majkel86 Napisano 22 Listopada 2021 Napisano 22 Listopada 2021 Witajcie! Chciałbym zapytać posiadaczy roweru Canyon Lux CF 6 ('20 / '21 / '22) czy jest w nim możliwość zamontowania sztycy regulowanej (dropper, myk-myk)? Czy jest w ramie jakiś wolny kanał do poprowadzenia wewnętrznie linki do obsługi sztycy z manetki? Chciałbym prosić o jakieś foto jeżeli to możliwe. Przymierzam się do zakupu tego roweru, także z góry dzięki za info!
Dokumosa Napisano 22 Listopada 2021 Napisano 22 Listopada 2021 Trzeba zmienić przelotkę ramy z prawej str i wchodzą 2 linki. Normalnie idzie tam tylko blokada amortyzatora. Swoją drogą jak chcesz droppera w luxie to może od razu lux trail? (w nim właśnie idą 2 pancerze po prawej str - do blokady i droppera).
majkel86 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Napisano 22 Listopada 2021 Dzięki za info, czyli ogólnie da się to zrobić. Jeździłem właśnie teraz rok na rowerze trail / allmountain i chcę wrócić do roweru bardziej pod xc/marathon - lepiej na podjazdach, a na single itp. rzadziej uczęszczam.
Dokumosa Napisano 22 Listopada 2021 Napisano 22 Listopada 2021 Ale lux trail ma trail tylko w nazwie. To jest to samo co lux ale ze sztycą i skokiem 120mm. Wg aktualnej nomenklatury to jest kategoria DownCountry. BTW: w xc skok 100mm to obecnie zaszłość historyczna.
Alsew Napisano 22 Listopada 2021 Napisano 22 Listopada 2021 To samo ze skokiem 120 znaczy inną geometrie niż że skokiem 100mm
majkel86 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Napisano 22 Listopada 2021 No raczej nie to samo inna geometria, wymiary ramy, kąty
Dokumosa Napisano 22 Listopada 2021 Napisano 22 Listopada 2021 Modele te współdzielą ramę cf. Katy i niektóre wymiary zależne od skoku zawieszenia i offsetu widelca. Właśnie podpytałem znajomego z tej firmy - już nie współdzielą.
KSikorski Napisano 22 Listopada 2021 Napisano 22 Listopada 2021 Dzielą tylko tylny trójkąt. Przód jest inny.
majkel86 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Napisano 22 Listopada 2021 Teraz już mam namieszane w głowie, bo niby ten Trail też spoko, jak poczytałem dobrze nawet podjeżdża, jeszcze lepiej zjeżdża, maraton można na nim przejechać. Hmm, tylko cena już trochę wysoka ponad budżet Chyba że Twój Znajomy mógłby jakiś rabacik załatwić 🙏 Pozdrawiam
majkel86 Napisano 24 Listopada 2021 Autor Napisano 24 Listopada 2021 Pytanie czy ten Lux Trail będzie spoko żeby np. podjechać nim Śnieżkę? i wystartować raz na jakiś czas w maratonie MTB?
Dokumosa Napisano 24 Listopada 2021 Napisano 24 Listopada 2021 To nadal rower do XC z zawieszeniem pod sport (tępy tył typowy dla xc). Rabaty to były w czasach kiedy rowery zalegały na magazynie. Dzisiaj co najwyżej można sprawdzać czy nie ma jakiegoś zwrotu (mają taką politykę, że jeśli rower nie przypasuje komuś i zostaje odesłany to najczęściej sprzedają w outlecie). Możeez też obserwować ofertę świąteczną (będą oferować każdego dnia inny rower w lepszej cenie ale zapewne nie będzie to 20% jak bywało).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.