2wheels4ever Napisano 18 Grudnia 2021 Napisano 18 Grudnia 2021 Widziałem takie koła w miejskich elektrykach jednej z firm kurierskich i tak sobie pomyślałem, jakie byłyby plusy i minusy założenia takich kół do trekkinga. Z jednej strony koniec problemów ze zrywanymi szprychami, z drugiej jak wtedy centrować koło? Wyważać odważnikami jak w motocyklu czy samochodzie? A może te koła są supermocne i nie wymagają obsługi? Macie jakieś doświadczenia z tego typu kołami w rowerach użytkowych?
Gość Napisano 18 Grudnia 2021 Napisano 18 Grudnia 2021 Zapewne są super ciężkie. Są takie koła z karbonu, ale są super drogie. Jak masz dobre koła i nie ważysz 100 kg, to raczej problemu z tradycyjnymi nie powinieneś mieć.
2wheels4ever Napisano 18 Grudnia 2021 Autor Napisano 18 Grudnia 2021 No ja właśnie ważę 100 kg (w lecie trochę mniej) i co jakiś czas zrywam szprychy. Tylna obręcz z czasem łapie bicie góra-dół, a to już bardzo ciężko korygować. Tak, waga to może być jeszcze jeden minus takich bezszprychowych kół.
Mihau_ Napisano 18 Grudnia 2021 Napisano 18 Grudnia 2021 Poskładaj sobie porządne koła na dobrych częściach zamiast myśleć o głupotach
Kajgana Napisano 18 Grudnia 2021 Napisano 18 Grudnia 2021 Każdy boczny podmuch wiatru jest niebezpieczny przy dyskach.
abdesign Napisano 19 Grudnia 2021 Napisano 19 Grudnia 2021 To zapewne nie o dysk chodzi tylko o gówno śmigła odlewane z aluminium. To jest dramat nie koło. Gość co wymyślił pierwsze koło zrobił to lepiej. @2wheels4ever porzuć tę rozpaczliwą drogę. Boisz się o wytrzymałość kół? To złóż (zamów u kogoś kto składa) 36-cio szprychowe na nierdzewnych szprychach 2,3mm, obręczy z gatunku enduro i śpij spokojnie.
2wheels4ever Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Napisano 19 Grudnia 2021 Tak, o takie ze „śmigłami” mi chodzi. Czuję, że będę musiał odpuścić temat. Może kiedyś będą te odlewane koła rowerowe lepiej robić; w końcu w motocyklach się sprawdzają, a tam są jednak większe siły przenoszone.
JWO Napisano 19 Grudnia 2021 Napisano 19 Grudnia 2021 Cytat Tak, o takie ze „śmigłami” mi chodzi. Temat śmigieł przerobiłem na własnym rowerze i portfelu. Też chciałem takie żeby się nie krzywiły, no to pękły. [zakupy cz5] co kupiłeś ostatnio z części rowerowych - strona 173 - Rowerowe forum na max - ogólna dyskusja - Forum Rowerowe - Największe w Polsce Tak po środku strony jest zdjęcie mojego koła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.