Skocz do zawartości
  • 0

Krzywy ? widelec marin forur corners

Gość Krzychu

Pytanie

Gość Krzychu

Mam okazję kupić tanio używanego four cornersa, tylko mam mały dylemat nie wiem czy taka po prostu jest konstrukcja tego widelca czy z tym konkretnym modelem jest coś nie tak. mianowicie patrząc od przodu wygląda tak jak by koło było bliżej lewej strony widelca - nie wiem czy to celowe przesunięcie z uwagi na tarcze czy coś ? Nie miałem okazji zrobić zdjęcia, ale mogę dorzucić jeżeli by to miało pomóc, nie miałem też ze sobą też nic do mierzenia (nie spodziewałem się że może być potrzebne) więc podszedłem do tematu organoleptycznie wsadziłem wyprostowaną dłoń pomiędzy koło a widelec i z lewej strony wchodzi 'na siłę' podczas gdy z prawej luźno ją wsadzam.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Może też być tak że w transporcie jeden z haków uległ deformacji - stąd ta nieosiowość koła, lub ciężkie osadzanie z jednej ze stron. Stalowe widelce da się skorygować. Gorzej jak widelec jest cofnięty do tyłu, wtedy trzeba sprawdzić czy rama jest ok. Ciężko oceniać takie rzeczy nie widząc roweru. Jak zwykle wszystko jest kwestią ceny. Jeśli dobra można się bawić w ostateczności zmieniać widelec (ok 500 zł)  

Gość Krzychu
Godzinę temu, NieLubiePoniedzialku napisał:

kreciles kolem ? kreci sie rowno ? 

Tak kręci się równo, nie widać odchyłów w którąś ze stron.

@woojj

Koło zdejmowałem, moim zdaniem wchodzi zupełnie normalnie. Na widelcu ani na ramie nie widać żadnych uszkodzeń, wydaje się nie być przesunięty w żadną ze stron.

Rower jest z 2018 roku, a mogę kupić go za 2.5 tyś więc cena raczej dobra i chyba warto nawet ewentualnie dołożyć te 500 zł na nowy wideł gdyby okazało się że z tym jest coś nie tak.

Rudej też nie widać, rama była zabezpieczona po zakupie.

W mojej pracy często zdarza się że rower przychodzi w kartonie z uszkodzonym sztywnym widelcem. Dogniecony jest hak widelca. I to pomimo stosowania zabezpieczeń wkładanych właśnie w te haki. Plastik pęka a hak się deformuje- stąd te moje wywody. Kartony rowerowe często są traktowane z odpowiadającą ich ciężarowi nonszalancją przez kurierów. Dostałem scotta ze skrzywioną rurą sterową w amortyzatorze ;-))) 

Może sam widelec jest krzywo pospawany??? Załóż odwrotnie koło i jeśli anomalia będzie w drugą stronę to koło nie osiowe, a jeśli będzie tak samo to uszkodzony widelec. Odwróć rower do góry nogami .....i popatrz z pewnej odległości czy linie kół się pokrywają. Sprawdź ślad po przejechaniu przez kałużę czy się pokrywa. Jazda bez trzymania kierownicy to też dobry test jak rower się zachowuje. Przy krzywym widelcu/ramie ciężko utrzymać tor jazdy, ale to wymaga wprawy. Jest jescze kilka metod wychwycenia anomali, ale wymagają dokładniejszych pomiarów. 

Gość Krzychu

@NieLubiePoniedzialkukoła są seryjne, tarcza nie ociera o nic.

@woojj Dzięki, jurto jestem umówiony jeszcze z właścicielem to sprawdzę tak jak radzisz, ale w zasadzie to chyba się zdecyduje bo raz że może przez to uda mi się coś utargować (wiem, cebulą zajechało :) ), a dwa to nawet gdyby trzeba było dokupić nowy wideł to cena w ok 3 tyś za całość nie wydaje mi się wygórowana, tym bardziej patrząc na to jak poszybowały ceny rowerów obecnie.

Ostatecznym argumentem jest to że ten rower mi się wyjątkowo podoba, mam słabość do stali a w dodatku ta 'pokraczna' konstrukcja wyjątkowo mi się spodobała :D - zdaje sobie sprawę że to dość kontrowersyjna opinia ale 'de gustibus non est disputandum' :) 

Dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...