thetere Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Czy istnieją tacy producenci co w gravelach projektują odpowiednie gniazda pod stopkę ( gwinty na dolnej rurze, czy też mocowanie przy suporcie ), bo oprócz CUBE który nawet w karbonach dodaję taka fanaberię, nie spotkałem się z tym rozwiązaniem. Ogranicza to marketingową; zdaję się, uniwersalność roweru, a przesiadając się z crossa, nie chciałbym jej tracić. Nawet w elektrycznych fulach coraz częściej dają taką możliwość. Stosowanie stopki na obejmę rury nie interesuje mnie, przerabiałem to w innych rowerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Dobrze to ująłeś - fanaberia, kwestia totalnie nieistotna przy wyborze roweru, tym bardziej przy obecnej dostępności sprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 26 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) Jak zmieniałem 26' na crossa to była w moim przypadku jedna z trzech kluczowych kwestii ( wygląd, geometria, stopka ), a to dlatego, że w 26' nóżka mocowana na obejmę rury dała się we znaki. Rozumiem że ktoś może sobie kupić rower w teorii najbardziej uniwersalny, i jeździć nim po lesie gdzie są drzewa, czy też wyjeżdżać na szybkie rundki gdzie nie ma potrzeby schodzenia z roweru, toteż nie musiałby korzystać z takiego gniazda i stopki. Dla mnie i zapewne wielu innych taki uniwersalny rower powinien ją mieć. Różni są rowerzyści, ja skręcam bardziej w stronę turystyki, czyli w sobotę o 8.00 wyjeżdżam, wracam po 22, w między czasie robię 200 km, coś zwiedzam, strzelam foty, idę na obiad, itd. stopka jest mi niezbędnie potrzebna. Nagoniony trochę PRem gravelovym pomyślałem o zmianie, bo ten typ roweru ma wiele zalet, ale brak stopki mnie blokuje, dlatego też zamiast debatować o sensie takiego mocowania, może ktoś gdzieś widział u jakiegoś producenta taka możliwość ? Edytowane 26 Listopada 2021 przez thetere Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Ja pierwotnie chciałem nóżkę do fulla zakładać Naprawdę nie jest Ci potrzebna, przełam się i tyle, nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma. Rower można oprzeć wszędzie, nawet na pedale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Nie wiem, moim zdaniem stopka bardzo się przydaje. Tym bardziej do takiej jazdy, co autor opisał. Nie musisz kłaść rower na ziemię i mieć w wyniku zasyfione gripy czy napęd, nie musisz szukać na każdym przystanku jakiegoś podparcia, którego może nie być, a jak już jest, to nie musisz pilnować czy rower przypadkiem nie zamierza gdzieś się stoczyć. Inna sprawa, że wybór roweru w zależności od tego czy jest miejsce na stopkę to juz przesada. Jak nie ma dedykowanego mocowania, a kształt dolnej rury tylnego trójkąta utrudnia zamocowanie stopki w taki sposób, żeby rower był stabilny (mam taki przyklad przed sobą), wciąż pozostają inne opcję - stopka na QR, na pedal, z mocowaniem na 2 rury tylnego trójkąta, nawet chyba na miskę suportu HTII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcus65 Napisano 29 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Jest. Accent Furious. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 29 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 W dniu 26.11.2021 o 20:47, thetere napisał: Nagoniony trochę PRem gravelovym pomyślałem o zmianie, bo ten typ roweru ma wiele zalet, ale brak stopki mnie blokuje, Może się najpierw przymierz i przejedź tego typu sprzętem zamiast zajmować się takim szczegółem jak mocowanie stopki... Chyba, że już to zrobiłeś i jesteś pewien że chcesz iść w tę stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi