Miro1970 Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Składam rower na ramie Tribana 540. Wybiłem stare stery i teraz problem - jakie kupić nowe, by pasowały. Nie jestem pewien. czy dobrze i precyzyjnie te stare mierzę, poza tym dowiedziałem się, że do ram szosowych inaczej się montuje stery niż do innych itd. Wg opisu producenta to stery zintegrowane 1 i 1/8. W jakimś dawnym temacie Forum znalazłem taki wpis: "Dla potomnych stery jakie siedzą są półzintegrowane o standardowej średnicy 44mm. Dzisiaj wymieniłem także temat można zamknąć. " Piszący tam twierdzi, że mimo opisu na stronie producenta, że zintegrowane - to stery są półzintegrowane. Dla pewności, czy takie będą pasować? https://allegro.pl/oferta/xlc-cane-creek-stery-a-head-1-1-8-hs-i03-polzinteg-10694559876
Gość Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Masz w ramie miski czy same łożyska? Jeżeli wybiłeś, to przeczuwam że miski, więc stery półzintegrowane. No ale dla pewności wrzuć zdjęcie co wyjąłeś z ramy.
Miro1970 Napisano 30 Listopada 2021 Autor Napisano 30 Listopada 2021 Wokół obu łożysk są takie szersze kołnierze, które wystawały z obu stron główki ramy - czyli, jak sądzę, to miski. Dopiero się uczę, stąd takie proste pytanie.
Gość Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Tak, to są miski. Na ogół czarne, siedzą w główce ramy. Trzeba je wybić. Zakładam że samemu nie wprasujesz sterów, więc znajdź dobry serwis i niech Ci to zrobią. Wprasują, nie wbiją! Te stery które podałeś są jakieś dziwne. Z dobrych sterów, a nadal dość tanich jest Accent lub Token.
Miro1970 Napisano 30 Listopada 2021 Autor Napisano 30 Listopada 2021 Bardzo dziękuję, tak zrobię i wobec tego kupię Accent HSI EXE 1 1/8 - 44-44.🙂
Gość Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Poczekaj Spróbuj wybić sam i zmierzyć miski Na 99% będzie 44mm, ale kto Ci tam wie...
Miro1970 Napisano 30 Listopada 2021 Autor Napisano 30 Listopada 2021 Maksymalna średnica misek to według mojej marnej suwmiarki 44,5 mm - czyli raczej jest to 44 mm, bo chyba w takiej sieciowej ramie dali rozmiar bardziej typowy.
Gość Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 No to raczej kwestia suwmiarki. Zamawiaj te standardowe 44 mm i niech w serwisie Ci wprasują. Możesz próbować samemu, ale nie polecam. Jak zamówisz te Accent i wszystko będzie dobrze działało, to daj znać. Mam same łożyska ( komplet nowych i komplet używanych po 1500 km) i mogę je sprzedać za przysłowiowe "piwo". Będziesz miał zapas na dożywocie tego roweru albo i dłużej.
Miro1970 Napisano 30 Listopada 2021 Autor Napisano 30 Listopada 2021 Dobrze, dzięki! Dam znać na priw po zakupie i przypasowaniu.
Miro1970 Napisano 30 Listopada 2021 Autor Napisano 30 Listopada 2021 Niestety, ja się pomyliłem w poomiarach, bo mierzyłem średnicę górną - szerszą - tego, co wziąłem za miski - tymczasem wewnętrzna średnica rury i zewnętrzna - węższa - części wpuszczanej tego elementu, który wziąłem za miski, to około 41 mm. Poza tym analiza zdjęć sterów w necie sugeruje mi, że to jednak stery zintegrowane, dane producenta Tribana 540 raz mówią o zintegrowanych, raz o półzintegrowanych, tak samo zagraniczne fora - wszystko wskazuje na to, że to zależne od rocznika. Ja mam prawie na pewno rocznik 2018. No i ten rozmiar 41 mm też prawie na pewno wskazuje na zintegrowane. Poza tym rura z obu stron na głębokość ponad 1 cm jest bardziej "wybrana" od środka - na tyle, by weszły tam łożyska, a o brzeg rury opiera się tylko cienki kołnierz - i to ten kołnierz ma ok. 44.5 mm - tyle samo co zewnętrzna średnica rury. Ten element wygląda tak - dwie na moje oko identyczne sztuki - jak element pierwszy z lewej na tej fotce, tylko od jego wewnętrznej strony widać kuleczki łożyskowe: http://www.rowerowyraj.pl/8112/stery-neco-h398-41847-mm-tapered-1i14-zintegrowane.jpg No i jestem w kropce - nigdzie w necie nie ma podanych dokładnych innych parametrów tych sterów do 540 - by łożyska nie były np. za wysokie, by całe zmieściły w tym wgłębieniu w rurze, no i ściśle na szerokość/średnicę, bo czytam, że są standardy 41.1, 41.2 mm. Masakra. Pozostaje mi chyba zanieść do do serwisu, by to pomierzyli i coś dobrali/sprowadzili.
Gość Napisano 1 Grudnia 2021 Napisano 1 Grudnia 2021 Zanieś do serwisu, bo tak namieszałeś z wymiarami że już nie wiadomo co jest co. Sprawa jest prosta. Jeżeli masz w główce ramy takie czarne elementy z których wychodzą łożyska, a trzeba je wybić a nie wyjąć, to masz półzintegrowane. Jeżeli w ramie siedzą same łożyska, a po wyjęciu palcami masz goły wyfrezowany metal, to masz zintegrowane.
JWO Napisano 1 Grudnia 2021 Napisano 1 Grudnia 2021 Jak miski (zaznaczone wyżej) da się wyjąć/wybić to są półzintegrowane. Jak są częścią ramy to są zintegrowane. U dołu w półzintegrowanych będziesz miał: bieżnie, łożysko, miskę. W zintegrowanych, tylko bieżnie i łożysko
Miro1970 Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Napisano 1 Grudnia 2021 Jeśli to półzintegrowane - to która średnica jest określana jako montażowa? Średnica "kołnierza" miski, czy zewnętrzna średnica tej części miski, która jest wbijana w rurę (do niej prowadzą Twoje czerwone strzałki)? Wieczorem wrzucę zdjęcia - czarne elementy z kołnierzami musiałem wybić, nie dało się wyjąć tych czarnych elementów - łożyska są niejako wbudowane w te elementy (miski).
JWO Napisano 1 Grudnia 2021 Napisano 1 Grudnia 2021 10 minut temu, Miro1970 napisał: czy zewnętrzna średnica tej części miski, która jest wbijana w rurę Pewnie ta. 44mm. Jak już wyjąłeś to przecież możesz pomierzyć
Miro1970 Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Napisano 1 Grudnia 2021 Zewnętrzna średnica części wbijanej w rurę ma u mnie ok. 41.5 mm - na pewno nie 44 mm. Skombinuję lepszą suwmiarkę, by ustalić, czy to 42 czy 41. Średnica otworu główki ramy przy brzegu (z dołu i góry) też ma oczywiście ok. 41.5.
Gość Napisano 1 Grudnia 2021 Napisano 1 Grudnia 2021 Co że się tej rury uczepił? Mierzy się MISKI, w miejscu gdzie wchodzą w ramę w przypadku sterów półzintegrowanych i ŁÓŻYSKA w przypadku zintegrowanych.
Miro1970 Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Napisano 1 Grudnia 2021 Przepraszam za zamieszanie - pisząc o rurze miałem zawsze na myśli otwór główki ramy. Potwierdzam, że wewnętrzna średnica główki ramy oraz elementu wbijanego w główkę ramy to ok. 41.5.
Gość Napisano 1 Grudnia 2021 Napisano 1 Grudnia 2021 Wrzuć zdjęcia całego kompletu, bo coś mi tu nie pasuje...
Miro1970 Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Napisano 1 Grudnia 2021 Wrzucę wieczorem, teraz jestem poza domem. no właśnie mnie też nie pasuje to do żadnego schematu z netu. Chyba już wiem, potrzebuję takich dziwnych sterów, masakra: https://www.bike24.com/p2166586.html Wszystko się zgadza, te miski sięgają ponoć ok. 10 mm w głąb i wyfrezowanie w mojej główce też ma prawie 10 mm. Średnica montażowa to 41.4, czyli zdaje się zgadzać. Kompletnie egzotyczny rozmiar.
JWO Napisano 1 Grudnia 2021 Napisano 1 Grudnia 2021 To co zmierzyłes to łożysko 41.8mm, a misek nie masz. To są stery zintegrowane.
Miro1970 Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Napisano 1 Grudnia 2021 Ale ja te elementy musiałem wybić, nie dało się wyjąć - konkretnie wybił mi je fachowo mechanik rowerowy, który ma moje pytanie powiedział, że to rozmiar pod 1 1/8. Nie spytałem o szczegóły, nie przypuszczając, że będzie problem z dobraniem modelu... Jadę jutro do tego mechanika - bo czuje się jak w czeskim filmie... Główka ramy u mnie wygląda po wybiciu jak w tym wątku: https://forum.szajbajk.pl/topic/18321-stery-zintegrowane-i-główka-ramy-problem/ I wyfrezowany ran w głóece też jest na wysokości ok. 9.5 mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.