drajwer112 Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Napisano 7 Stycznia 2022 Tak, ogarnalem to niedawno. Nie widzialem tego w starej obreczy, moze tego po prostu nie zauwazylem, bo byla czarna A rozumiem ze gdy zakrece kolem (kolo jeszcze nie jest zamontowane do roweru) trzymakac je za miejsce ktore wklada sie do widelek i slychac metaliczny dzwiek szprych to to jest norma, bo szprychy sa nowe i wiadomo, wszystko sie musi ulozyc?
MikeSkywalker Napisano 8 Stycznia 2022 Napisano 8 Stycznia 2022 Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, może po prostu załóż to koło do roweru i załóż też że ktoś zrobił je dobrze?
drajwer112 Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Napisano 10 Stycznia 2022 Mam pytanie odnosnie innego tematu, a chyba nie ma sensu zakladac nowego Niedlugo biore sie za serwis sterow ( chrobotanie kierownicy podczas jazdy/skrecania, dokrecenie sterow nie pomaga). Niestety, nie ppsiadam aktualnie zadnego smaru do lozysk, ale posiadam suchy smar do lancucha shimano. Musze sobie radzic tym co mam, wiec, co lepiej zrobic? 1. Przeczyscic lozyska, wianki, stery, nie smarowac, 2. Przeczyscic lozyska, wianki, stery, nasmarowac lozyska smarem lancuchowym. 2. Rozmiar detki - majac kiedys opony 1.95 wsadzalem detki 1.75 i wszystko bylo w porzadku. Majac opone 2.1 jak wloze detke 1.75/1.95 stanie sie cos wielkiego?
MikeSkywalker Napisano 10 Stycznia 2022 Napisano 10 Stycznia 2022 Co do opony/dętki - nic się nie stanie. Co do sterów - kup sobie jakikolwiek smar, to nie kosztuje majątku a nie raz Ci się przyda. Łożyskowy, ŁT43, co znajdziesz będzie okej.
drajwer112 Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Napisano 10 Stycznia 2022 No mam jeszcze cos w stylu WD-40, ale juz bym wolal chyba te lozyska na sucho zostawic niz je tym potraktowac, bo max dwie przejazdzki i problem irytujacych dzwiekow wroci.
MikeSkywalker Napisano 10 Stycznia 2022 Napisano 10 Stycznia 2022 Do sterów daje się stały smar, nie żaden smar w płynie czy to do łańcucha czy cokolwiek innego. Jak masz zamiar skręcać to na sucho to po co rozbierać. Zorganizuj sobie smar i zrobisz tak jak trzeba. A WD40 i podobne specyfiki to środki penetrujące, do smarowania czegokolwiek się nie nadają.
drajwer112 Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Napisano 10 Stycznia 2022 Mialem zamiar skrecic to na sucho, bo szlak trafia przez te dzwieki, myslalem ze samo czyszczenie w jakims stopniu pomoze no ale jesli nie to wytrzymam i kupie smar
MikeSkywalker Napisano 10 Stycznia 2022 Napisano 10 Stycznia 2022 A myślisz że skoro to wszystko jest skręcone to brud pcha się tam drzwiami i oknami? Te dźwięki mogą być powodowane właśnie przez to że w środku jest sucho.
marvelo Napisano 10 Stycznia 2022 Napisano 10 Stycznia 2022 Obawiam się, że jeśli słychać i czuć chrobotanie to bieżnie mogą mieć już wżery, a kulki mogą być skorodowane i stery mogą wymagać wymiany.
drajwer112 Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Napisano 10 Stycznia 2022 Jak lekko kierownica ruszam to wlasnie czuc to chrobotanie. Obawiam sie, ze jest wlasnie tam sucho, bo ten smar jakby sie wylal.. Tam gdzie jest dolne lozysko, jest wlasnie pelno wyschnietego juz smaru (zauwazylem to nawet wtedy gdy rower mial z miesiac moze dwa) A to ze bylem wtedy zoltodziobem to nie zwrocilem na to uwagi. A skoro lozyska przeszly caly sezon (ok 2000km albo wiecej) na sucho to wlasnie moze wymagaja wymiany. Kwestia tego ktore lozysko trzeba wymienic czy dolne czy gorne. Jesli dolne gdzies takowe powinienem miec wiec nie powinno mi to sprawic wiekszych problemow
MikeSkywalker Napisano 10 Stycznia 2022 Napisano 10 Stycznia 2022 Rozbierz to się dowiesz, przecież to jest chwila roboty. Chrobotanie może być też spowodowane tym że stery są za mocno skręcone. Łożysk to tam najprawdopodobniej nie masz, tylko zwykłe wianki kosztujące złotówkę za sztukę. Byle bieżnie były bez wżerów, to wystarczy wymienić, nasmarować całość i jeździć. A na przyszłość dbać to problemów nie będzie.
drajwer112 Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Napisano 10 Stycznia 2022 Lozyska mam na mysli wlasnie te wianki z kulkami. Kiedys mialem tez ten problem i podjechalem do serwisu, gosc dokrecil stery i problem ustal jednak wrocil. Stery powinno sie przykrecac do momentu, gdy czuje sie opor. Robilem tak, bez skutku, nadal byly te irytujace dzwieki. Dolozylem sily i mimo, ze kierownica stala debem po podniesieniu byla cisza. Potem problem wrocil i teraz nie wazne jak przykrece i tak chrobocze i tak. Nie sprawdze czy jest luz czy nie z powodu niesprawnego przedniego hamulca.
MikeSkywalker Napisano 10 Stycznia 2022 Napisano 10 Stycznia 2022 Nic innego niż zaopatrzyć się w smar i zajrzeć do środka nie mogę Ci doradzić.
remover Napisano 10 Stycznia 2022 Napisano 10 Stycznia 2022 Temat robi się mocno anegdotyczny. 0.8kg (czego powinno starczyć na cale życie i wszystkie posiadane rowery) orlenowskiego smaru LT43 zaczyna się już od w internecie15 zł i aż 21 zł w stacjonarnym Intercars. Rzeczywiście jest nad czym się zastanawiać. 2 godziny temu, drajwer112 napisał: Dolozylem sily i mimo, ze kierownica stala debem po podniesieniu byla cisza. Potem problem wrocil i teraz nie wazne jak przykrece i tak chrobocze i tak. Nie sprawdze czy jest luz czy nie z powodu niesprawnego przedniego hamulca. To właściwie oznacza że masz stery do wymiany.
drajwer112 Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Napisano 10 Stycznia 2022 Ja sie nad niczym nie zastanawiam. Gdy bede w posiadaniu smaru po prostu zajrze weenatrz sterow i tyle. Innego rozwiazania nie ma. 4 minuty temu, remover napisał: Temat robi się mocno anegdotyczny. 0.8kg (czego powinno starczyć na cale życie i wszystkie posiadane rowery) orlenowskiego smaru LT43 zaczyna się już od w internecie15 zł i aż 21 zł w stacjonarnym Intercars. Rzeczywiście jest nad czym się zastanawiać. To właściwie oznacza że masz stery do wymiany. Cale stery czy aby lozyska?
remover Napisano 10 Stycznia 2022 Napisano 10 Stycznia 2022 Biorąc pod uwagę, ze skręcałeś z całej siły, zakładam że kulki załatwili ci bieżnie. Tak że całe, całe
drajwer112 Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Napisano 11 Stycznia 2022 Niedlugo powinienem miec rower przy sobie wiec tam zajrze i wysle wam zdjecie. Jesli naprawde trzeba je bedzie wymienic, stery z neco za 30 zl. Cudow nie potrzebuje, w maratonach nie jezdze.
drajwer112 Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Napisano 13 Stycznia 2022 Mozr byc cos takiego? Nie za drogie a do lozysk. https://allegro.pl/oferta/smar-do-lozysk-tocznych-malwa-lt4-s2-150-ml-11442080882?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_term=desc-yes
MikeSkywalker Napisano 13 Stycznia 2022 Napisano 13 Stycznia 2022 Może, ale masz to gdzieś lokalnie? Bo 5 zł za smar i dyszka wysyłki to już jest puszka smaru w jakimś sklepie czy na stacji.
drajwer112 Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Napisano 18 Stycznia 2022 Tego cholernego wolnobiegu nie da sie odkrecic. Ani noga ani reka. Jakies porady? Nie mam zadnego imadla
MikeSkywalker Napisano 18 Stycznia 2022 Napisano 18 Stycznia 2022 Imadło najlepsze. A jak nie to tzw. wzmacniacz momentu siły - czyli na klucz, którym odkręcasz zakładasz kawałek rury.
drajwer112 Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Napisano 18 Stycznia 2022 Powiedz mi co ja zle robie.. Czy ja juz nawet kola zalozyc nie umiem http://imgur.com/a/g9Tmh6U
MikeSkywalker Napisano 18 Stycznia 2022 Napisano 18 Stycznia 2022 No jak widać Musisz złapać łańcuch zębatkami podczas wkładania koła, tzn. podnosisz ten fragment który jest na górze zdjęcia i opierasz zębatkę na tym niżej, potem wkładasz koło odciągając wózek przerzutki.
drajwer112 Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Napisano 18 Stycznia 2022 A wolnobieg, moze z mojej strony jest gdzies wina? Trzeba oske wyjmowac? Bo ten klucz caly niby nie wchodzi, troche go wystaje. Myslalem ze to prosta czynnosc, zdziwilem sie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.