Skocz do zawartości

[piasta] End Capy DT Swiss do MicroSpline

Alsew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie za 100 punktów. Dt Swiss do bębenka Micro Spline dołącza zawsze end cap w zależności od wersji na oś 5mm lub 12mm. Czy ten end cap różni się czymś od końcówki która jest do klasycznego bębenka Shimano? 

Napisano

@Dokumosa Kłopot polega na tym że mam w rowerze archaiczny standard w postaci osi 135mm i piastę DT 240 przerobioną na 135x10 z sztywna osią 10mm. I o ile DT Swiss przewidziało bębenek do kasety Sram XD z końcówką pod os 10mm to niestety Micro Spline występuje tylko w wersji z end capami pod oś 5mm i 12mm z tego co widzę. Myślę o 1x12 ale nie uśmiecha mi się powrót do QR 5mm, bo oś 10mm od DT rozwiązuje problem potrzeby regulacji hamulca po każdym demontażu koła. Napęd od Srama z kaseta pod XD tez mi się nie uśmiecha ...  A co oznacza E-C ?

Napisano

Zadzwoń do dt4you może poratują - dt ma różne ciekawe rzeczy w czeluściach swoich katalogów których nie oferują bezpośrednio.

Od biedy zawsze.możesz wystrugać taki E-C ze 135x5 (rozwiercić wystarczy).

Napisano

Jak Wy zapinacie te koła, że 'zawsze trzeba regulować zacisk koła'? Mam 240tkę, mam QR 9mm, nigdy nie musiałem regulować zacisku 😮 

Ale ja zapinam nie w powietrzu, tylko wkładam koło na miejsce, zapinam leciutko, stawiam rower na kołach, równo, pionowo... trącę ze dwa razy, żeby się endcapy ułożyły w hakach i dopiero zapinam.

• 1 rok później...
Napisano

Pytanie pokrewne więc nie będę zakładać nowego tematu. Mam koło przód Dt Swiss xm1501 z rozstawem 15x100 czyli non boost. Pojawiła się opcja wymiany amora na Rebe także non boost tyle że ona jest pod Torque Caps a ja ma standardy. Jakie end capy potrzebuje ?

Napisano

Normalne. Nowe RSy, a przynajmniej SIDy, wszystkie są przystosowane do stosowania Torque Cap'ów. Mają po prostu większy frez w miejscu osadzenia piasty. Podejrzewam, że to samo jest u ciebie. 

Napisano

Tak, te same do boost i nie boost.

DT nie oferuje ani nie zaleca adaptacji non-boost na boost. Są dostępne 3rd party - 2 tulejki na oś o wysokości 5mm+pokdładka 5mm pod tarczę+dłusze śrubg tarczy. Z przodu działa to b.dobrze. Osobiście wolałbym wideł boost z takimi adapterami bo ew. zawsze będzie można przerzucić do kolnego roweru. Reby/Revele są teraz z śmiesznie niskich cenach (330EUR z wysyłką na bike24).

Napisano

Chodzi o amor do roweru z kołami 27,5. Rama jest nowa, ma zaje fajną geo i raczej w tym standardzie nie będzie już niczego ciekawszego. A jeśli się pojawi to i tak będzie kwestia przełożenia amora i koła do nowej ramy. Bardziej interesuje mnie kwestia sensu przejścia z Recona Gold TK na Rebe z motion Control i sprężyną powietrzna z tokenami. 

IMG_20221210_152009.jpg

Napisano

W sumie to jestem zadowolony z tego Recona ale zawsze chciało by się mieć coś lepszego, lżejszego a jeśli dochodzi do tego inna konstrukcja sprężyny powietrznej i tłumika to człowiek się zastanawia czy nie będzie to lepiej pracować. Ten mój Recon rocznikowi jest z 2014r i wtedy takowe robili. 

Napisano

Też mam coś podobnego na tych kołach tylko w ramie boost (ns eccentric evo) i zs względu na pwwne ograniczenia tych kół nie mam zamiaru pakować w ten rower więcej kasy. Tym bardziej, że nie jest to rower u żywany okazjonalnie.

Napisano

W sumie racja. Nie ma sensu ładowania więcej kasy w 27,5 chociaż osobiście uwielbiam ten standard. Wyszła fajna maszyna i to wystarczy. Jak mnie kiedyś fantazja poniesie i do końca uśmiercą 27,5 to kupię amor i koła 29. Ta sama rama wychodzi w wersji z kołami 29 więc jest taka opcja. No i faktycznie szkoda że te moje koła mają tak wąskie obręcze bo 27,5 z opona 2,6 też ciekawie by wyglądało przy tej ramie. 

Napisano
W dniu 10.12.2021 o 09:32, Alsew napisał:

@cervandes  nawet jakbyś opatentował sposób zakładania koła podczas jazdy to nie przekonasz mnie do powrotu do QR. 😉 Kup sobie os 10mm to zrozumiesz o czym mówię. 

Niemalże w rocznicę Twojego postu dokonałem zakupu, bo temat odżył i mi się przypomniało ;) Ośka i endcapy w drodze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...