Dokumosa Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Żona jeżdźi na 12s CSMZ901 (11-51) i dopiero zrobiła coś pod 5kkm więc za mało żeby oceniać. Czarne z koronek w okolicach uzębienia w każdym razie zlazło już po 2. Płynność działania względem setu Shimano jednak pozostawia nieco do życzenia (potrafi się sporadycznie "zamyślić" albo trochę pohałasować zanim zrzuci). Ja używam 11s CSMX8 11-46 i trzyma się dzielnie 3. sezon (naście kkm w tym rowerze). Łańcuchy sprawdzam PT CC-4, przy 0,5 lecą w kosz (11 i 12s). Tyle tylko, że kasety kupowałem w czasach kiedy kosztowały odpowiednio 290 i 180zl. Dzisiaj sunrace ma ceny wyższe niż Shimano. W PL sklepie jakaieś niecałe 2mce temu nabyłem SLX CS-M7100 (10-51) za 317zł i całkiem niedawno deore M6100 (10-51) za 326zł. Ten sunrace u żony ma budowę podobną do m7100 (pomijając, że na bębenek hg i zaczyna się od 11T) - największa koronka alu i waży bliżej deorki. Obecnie kosztuje co najmniej 450zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Wygląda na to że trzeba będzie dalej żyć z przednią przerzutka. Szkoda że logolicznie postopniowane kasety 11biegowe kończą się na 11-42 (ewentualnie 10-42 od Srama). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Mam jeden rower HT MTB z wysokiej półki (wungiel, all xtr 2x10, węglowe swissy itd.), który ma już za sobą ładnych kilka wiosen i który to staram się utrzymywać na komponentach z epoki (włączając np. tarcze hamulcowe). Pomimo tego, że mam kilka nowszych rowerów tego typu (full, nowsze graty, napędy 1x12...) ostatnio wyciągnąłem wspomniany na początku eksponat i tak z niego nie schodzę o kilku m-cy Z przerzutką przednią można żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 To ja wiem że się da żyć. Osobiście przednią zmieniarka nawet mi nie przeszkadza ale każdy napęd kiedyś się kończy i myślałem o jakiejś zmianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 7 godzin temu, Alsew napisał: logolicznie postopniowane kasety 11biegowe kończą się na 11-42 Po co takie zestopniowanie w MTB, tam logika kończy się poza asfaltem 😉 U Sunrace coś tam znajdziesz.... https://www.sunrace.com/files/catalog/files/626/Specifications - Cassettes MTB.pdf Ja już dawno idę na kompromisy ze stopniowaniem, bo są niewielkie kosztem uproszczenia związanego z likwidacją przedniej zmieniarki. Tak w to wsiąkłem, że gdybym budował szosę też była by 1xx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Nie chcę kasety z dziura 15-18-21 to nie są biegi do jazdy w cięższym terenie tylko na jakiś szutrach i dojazdówkach a tam stopniowanie ma znaczenie. Ciekawą alternatywą wydaje się być ta MZ903 11-51. Zobaczymy może pojawi się coś innego do czasu gdy będę musiał coś kupić nowy napęd. Mam jeszcze czas ale lubię wcześniej wiedzieć w co się pakować i etapami kupować poszczególne elementy napędu . A może pojawią się end capy do bębenka Dt Swiss Micro Spline pod oś 135x10 i nie będzie żadnego problemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Stopniowanie to teoria- kadencja to praktyka. Można to tak ogarnąć że nie poczujesz różnicy, a na pewno się przyzwyczaisz......i to po kilku jazdach. Narzekanie na stopniowanie to szukanie minusów na siłę.... Jedni twierdzą że to dyskomfort a inni olewają. Dyskomfort jest dużo mniejszy niż ten związany z redukcją na korbie. Może zawodnik coś tam znajdzie jakieś procenty....ale amator, nawet ten dobrze wytrenowany przymknie oko. Ja mam kasetę 15-18-21 i nie widzę , nie czuję żadnej dziury....a na pewno takiej która kazała by mi zejść z roweru bo źle 😉 - to tylko chwilowe, przechodzi jak zgaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.