Skocz do zawartości

[SRAMxShimano] napęd Shimano z korbą Sram

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Żona jeżdźi na 12s CSMZ901 (11-51) i dopiero zrobiła coś pod 5kkm więc za mało żeby oceniać. Czarne z koronek w okolicach uzębienia w każdym razie zlazło już po 2. Płynność działania względem setu Shimano jednak pozostawia nieco do życzenia (potrafi się sporadycznie  "zamyślić" albo trochę pohałasować zanim zrzuci).

Ja używam 11s CSMX8 11-46 i trzyma się dzielnie 3. sezon (naście kkm w tym rowerze). Łańcuchy sprawdzam PT CC-4, przy 0,5 lecą w kosz (11 i 12s).

Tyle tylko, że kasety kupowałem w czasach kiedy kosztowały odpowiednio 290 i 180zl. Dzisiaj sunrace ma ceny wyższe niż Shimano. W PL sklepie jakaieś niecałe 2mce temu nabyłem SLX CS-M7100 (10-51) za 317zł i całkiem niedawno deore M6100 (10-51) za 326zł. Ten sunrace u żony ma budowę podobną do m7100 (pomijając, że na bębenek hg i zaczyna się od 11T) - największa koronka alu i waży  bliżej deorki. Obecnie kosztuje co najmniej 450zł.

Mam jeden rower HT MTB z wysokiej półki (wungiel, all xtr 2x10, węglowe swissy itd.), który ma już za sobą ładnych kilka wiosen i który to staram się utrzymywać na komponentach z epoki (włączając np. tarcze hamulcowe). Pomimo tego, że mam kilka nowszych rowerów tego typu (full, nowsze graty, napędy 1x12...) ostatnio wyciągnąłem wspomniany na początku eksponat i tak z niego nie schodzę o kilku m-cy ;) Z przerzutką przednią można żyć. 

7 godzin temu, Alsew napisał:

logolicznie postopniowane kasety 11biegowe kończą się na 11-42

Po co takie zestopniowanie w MTB, tam logika kończy się poza asfaltem 😉

U Sunrace coś tam znajdziesz....

https://www.sunrace.com/files/catalog/files/626/Specifications - Cassettes MTB.pdf

Ja już dawno idę na kompromisy ze stopniowaniem, bo są niewielkie kosztem uproszczenia związanego z likwidacją przedniej zmieniarki.

Tak w to wsiąkłem, że gdybym budował szosę też była by 1xx

Nie chcę kasety z dziura 15-18-21 to nie są biegi do jazdy w cięższym terenie tylko na jakiś szutrach i dojazdówkach a tam stopniowanie ma znaczenie. Ciekawą alternatywą wydaje się być ta MZ903 11-51. Zobaczymy może pojawi się coś innego do czasu gdy będę musiał coś kupić nowy napęd. Mam jeszcze czas ale lubię wcześniej wiedzieć w co się pakować i etapami kupować poszczególne elementy napędu . A może pojawią się end capy do bębenka  Dt Swiss Micro Spline pod oś 135x10 i nie będzie żadnego problemu .

Stopniowanie to teoria- kadencja to praktyka. Można to tak ogarnąć że nie poczujesz różnicy, a na pewno się przyzwyczaisz......i to po kilku jazdach.

Narzekanie na stopniowanie to szukanie minusów na siłę.... Jedni twierdzą że to dyskomfort a inni olewają. Dyskomfort jest dużo mniejszy niż ten związany z redukcją na korbie. Może zawodnik coś tam znajdzie jakieś procenty....ale amator, nawet ten dobrze wytrenowany przymknie oko. 

Ja mam kasetę 15-18-21 i nie widzę , nie czuję żadnej dziury....a na pewno takiej która kazała by mi zejść z roweru bo źle 😉 - to tylko chwilowe, przechodzi jak zgaga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...