mapajo Napisano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Szanowni Państwo. Proszę o pomoc w doborze hamulców i tarcz. Planuję wymianę hamulców na xt o symbolu br m8100 lub br m8120 oraz zakup tarcz do nich. Mam w związku z tym następujące pytania: 1. czy manetka deore m6100 będzie kompatybilna z klamką hamulca br m8120? 2. Czy różnica w cenie pomiędzy bm m8100 (2 tłoczki), a br m8120 (4 tłoczki) warta jest zapłacenia w kontekście sposobu działania hamulców (z informacji zawartych na forum wynika, że jedynie modulacja w nowszych jest lepsza) 3. Czy mogę także prosić o wskazanie modelu tarcz optymalnych do tych hamulców? Obecnie stosowane przeze mnie przegrzewają się, potrafią łapać bicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) 1. Będzie. Manetka i klamka są w standardzie I-Spec EV. Ewentualnie manetka może być na obejmę, ale wtedy też będzie pasować. 2. 4-tłoczkowe z założenia mają większą moc hamowania. Jeśli będziesz jeździł po płaskim, to ich nie potrzebujesz. 3. CenterLock - RT-MT800, 6 śrub/IS - SM-RT86 lub nowe RT-MT905 (są tylko 203 i 180). Edytowane 17 Grudnia 2021 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Ad. 1. Będzie bez problemu Ad. 2. Siłą hamowania wzrośnie kilka %, ale 4-tłoczkowce mają dużo większą pojemność cieplną - trudniej to przegrzać na ostrych zjazdach Ad. 3. Niestety tutaj shimano poległo od kiedy tarcze do RT76 włącznie robione są chinach a modele ice-tech mają właśnie tendencję do przegrzewania się i krzywienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapajo Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Bardzo Wam dziękuję za merytoryczne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapajo Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Hamulce zamontowane. Przeszkadza mi jedynie ergonomia manetki deore m6100 (mam wersją na obejmę - ograniczony zakres ustawienia, tj. ruchu w kierunku środka kierownicy). Czy możecie Państwo napisać mi jak przykręcić manetkę do obejmy hamulca? (czy jest konieczność zakupu manetki w wersji ispec ev lub jakiegoś adaptera?). Edytowane 29 Grudnia 2021 przez mapajo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Musisz kupić manetkę w wersji EV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi