BartekMM Napisano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Cześć, Zastanawiam się nad zakupem 12 rzędowej kasety Garbaruk. Aktualnie mam zamontowaną SLX M7100. Używa ktoś Garbaruka od dłuższego czasu i może rzetelnie ocenić wytrzymałość vs Shimnao. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 15 Grudnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Używać nie używam. W necie testów także nie ma wiele, ale czytałem jeden test i podobno jest lepiej niż dobrze, rzekomo zmiana przełożeń początkowo nie była tak płynna jak na pełnym zestawie Sram, ale się po krótkim czasie dotarło. Ostatnio natrafiłem w jednym z magazynów rowerowych na test napędów, niestety Garbarska nie było przetestowanego w boju, jednak mają do niego wrócić i pokazać pełny test kasety 12s. Czekam z niecierpliwością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Gdzieś na forum czytałem że komuś się pogiął ten cud techniki. Normalnie bym w to nie uwierzył ale po tym jak mój brat pogiął już 2 kasety Deore 10rz i uwzględniając wagę Garbaruka , to być tak się mogło wydarzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Osobiście nie znam ani jednej opinii zachwycającej się ich kasetami. Co najwyżej, że jest normalnie jak powinno być. Za to jest trochę narzekań. Oni jadą tylko i wyłącznie na wadze i wyglądzie poprzez ładne wykonanie. Gdyby to odjąć to pies z kulawą nogą by tego nie ruszył. Masz wolne środki to nie sugeruj się innymi tylko sam przetestuj. To nie zakup koła y być związanym na lata. Będzie kiepsko to wrócisz do poprzednich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 11 godzin temu, bogus92 napisał: rzekomo zmiana przełożeń początkowo nie była tak płynna jak na pełnym zestawie Sram, ale się po krótkim czasie dotarło. Mój kolega z drużyny powiedział mi dokładnie to samo. Wspominałem zresztą o tym ostatnio w tym samym wątku, w którym pisałem też to: 11 godzin temu, Alsew napisał: Gdzieś na forum czytałem że komuś się pogiął ten cud techniki. ...co z kolei przydarzyło się innemu koledze po niedługim czasie używania napędu Garbaruka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Kupiłem Garbaruka do swojego GX i musze przyznać rację, że sprawia wrażenie delikatnego. W porównaniu do kasety GX jest również zauważalnie lżejszy, co niespecjalnie zwiastuje podwyższoną trwałość. Założę pewnie dopiero jak się ociepli i po kilku tysiącach km zdam raport. Oczywiście jeśli wytrzyma te kilka tysięcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Z drugiej strony w Sramie pękają ząbki przy zębatce 50T nagminnie. Mi w tym roku jedną kasetę wymienili. Aluminiowe zębatki w kasetach to rak MTB i kaseta XT i XTR z tego powodu to nieśmieszne nieporozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Zgadza się, ja też w swoich dwóch pierwszych kasetach XG-1275 straciłem po jednym ząbku z 50-tki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Jak ktoś nie trawi alu to można w pełni stalową m6100 (i to jedyna istotna różnica względem SLX/XT). Poza tym zęby alu zawsze będą narażone na wyszczerbienia bo przy zmianie przełożenia na lżejsze jadąc na pełnej mocy przy podjeździe łańcuch nie dość, że w pewnym momencie ciągnie nieco w bok to jeszcze jest zazębiony tylko kilkoma ogniwami. Tutaj ważny jest balans doboru stopu i jego obróbki w taki sposób żeby zęby nie były plastelinowe (ale nie pękające ;)) albo twarde jak beton (kruszące się przy byle nieudanej zmianie). Biorąc pod uwagę długodystansowe koszty eksploatacji IMHO kasety i łańcuchy 6100 nie mają sobie równych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Ja tam nie demoluję alu koronki ale co z tego jak jej głównie używam i znika w oczach. Też rozważałem Garbaruka bo tam idzie takową podmienić ale za darmo nie dają a w cenie ich całej kasety miał bym 2x Shimano Deore w dodatku całą stalową. Waga mnie nie obchodzi więc doszedłem do wniosku, że wydawanie tyle kasy na coś co zupełnie nic mi nie wniesie do jazdy jest całkiem bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 No to jak głównie używasz 50T to chyba trzeba pomyśleć o zmianie blatu na mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 18 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Jakiego blatu? Z przodu mam 30T to już nic mniej nie zawojuje bo walał bym przejść na 2x. Poza tym nadal jest opcja całej stalowej Deore i kolejna takową będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 19 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Hej Używam kasety Grabarkuka już ponad pół roku - wersja 52 zęby na bębenku XD. Aktualnie mam najechane ok 4 tyś km i póki co jestem mega zadowolony. Nie ma problemów z przerzucaniem i tym bardziej nic się nie wygięło. Zużycia też wielkiego nie widać. Aktualnie kończe 2-gi łańcuch na tej kasecie - pierwszy GX - ok 1200 km, teraz XX1 - ok 2800 km - jest wyciągnięty na 0.5. Teraz kupiłem nową zębatkę Garbaruk do przodu i zakładam łańcuch Shimano. Myślę że kaseta spokojnie go przyjmie i wytrzyma jeszcze wiele kilometrów. Poniżej 2 zdjęcia - nowa kaseta i po 4 tyś km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.