grissley Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Mam błotniki SKS Longboard i amortyzator bez otworu w koronie (Axon Werx). Da się to jakoś pożenić - sa jakieś adaptery czy obejmy? Czy trzeba kupić jakiś specjalny błotnik, dedykowany do takiej korony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Da się - kawałkiem blaszki z dwoma otworami, i śrubą z nakrętką Do takiej korony nie kupisz żadnego pełnego błotnika, tylko błotniki "MTB" wciskane w rurę sterową, a to rozwiązanie kiepskie w porównaniu do Longboard. Można to zrobić np. rozklepując na płasko uchwyt p-clip Ale ciężko mi powiedzieć jaki trzeba kupić żeby pasował do korony w Twoim widelcu. Blaszka daje lepsze możliwości dopasowania bo robisz na wymiar, minus taki że trzeba jakiś kawałek mieć/kupić, wyciąć i nawiercić. Do tego owinąć jakąś taśmą/gumą, a na śrubę mocującą też warto dać kawałek wężyka - żeby błotnik solidnie siedział. Trochę kombinowania ale warto, właśnie po to żeby mieć pełne błotniki. Wiem że są tacy którzy rozwiercają koronę - ale ja się tego nigdy nie podjąłem. Tak sobie teraz myślę - że dobrym rozwiązaniem byłoby też przykręcenie do oczka w błotniku wygiętego kawałka blaszki, którą można by złapać powiedzmy czterema trytkami do korony. Na pewno nie idź w kierunku łapania nimi bezpośrednio błotnika "na krzyż" co jest popularną praktyką - bo wtedy błoto będzie się na nich zatrzymywało, zamiast przelatywać wzdłuż całego błotnika. Jeszcze jedna opcja jaka mi przychodzi do głowy to 4-6 otworów w błotniku, w górnej części i złapanie go bezpośrednio do korony - aczkolwiek może to osłabić go na tyle że kiedyś pęknie. O coś takiego wymyśliłem, do wycięcia z kątownika - przykręcasz to do błotnika, do góry nogami, a w miejscu strzałek łapiesz trytkami czy opaskami hydraulicznymi (takimi na śrubę) do korony widelca. Adapter, który niestety nie istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Hm. A może da się "zaadaptować adaptery" od błotnika mtb? Takie coś np: https://allegro.pl/oferta/sks-adaptery-dashboard-shockboard-shockblade-8961170154 śrubka od spodu błotnika i przykręcić do adaptera od dołu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 ZEFAL FM30 lub FM20 - mocowane trytytkami do amora. Używam od kilka lat, działa. Żonie kupiłem Mucky Nutz - podobny sposób mocowania ale rzepami. Też coś tam zatrzymuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 1 godzinę temu, grissley napisał: A może da się "zaadaptować adaptery" od błotnika mtb? Takie coś np: https://allegro.pl/oferta/sks-adaptery-dashboard-shockboard-shockblade-8961170154 śrubka od spodu błotnika i przykręcić do adaptera od dołu? Nic z tego. Musiałbyś pozbyć się prętów (bo wysokość błotnika nad kołem będzie się zmieniała, wraz z uginaniem się widelca) a ciężki błotnik pełny raz że może mieć problem z utrzymaniem się na tym mocowaniu, a dwa będzie się telepał bez tego wsparcia. Jak błotnik pełny to tylko mocowany do korony i naprawdę, masz spore możliwości w tym zakresie. Ta blaszka jest banalnym rozwiązaniem i działa świetnie. Mogę Ci poszukać zdjęć jak to u mnie wyglądało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 o rany, rzeczywiście - przecież ten otwór jest gdzie indziej... No to będę z blaszką kombinował. Albo zepnę trytką koronę z oczkiem błotnika (tym, przez które idzie śruba, gdyby w koronie był otwór). Tylko zero stabilności na boki wtedy będzie, ale może wystarczy, skoro będą druty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Trytka może być za słaba. Jak już musiałbyś przeszlifować otwór w tym oczku na płasko, to jest mniejsza szansa że przecierałaby się o tą blachę. W okrągły otwór będzie się wrzynała i pęknie. Opcja numer dwa - spotkałem się z tym że robią tak ale z obejmą na węże, taką skręcaną, ślimakową. Wystarczyło by znaleźć na tyle wąską/powiększyć otwór w oczku. Ale to ciągle więcej zachodu jak z blaszką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 14 minut temu, grissley napisał: Albo zepnę trytką koronę z oczkiem błotnika (tym, przez które idzie śruba, gdyby w koronie był otwór). Tylko zero stabilności na boki wtedy będzie, ale może wystarczy, skoro będą druty? Przy szerokich i porządnych jak SKS można śmiało wywiercić cztery otwory i zamocować na dwie trytytki. A patrząc na szerokość tych błotników to terenu nie będą widzieć, więc spokojnie to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Wygląda na to że to obejma na rurę 10mm, chyba że to jakieś inne oznaczenia. Ale kojarzę że spoooooro się ich naszukałem (dobrze że w mieście jest oddział Tubes International). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.