DzikiKoziol Napisano 8 Grudnia 2021 Napisano 8 Grudnia 2021 Opona Maxxis Ikon, kupiona w czerwcu br. Jeździłem w środkowym zakresie ciśnienia - nie dobijała do obręczy, nie pompowałem do maksymalnego zakresu. Wczoraj zauważyłem takie rozdarcie zewnętrznej "skóry". Myślicie, że można reklamować? https://imgur.com/a/GfLYfqn
MikeSkywalker Napisano 8 Grudnia 2021 Napisano 8 Grudnia 2021 Ja bym reklamował. Takie pęknięcia dotyczą zwykle starych opon, i dodatkowo często nadmiernie pompowanych/obciążanych.
woojj Napisano 9 Grudnia 2021 Napisano 9 Grudnia 2021 Zareklamowanie używanej opony graniczy z cudem. Jak udowodnisz te ciśnienia, że nie dobiłeś....itd. Jak dla mnie opona na śmietnik. Oczywiście spróbuj ale jak dla mnie to uszkodzenie mechaniczne.
TheJW Napisano 9 Grudnia 2021 Napisano 9 Grudnia 2021 @DzikiKoziol A zdejmowałeś tę oponę i patrzyłeś, co dzieje się wewnątrz? Uszkodzenie jest przy wentylu. Zbieg okoliczności, czy może masz lipną dętkę i zrobił się z niej w tym miejscu balon rozpychający oponę? Widywałem różne cuda dziejące się z kiepskimi dętkami. I na przyszłość - wrzucaj zdjęcia bezpośrednio na forum, a nie na jakieś dziwne zewnętrzne strony. :)
woojj Napisano 9 Grudnia 2021 Napisano 9 Grudnia 2021 Dętka nie ma tu większego znaczenia, wszelkie jej zniekształcenia na zgrzewaniu jak i każda łatka była by takim niuansem, a nie jest. Dętka po prostu wypełnia zawartość opony w jednym miejscu szybciej ale to się szybko wyrównuje 😉 Może w początkowej fazie pompowania miało by wpływ na ułożenie opony ale to rzadki przypadek.
DzikiKoziol Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Napisano 9 Grudnia 2021 Dzięki, za zainteresowanie. Mechaniczne uszkodzenie? Hmm, wychodzi na to, że te Ikony to bardzo delikatne opony. Ja raczej jeżdżę dosyć statecznie, jak na pana w średnim wieku przystało. Napiszę mejla do Centrum Rowerowego, w mordę chyba nie dadzą... Co do zdjęć - przez notoryczne używanie fejzbuka uwsteczniłem się i zapomniałem jak wstawić zdjęcie na forum. Serio 😜
Tyfon79 Napisano 9 Grudnia 2021 Napisano 9 Grudnia 2021 4 godziny temu, woojj napisał: Zareklamowanie używanej opony graniczy z cudem. Jak udowodnisz te ciśnienia, że nie dobiłeś....itd. Jak dla mnie opona na śmietnik. Oczywiście spróbuj ale jak dla mnie to uszkodzenie mechaniczne. Daje się i to skutecznie ale musi być szybko a nie po takim czasie. Znam dwie osoby co reklamowały skutecznie Schwalbe bo po prostu odpadały klocki po tygodniu, dwóch jazdy. Nic nie tracimy zwłaszcza, że opony nie są tanie i powinniśmy takimi akcjami wymuszać jakość.
MikeSkywalker Napisano 9 Grudnia 2021 Napisano 9 Grudnia 2021 To ja również podpiszę się pod reklamacjami opon Schwalbe - działają. I nie chodziło o klocki ale opony pękające z boku. Ale prawdą jest że to z reguły wychodzi na początku - tak było w tych przypadkach które znam. "Papierowe" i byle jakie ścianki opon Conti, pokroju Race Kinga kiedyś były podobnym problemem, coś takiego kojarzę z moich początków przeglądania forum. Ale chyba się to poprawiło, bo teraz jedyną firmą o której mógłbym powiedzieć że badziew im się zdarzy jest/było właśnie Schwalbe.
DzikiKoziol Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Napisano 9 Grudnia 2021 W sumie, to zawsze chciałem Rocket Rony... Przynajmniej na jedną nie muszę długo czekać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.