ale czy ja go poprzednim razem źle założyłem czy to przypadek - nie wiem... Forumowicze, @piter614, a jakiego smaru używacie do sztycy? Konkretnie to jest TranzX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 2 Maja 2022 Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Kupiłem od @ACTIVIA jakiś czas temu to: https://activia.sgl.pl/cena/oleje-i-smary/smary/do-amortyzatorlw_specjalistyczny-smar-do-amortyzatorlw/1858 Do sztycy spisuje się świetnie. Do amortyzatorów jednak pod uszczelki i na ślizgi nakładam RSP Slick Kick. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 Za dużo tych smarów... Jeden pisze, że lepiej rzadszy żeby uszczelka dobrze zbierała, a drugi, że gęstszy, bo dłużej się utrzymuje 😀. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Pytanie do obeznanych w temacie: za co odpowiada ten element "retainer" i gdzie mogę popełniać błąd przy montażu? Pytam, bo najprawdopodobniej znowu coś z nim jest nie tak... Osobno nie ma go w sprzedaży? Edytowane 21 Czerwca 2023 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Jest dostępny w zestawie serwisowym, ale mam jeden używany luzem i mogę oddać. Jeśli chodzi o jego rolę to mogę się nad tym zastanowić wieczorem 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 Wymieniłem kolejny raz ten element łącznie z tym co na niego wchodzi - może wadliwy... Przy okazji zapytam: czy otwór w tłumiku po całkowitym otwarciu nie powinien być bardziej odsłonięty? Jakoś wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi