Skocz do zawartości

[Triban RC500] za i przeciw

trendyfendi

Rekomendowane odpowiedzi

Karbon nie jest sztywniejszy jako taki, wręcz przeciwnie. Co najwyżej możesz przekrojem rurek ramy się pobawić żeby ich "przewymiarowanie" usztywniało.

Wracając do trabanta. Ja go nie mam ale... nie pamiętam już - ze dwa lata temu (chyba) mój kuzyn taki powracający powiedzmy do ambitniejszego rekreacyjnego  jeżdżenia za moją namową nabył właśnie rc500 - tyle że to był bardzo przemyślany wybór jak i moja podpowiedź. Ów kuzyn - Paweł robi sobie głównie wycieczki raz przejedzie 30km, raz się zamachnie na stówę albo walnie jakąś objazdową weekendówkę. Ale robi to jak mówię - ambitniej wycieczkowo. Zastanawialiśmy się nad rowerem takim śmiakim owakim, i trabant był po prostu najlepszy w akceptowalnej cenie. Ma sobie tam dwa komplety kół 28c łyse i jakieś gravelowe 36c - czasem do G.K. na kawę wpadnie, czasem gdzieś tam na spokojnie zwiedza jakieś Kampinosy czy inne dukty bez napięcia ale i umówi się na Gassy do grupy co wycieczki kończy na "Kamieniu" ja się czasem jak już przejadę do G.K. i wrócę ustawiam z Nim na dobicie drugiej stówy już lajtowo. Reasumując - taki ciut bardziej sportowy "trekkingowiec" - dobre słowo bo w kółko wysyła mi zdjęcia z jakimiś sakwami przy przeróżnych tabliczkach - zajarał go ten rower i był dobrym wyborem - właśnie do tego.... ale on kurde waży 4kg więcej niż mój - to nie jest sportowa szosa ;)

19 minut temu, Mateusz_Brycki napisał:

Karbon podobno, zresztą tego sie od Karbonu zazwyczaj oczekuje - że będzie sztywniejszy i lżejszy. Ja nie mam jak tego zmierzyć, wyczytałem w testach bikeboard. 

Wcale nie. Od Karbonu oczekuje się tego, że będzie sztywny tam gdzie ma być sztywny, a elastyczny tam gdzie taki ma być. Dlatego stosuje się różne materiały i układy.

Aluminium to aluminium, jest sztywne i tyle. Właśnie dlatego zawsze mnie śmieszy jak ludzie kupują drogie rowery na aluminiowej ramie, a potem piszą rozprawki jaką to wspaniałą ramę zrobiła firma na T. czy S.

1 minutę temu, skom25 napisał:

Właśnie dlatego zawsze mnie śmieszy jak ludzie kupują drogie rowery na aluminiowej ramie

oj... jest parę ram aluminiowych które ładnie pracują - posadziłbyś tyłek na blockhaus 67 albo caadzie 13-cie to byś się zdziwił. 

W dniu 4.01.2022 o 14:09, skom25 napisał:

Aluminium to aluminium, jest sztywne i tyle.

Tu również manipuluje się grubością ścianki i przekrojem, a współczesne technologie obróbki plastycznej pozwalają w jednej rurce mieć zróżnicowaną grubość i kształt... Ale nie tak dowolnie jak w kompozytach.

8 godzin temu, kotlet79 napisał:

To jak porównujesz rower za około 3 tys. zł z takim za 50 tysięcy

Przecież to było ostatnie zdanie i to z uśmiechem po tym jak niemal wstawiłem trabantowi laurkę... na dodatek w kontekście tego że ktoś wcześniej coś o sportowej geometrii tribana napisał. Dużo trzeba samozaparcia żeby poważnie takie porównanie potraktować.

No ale niby co można innego o tribanie powiedzieć uczciwie ? ;) no dażę go szczerą sympatią bo to fajny rower (tu trzeba zachować umiar w pochwałach i oceniać go w jego kategorii i tyle). Jest dużo rzeczy na świecie których nie chcę posiadać mając przy okazji pełną świadomość że w swojej niszy są świetne.

Problemem jest to jak ktoś usiłuje poza tą niszą udowadniać że to rower np. mogący zostać pełnoprawną szosą w typie race... albo cyklokrośką/gravelem. No nie, to dość ciężki rower, dodatkowo mający swoje ograniczenia.

Może to że jest okropnie brzydki a matowy kolor uwypukla jeszcze bardziej spawy. Ale do trekkingu z stack/reach 1.42 i jeszcze dolnym chwytem który jest dość nisko przez kształt kiery.. coś lepszego bym znalazł.

Jest cała masa rowerów bardziej wygodnych i z bardziej przystępną geometrią. Jak się przesiadłem np na Domane to czułem się jak na taborecie, tam jest 1.47 w takim samym rozmiarze. Decathlon reklamował te rowery jako "zimòwki". Ja bym w tej roli ten rower właśnie widział. Gdy szkoda wypinać z trenażera karbonowe cudo to masz alternatywę której nie szkoda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...