Skocz do zawartości

[Błotniki] Do amortyzatora bez otworu w koronie

grissley

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam błotniki SKS Longboard i amortyzator bez otworu w koronie (Axon Werx). Da się to jakoś pożenić - sa jakieś adaptery czy obejmy? Czy trzeba kupić jakiś specjalny błotnik, dedykowany do takiej korony?

Napisano

Da się - kawałkiem blaszki z dwoma otworami, i śrubą z nakrętką :D 

Do takiej korony nie kupisz żadnego pełnego błotnika, tylko błotniki "MTB" wciskane w rurę sterową, a to rozwiązanie kiepskie w porównaniu do Longboard. 

Można to zrobić np. rozklepując na płasko uchwyt p-clip

mocowanie-obejma-p-clip-12mm-inox.jpg

Ale ciężko mi powiedzieć jaki trzeba kupić żeby pasował do korony w Twoim widelcu. Blaszka daje lepsze możliwości dopasowania bo robisz na wymiar, minus taki że trzeba jakiś kawałek mieć/kupić, wyciąć i nawiercić. Do tego owinąć jakąś taśmą/gumą, a na śrubę mocującą też warto dać kawałek wężyka - żeby błotnik solidnie siedział. 

Trochę kombinowania ale warto, właśnie po to żeby mieć pełne błotniki. 

Wiem że są tacy którzy rozwiercają koronę - ale ja się tego nigdy nie podjąłem. 

Tak sobie teraz myślę - że dobrym rozwiązaniem byłoby też przykręcenie do oczka w błotniku wygiętego kawałka blaszki, którą można by złapać powiedzmy czterema trytkami do korony. 

Na pewno nie idź w kierunku łapania nimi bezpośrednio błotnika "na krzyż" co jest popularną praktyką - bo wtedy błoto będzie się na nich zatrzymywało, zamiast przelatywać wzdłuż całego błotnika. 

Jeszcze jedna opcja jaka mi przychodzi do głowy to 4-6 otworów w błotniku, w górnej części i złapanie go bezpośrednio do korony - aczkolwiek może to osłabić go na tyle że kiedyś pęknie. 

O coś takiego wymyśliłem, do wycięcia z kątownika - przykręcasz to do błotnika, do góry nogami, a w miejscu strzałek łapiesz trytkami czy opaskami hydraulicznymi (takimi na śrubę) do korony widelca. 

Adapter, który niestety nie istnieje.

kątownik.PNG

Napisano

ZEFAL FM30 lub FM20 - mocowane trytytkami do amora. Używam od kilka lat, działa.

Żonie kupiłem Mucky Nutz  - podobny sposób mocowania ale rzepami. Też coś tam zatrzymuje :)

Napisano
1 godzinę temu, grissley napisał:

A może da się "zaadaptować adaptery" od błotnika mtb?
Takie coś np:
https://allegro.pl/oferta/sks-adaptery-dashboard-shockboard-shockblade-8961170154
śrubka od spodu błotnika i przykręcić do adaptera od dołu?

Nic z tego. Musiałbyś pozbyć się prętów (bo wysokość błotnika nad kołem będzie się zmieniała, wraz z uginaniem się widelca) a ciężki błotnik pełny raz że może mieć problem z utrzymaniem się na tym mocowaniu, a dwa będzie się telepał bez tego wsparcia. Jak błotnik pełny to tylko mocowany do korony i naprawdę, masz spore możliwości w tym zakresie. 

Ta blaszka jest banalnym rozwiązaniem i działa świetnie. 

Mogę Ci poszukać zdjęć jak to u mnie wyglądało. 

Napisano

o rany, rzeczywiście - przecież ten otwór jest gdzie indziej...
No to będę z blaszką kombinował. Albo zepnę trytką koronę z oczkiem błotnika (tym, przez które idzie śruba, gdyby w koronie był otwór). Tylko zero stabilności na boki wtedy będzie, ale może wystarczy, skoro będą druty?

Napisano

Trytka może być za słaba. Jak już musiałbyś przeszlifować otwór w tym oczku na płasko, to jest mniejsza szansa że przecierałaby się o tą blachę. W okrągły otwór będzie się wrzynała i pęknie. 

Opcja numer dwa - spotkałem się z tym że robią tak ale z obejmą na węże, taką skręcaną, ślimakową. Wystarczyło by znaleźć na tyle wąską/powiększyć otwór w oczku. 

Ale to ciągle więcej zachodu jak z blaszką ;) 

Napisano
14 minut temu, grissley napisał:

Albo zepnę trytką koronę z oczkiem błotnika (tym, przez które idzie śruba, gdyby w koronie był otwór). Tylko zero stabilności na boki wtedy będzie, ale może wystarczy, skoro będą druty?

Przy szerokich i porządnych jak SKS można śmiało wywiercić cztery otwory i zamocować na dwie trytytki. A patrząc na szerokość tych błotników to terenu nie będą widzieć, więc spokojnie to wystarczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...