anna_k Napisano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Czesc Czy gravel z poniższymi parametrami pozwoli na wrzucenie kasety 11 -42 w miejsce 11-36 ? Chodzi o model https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/667/silex-400 PRZERZUTKA TYŁ Shimano GRX400 PRZERZUTKA PRZEDNIA Shimano GRX400 MANETKA TYŁ Shimano GRX400 MANETKA PRZÓD Shimano GRX400 Korba 46-30 KASETA/WOLNOBIEG Shimano CS-HG50 11-36 teeth 10 speed Generalnie poszukuję gravela z napędem. który zaoferuje prawdziwego żółwia na długich, stromych podjazdach, a na szybkich płaskaczach para nie pójdzie w gwizdek. Mając doświadczenie z napędem gravelovym 50/34 + 11-32 oraz MTB 30 + 11-46 podejrzewam, że kombinacja 46/30 + 11-42 może byc bliska optimum moich potrzeb, jednak nie znalazłam takiej oferty na gravelowym rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 GRX 400 obsługuje kasety do 11-36, także może być problem. Zawsze można ją zmienić na stosunkowo niedrogą i bardzo dobrą M6000. Niemniej jednak - według mnie, przy takich oponach przełożenie 30:36 będzie w zupełności wystarczające. Będzie tak jakby po środku pomiędzy tym z czym masz doświadczenie. I wiesz, jak sam rower Ci pasuje to przerzutką i kasetą się nie przejmuj, to jest do wymiany i to bardzo prostej. I rower będzie idealnie skrojony pod Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Cytat GRX 400 obsługuje kasety do 11-36, także może być problem. Zawsze można ją zmienić na stosunkowo niedrogą i bardzo dobrą M6000 Nie, nie można. To inny ciąg linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Pozwolę się wtarabanić do tematu, @MikeSkywalker jesteś pewien, że wystarczy wymienić przerzutkę, kasetę i wszystko będzie grać i buczeć? Może sam bym się skusił na taką wymianę. 30x36 w zasadzie jest ok ale jednak czasami chciałbym wrzucić na pierwszy bieg, a tu się okazuje, że już jadę na nim od dłuższego czasu edit. @abdesin To teraz Ciebie zapytam czy jesteś pewny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 @kipcior tak, ja jestem pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Też mi się po głowie coś tłukło, że w szosowych napędach to nie ma tak dobrze. No nic, kondycję trzeba wyrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Ja nie jestem, i przepraszam za zamieszanie. Po latach przeprosiłem się z Shimano właśnie za sprawą M6000, ale w swoim gravelu mieszałem szosowe i górskie grupy SRAM, na którym jeżdżę z kolei od czasu przeproszenia się z przerzutkami. I myślałem że ich kompatybilność jest standardem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Wcale się nie dziwię bo to niestety czysta złośliwość Japończyków ten rozjazd mtb z szosą na przełomie 9 i 10s... wcześniej można było stosować zamiennie. Edyta: zresztą dalej można się bawić i "oszukać" Shimano ale to wymaga przerobienia mocowania linki w ramieniu przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 W sramie 11s to też już nie jest możliwe ;-( tzn da się ale nie bez kombinacji ;-))) Sprawę pięknie załatwia axs 12 ;-))) Zmień przerzutkę na grx 800, ta sobie pewnie poradzi z kasetą 11/42, w sumie to głównie w wózku z przesuniętym kółkiem tkwi różnica. Może adaptacja wózka z deorki???? Ale osobiście nie robiłem, zgaduję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 13 godzin temu, anna_k napisał: Czy gravel z poniższymi parametrami pozwoli na wrzucenie kasety 11 -42 w miejsce 11-36 ? Oficjalnie nie, tak jak koledzy napisali Shimano podaje 11-36 jako maksimum dla tej przerzutki. Nieoficjalnie niektórzy montują do GRX'ów większe kasety, ale może się to wiązać z gorszą zmianą biegów. Pomocne są dodatkowe adaptery przesuwające przerzutkę, albo dłuższa B-śruba do regulacji. https://bikepacking.com/gear/wide-range-grx-2x11/ Cytat Zmień przerzutkę na grx 800, ta sobie pewnie poradzi z kasetą 11/42 Są dwie przerzutki 800. RD-RX810 do napędów 2x obsługuje oficjalnie kasety do 11-34, więc jeszcze gorzej. RD-RX812 obsługuje kasety 11-42 ale jest dedykowana napędom 1x i nie ma wystarczającej pojemności, żeby współpracować z przednią przerzutką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Nie chce mi się teraz szukać, ale zdaje się, że można kupić dłuższy wózek przerzutki np. Wolftooth. Czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 1 godzinę temu, some1 napisał: nie ma wystarczającej pojemności, żeby współpracować z przednią przerzutką ...jeśli będzie pamiętać aby z blatu nie jeździć na 42 to się może udać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Proponuję obejrzeć film poniżej. Może jakieś wnioski z tego filmu ktoś wyciągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 ....no byłem w punkt z podmianą wózka od MTB ;-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anna_k Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Dzięki za tak liczny odzew. Upewniłam się, że na wymianie samej kasety w tym konkretnym modelu by się nie skończyło, a pełny scanariusz to: - wymiana kasety - wymiana przerzutki na górską deore - doinstalowanie odpowiednio dobeanego adaptera To rozwiązanie chyba chyba jest wspominane tutaj Wolf Tooth Ciekawe czy ktoś jeździł na takim i może się podzielić doświadczeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 11 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Wolf Tooht-a mam w przerzutce SLX M7000, to ustrojstwo pomaga zwiększyć zakres przerzutki gdy potrzebujesz wsadzić większą kasetę, akurat w moim przypadku adapter był konieczny z powodu nietypowego haka przerzutki w ramie. Do GRX812 też go przymierzałem i pasuje idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 W dniu 10.12.2021 o 18:36, woojj napisał: ...jeśli będzie pamiętać aby z blatu nie jeździć na 42 to się może udać. Tu nie ważne jaki blat, bo to załatwi długość łańcucha. RX812 ma pojemność 31T, więc całość zajmuje kaseta 11-42T. Na zmianę z przodu, brakuje już pojemności i wózek więcej nie wybierze. Teoretycznie, bo praktycznie da radę kilka zębów więcej. Tylko że przy napędzie 2x to różnica z przodu jest większa niż 10T Małżonka jeździ na RX812, z blatem 48T i kasetą 11-42T. Przerzutka działa bardzo dobrze w całym zakresie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.