Ink Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 Nie no dzięki mr. obvious za wyjaśnienie co to jest OEM. To nie jest zdjęcie katalogowe, bo na ogniwach jest zabrudzenie. Po drugie kolor blaszek jest czarny, podczas gdy KMC ma szary kolor - może to kwestia światła, tego nie wiem. Po trzecie, cena jest podejrzanie niska w porównaniu do innych OEM, a ja potrzebuje 6 szt. więc jak wtopię to znacznie więcej niż 30 kilka złotych. Po czwarte, nie wpadłeś na to, że może ktoś kupił z tego sklepu? Albo sklep jest znany w branży ze sprzedaży podróbek/oryginałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) Zobacz zdjęcia mojego łańcucha Oem z początku wątku, tam też kolor blaszek wydaje się bardziej czarny niż szary. ale na opakowaniu rzeczywiście określony był jako KMC X8 SR/SZ Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez kamilmozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 Najtaniej w pewnych źródłach obecnie kmc x8 koszruje od 55zł w góre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) A co to KMC X8 SR/SZ? Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Używałeś go już? Miałem do czynienia z KMC Z i to taki "odpowiednik" HG40. Po 250km miał już powyżej 1%. Northtec taki szajs fabrycznie zakłada. Ostatnio kupowałem łańcuch od: https://allegro.pl/oferta/kmc-x8-93-6-7-8-116-oem-lancuch-rowerowy-spinka-10447184923 i mam też 2 szt. z innego źródła. Niczym się nie różnią od wersji pudełkowej z centrum rowerowego (obecnie 80zł). Na jednym są tylko napisy SP. Najszybciej mi się wyciąga właśnie ten pudełkowy. W rowertour też można kupić taniej niż za 55zł. Czy to niesprawdzone sklepy? Czy żeby kupić łańcuch naprawdę trzeba się doktoryzować? Albo kupować najdroższy jakie są, bo za 99zł też już widziałem. Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez Ink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Podejrzanie niska cena. Nie opisano co to za model, zdjęciom bym nie ufał. Tu kupowałem oryginał z PL dystrybucji, pewne źródło. Model X8.93 - tak zwany silver gray Łańcuch KMC X8.93 OEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 13 Maja 2022 Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Przejechałem 250km na rzeczonym łańcuchu i nie ma wyciągnięcia. Wizualnie nie różni się od innych KMC X8.93. Zmierzę go jeszcze przy 1000km, niemniej potrwa to min 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Dobry wieczór. Czy molibyście ocenić czy zakupiony łańcuch nie jest podróbką. Wybite czcionki mają inna głębokość i grubość niż na 3 pozostałych łańcuchach KMC X10 , które mam w domu. ( trzy pozostałe wszytkie wyglądają identycznie wzlędem siebie). p.s da radę ocenić cokolwiek po tych fotkach? Po lewej stronie nowy łańcuch kupiony jako OEM, po prawej stary (oryginalny). góra stary, dół nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Trzeba przyznać, że chińczyk miał dobry pomysł ale mu nie wyszło. Miałem fabryczny oem X10 na kupionej Meridzie i wyglądał tak samo jak sklepowy X10, kupiony ojcu do Rockridera - wszystkie detale zdecydowanie dokładniejsze i chudsze, tak jak na pierwszym zdjęciu po prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 A masz tam na każdej blaszce kmc x1o czy na bodajże co 10 jest inne tłoczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Jeżdżę obecnie na podróbce KMC X10, profile blaszek są mniej wyraźne niż w innych KMC które mam. Ogólnie jakość przerzucania biegów jest gorsza ale wytrzymałość póki co jest bardzo dobra, prawdopodobnie już 2 tysiące kilometrów kręci się ten łańcuch w mojej kolarzówce terenowej, mógłbym zrobić zdjęcie tego łańcucha ale nie chcę wzbudzać niezdrowej sensacji gdyż łańcuch jest mocno oblepiony smarem na bazie teflonu, z pomiarów wydłużenia łańcucha wynika że jeszcze jest daleko do granicznej wartości wyciągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 nacięcia , które tworzą "X" również wyglądają inaczej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Jak weźmiesz pod szkło powiększające oba łańcuchy to zauważysz że w podróbce wszystkie nacięcia i profile są inne względem oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Dzięki za pomoc. Zakładam "dyskusję" ze sprzedającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 (edytowane) Gdzie kupiłeś ten łańcuch? Bo ja swój zakupiłem na Allegro u sprzedawcy 24BikePL za 89,90 pln-ów. Stwierdziłem że nie będę zwracał tego łańcucha tylko przetestuję go pod względem wytrzymałości i kultury pracy. Z pierwszego jestem zadowolony z drugiego niestety nie. Edytowane 11 Czerwca 2022 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 (edytowane) Rowerzysta.PL na Allegro za 73.99 Edytowane 11 Czerwca 2022 przez Enadxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Czyli musi być tego sporo w obiegu, ktoś sprowadził tego tysiące sztuk i rzucił na rynek, ci bardziej ogarnięci zorientowali się że mają do czynienia z podrobionym towarem i dokonują zwrotu a inni testują nieświadomie lub świadomie tak jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 @Enadxx Napisz bezpośrednio do KMC i wyślij im fotki. Na ich stronie możesz sprawdzić czy sklep w którym kupiłeś jest ich dystrybutorem. Jeśli tak to się pewnie czegoś dowiemy, jeśli nie to może zareagują na oferty "oem". Wg strony KMC dystrybutorem w Białymstoku jest tylko jedna firma: ROMED s.c. R. Kolosowska K. Kolosowski Ul. Wyszynskiego 2 15-888 Bialystok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 (edytowane) odpowiedź sprzedawcy: p.s. w międzyczasie odezwalem się do KMC CHAIN EUROPE NV Edytowane 13 Czerwca 2022 przez Enadxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Dopytaj czy pochodzi od KMC w Europie, czy zamawia w Chinach z pominięciem europejskiej/polskiej dystrybucji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 (edytowane) odpowieź KMC CHAIN EUROPE NV: Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Enadxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 No to ja posiadam fake ale legal bo w pudełku, z instrukcją i wymaganymi oznaczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 Co ciekawe, o ile zrozumiałe jest ze strony producenta aby produkt był odpowiednio oznaczony to pytanie jak sprzedawane są łańcuchy ze szpuli - kojarzę, że były dostępne szpule KMC po około >3000 PLN z łańcuchami do sprzedaży na metry. Z odpowiedzi wynika, że nawet łańcuchy "oem" powinny być dostarczone w odpowiednio oznaczonych opakowaniach z kodem EAN, instrukcją, informacjami producenta etc. W sumie to możesz im podesłać nazwy sklepów, które oferują łańcuchy bez fabrycznych opakowań, może oni bezpośrednio lub główny dystrybutor na Polskę zacznie walczyć z nieuczciwymi sprzedawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 Zarówno te na metry jak i OEM to produkty nieprzeznaczone na rynek konsumencki (detal). W PL sprzedawcy robią sobie z tego interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 Wygląda na to, że też kupiłem podróbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 Wracając do tematu czy oryginał czy podróba to producent potwierdził, że oznaczenia mogą być inne ze względu na różne lokalizacje zakładów produkcyjnych. Sposób sprzedaży jest "nieoryginalny" ale w sumie to może być oryginalny łańcuch z jakiegoś rynku chińskiego/indyjskiego lub inne kraje w regionie rzeki Kongo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi