Skocz do zawartości

[Naped] Kaseta 11 - 42 z Shimano GRX400

anna_k

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Czy gravel z poniższymi parametrami pozwoli na wrzucenie kasety 11 -42 w miejsce 11-36 ?

Chodzi o model https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/667/silex-400

PRZERZUTKA TYŁ Shimano GRX400
PRZERZUTKA PRZEDNIA Shimano GRX400
MANETKA TYŁ Shimano GRX400
MANETKA PRZÓD Shimano GRX400
Korba 46-30 
KASETA/WOLNOBIEG Shimano CS-HG50   11-36 teeth 10 speed

Generalnie poszukuję gravela z napędem. który zaoferuje prawdziwego żółwia na długich, stromych podjazdach, a na szybkich płaskaczach para nie pójdzie w gwizdek.

Mając doświadczenie z napędem gravelovym 50/34 + 11-32 oraz MTB 30 + 11-46 podejrzewam, że kombinacja 46/30 + 11-42 może byc bliska optimum moich potrzeb, jednak nie znalazłam takiej oferty na gravelowym rynku.

GRX 400 obsługuje kasety do 11-36, także może być problem. Zawsze można ją zmienić na stosunkowo niedrogą i bardzo dobrą M6000. 

Niemniej jednak - według mnie, przy takich oponach przełożenie 30:36 będzie w zupełności wystarczające. Będzie tak jakby po środku pomiędzy tym z czym masz doświadczenie. 

I wiesz, jak sam rower Ci pasuje to przerzutką i kasetą się nie przejmuj, to jest do wymiany i to bardzo prostej. I rower będzie idealnie skrojony pod Ciebie. 

Pozwolę się wtarabanić do tematu, @MikeSkywalker jesteś pewien, że wystarczy wymienić przerzutkę, kasetę i wszystko będzie grać i buczeć? Może sam bym się skusił na taką wymianę. 30x36 w zasadzie jest ok ale jednak czasami chciałbym wrzucić na pierwszy bieg, a tu się okazuje, że już jadę na nim od dłuższego czasu ;) 

edit. @abdesin To teraz Ciebie zapytam czy jesteś pewny ;) 

Ja nie jestem, i przepraszam za zamieszanie. Po latach przeprosiłem się z Shimano właśnie za sprawą M6000, ale w swoim gravelu mieszałem szosowe i górskie grupy SRAM, na którym jeżdżę z kolei od czasu przeproszenia się z przerzutkami. I myślałem że ich kompatybilność jest standardem :unsure:

Wcale się nie dziwię bo to niestety czysta złośliwość Japończyków ten rozjazd mtb z szosą na przełomie 9 i 10s... wcześniej można było stosować zamiennie.

Edyta: zresztą dalej można się bawić i "oszukać" Shimano ale to wymaga przerobienia mocowania linki w ramieniu przerzutki. 

W sramie 11s to też już nie jest możliwe ;-( tzn da się ale nie bez kombinacji ;-))) Sprawę pięknie załatwia axs 12 ;-)))

Zmień przerzutkę na grx 800, ta sobie pewnie poradzi z kasetą 11/42, w sumie to głównie w wózku z przesuniętym kółkiem tkwi różnica. Może adaptacja wózka z deorki???? Ale osobiście nie robiłem, zgaduję.

13 godzin temu, anna_k napisał:

Czy gravel z poniższymi parametrami pozwoli na wrzucenie kasety 11 -42 w miejsce 11-36 ?

Oficjalnie nie, tak jak koledzy napisali Shimano podaje 11-36 jako maksimum dla tej przerzutki. Nieoficjalnie niektórzy montują do GRX'ów większe kasety, ale może się to wiązać z gorszą zmianą biegów. Pomocne są dodatkowe adaptery przesuwające przerzutkę, albo dłuższa B-śruba do regulacji. https://bikepacking.com/gear/wide-range-grx-2x11/

Cytat

Zmień przerzutkę na grx 800, ta sobie pewnie poradzi z kasetą 11/42

Są dwie przerzutki 800. RD-RX810 do napędów 2x obsługuje oficjalnie kasety do 11-34, więc jeszcze gorzej. RD-RX812 obsługuje kasety 11-42 ale jest dedykowana napędom 1x i nie ma wystarczającej pojemności, żeby współpracować z przednią przerzutką. 

Dzięki za tak liczny odzew. Upewniłam się, że na wymianie samej kasety w tym konkretnym modelu by się nie skończyło, a pełny scanariusz to:
- wymiana kasety
- wymiana przerzutki na górską deore 
- doinstalowanie odpowiednio dobeanego adaptera

To rozwiązanie chyba chyba jest wspominane tutaj Wolf Tooth
Ciekawe czy ktoś jeździł na takim i może się podzielić doświadczeniami

W dniu 10.12.2021 o 18:36, woojj napisał:

...jeśli będzie pamiętać aby z blatu nie jeździć na 42 to się może udać.

Tu nie ważne jaki blat, bo to załatwi długość łańcucha.

RX812 ma pojemność 31T, więc całość zajmuje kaseta 11-42T.  Na zmianę z przodu, brakuje już pojemności i wózek więcej nie wybierze. Teoretycznie, bo praktycznie da radę kilka zębów więcej. Tylko że przy napędzie 2x to różnica z przodu jest większa niż 10T

Małżonka jeździ na RX812, z blatem 48T i kasetą 11-42T. Przerzutka działa bardzo dobrze w całym zakresie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...