Dafor Napisano 21 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Siema, mam taki problem ktory zaczal sie od tego ze zaczal mi przeskakiwac lancuch podczas jazdy. Na poczatku myslalem ze to tylko napiecie linki w przedniej przerzutce ktore powoduje ze lancuch chce zeskakiwac na inna zebatke. Wiec zabralem sie za regulowanie tego i w tym momencie zauwazylem ze linka przy samym wozku jest zerwana i trzyma sie w miejscu zerwania i przez to nie dalo sie poluzowac napiecie linki. A ze wymiana linki wydawala mi sie zbyt skomplikowana to dalem do rowerowego by mi to zrobili i na nowo poustawiali przerzutki. I niby wszystko spoko ale rower nadal nie jechal bo lancuch dalej przeskakiwal wiec go wymienilem bo okazalo sie ze sie wyciagnal (zmierzylem go poprzednio). Po zalozeniu nowego i skroceniu o 4 ogniwa nadal jest problem. Najpierw skrocilem o 2 i jakby bylo minimalnie lepiej bo na niektorych przelozeniach nie przeskakiwal wiec skrocilem o kolejne 2 z mysla ze wtedy juz moze byc ok. Jednak roznicy po skroceniu 2 a skroceniu 4 nie da sie odczuc a nie chce tez za duzo skrocic lancuch. Przeszukalem tez internet i wychodzi na to ze po takim skroceniu powinno chodzic. Lancuch kupilem 116 i skrocilem o 4 ogniwa. I teraz mam problem bo nie wiem czy to dalej zbyt dlugi lancuch i na ile moge sobie pozwolic jesli chodzi o jego skrocenie czy moze jednak cos innego. Moglby ktos poradzic kto sie bardziej na tym zna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Łańcuch pracuje poruszając się po blatach korby i zębatkach kasety, zużywa się "wszystko" a nie sam łańcuch. Skoro jeździłeś na tym zestawie do momentu aż łańcuch zaczął przeskakiwać to można mieć przypuszczenie graniczące z pewnością, że do wymiany masz również kasetę i ew. blaty korby (bo te zużywają się wolniej), po prostu wyeksploatowałeś napęd do końca i przy obecnym stopniu zużycia nie jest już on w stanie dopasować się do nowego łańcucha. Długość łańcucha nie ma nic do rzeczy Najlepiej daj dobre zdjęcie stanu kasety i korby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dafor Napisano 21 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 @Mihau_dlugosc lancucha nie ma nic do rzeczy? ale jesli mam za dlugi lancuch to bedzie on wlasnie przeskakiwalze wzgledu na zbyt duzy luz. Tylko ze po wymianie linki i ustawieniu wszystkiego + wymianie lancucha jest gorzej niz bylo przed tym wszystkim. Lancuch co prawda przeskakiwal ale nie na tyle by sie nie dalo jechac. Przeskakiwal ale jakos sie dalo jechac bo to tylko czasem sie zdarzalo. Postaram sie podrzucic jakies fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Cytat dlugosc lancucha nie ma nic do rzeczy? ale jesli mam za dlugi lancuch to bedzie on wlasnie przeskakiwalze wzgledu na zbyt duzy luz. Jeśli łańcuch jest za długi to będzie wisiał luźno (w położeniu najmniejsza koronka tył + najmniejszy blat przód) pomiędzy korbą a przerzutką czyli w miejscu, gdzie nie działa na niego żadna siła oprócz sprężyny przerzutki Cytat Tylko ze po wymianie linki i ustawieniu wszystkiego + wymianie lancucha jest gorzej niz bylo przed tym wszystkim. Co tylko potwierdza to co napisałem wcześniej. Stary, rozciągnięty łańcuch był "dopasowany" do zużytych koronek a kiedy założyłeś nowy, nierozciągnięty to nie układa się on odpowiednio na koronkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dafor Napisano 21 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 podrzucam fotki. https://zapodaj.net/77e01dbcbec11.jpg.html https://zapodaj.net/c809ccbf56683.jpg.html https://zapodaj.net/9142c09fd3e04.jpg.html moim zdaniem najwieksza zebatka wyglada najgorzej choc na niej nie jezdze prawie wcale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 21 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Kaseta jest "zarżnięta" - zwłaszcza w środkowym zakresie. Porównaj z zdjęciem nowej: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/tourney-tx800/CS-HG200-8.html Zacznij od jej wymiany ale w innym serwisie niż ten z którego korzystałeś - nie powinni Cię wypuścić z niego z taką kasetą. Co do korby to nie mam zdania, możesz wymienić najpierw kasetę a dopiero jak dalej będzie źle zająć się korbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dafor Napisano 21 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 @chrismel no tak, to ma sens. wlasnie jak lancuch jest w srodkowym zakresie to wystepuje problem. jak przerzuce na mniejszy czy wiekszy to moge bezproblemowo jezdzic. A tez kaseta swoje przejechala bo jakies 12k km (?) dzieki za pomoc, w takim wypadku wiem co moge dalej zrobic i oczywiscie kolejne pytania sie nasuwaja: Kaseta to Shimano CS-HG200-9, 11-32t i pytanie czy wziac taka sama czy ktoras z lepszych jesli lepsza to ktora i na co patrzec przy wyborze? a kolejne pytanie to czy koniecznie sie z tym musze zglosic do rowerowego czy jednak nie jest to na tyle skomplikowane i samemu tez bym sobie poradzil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jelizee Napisano 21 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Jeśli posiadasz jakiekolwiek zdolności manualne to poradzisz sobie sam potrzebujesz bacika i klucza do kaset koszt około 50 zł. Coś takiego np : https://allegro.pl/oferta/klucze-do-demontazu-kasety-lancuchowy-nasadka-fv-9155060933?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ODA2OTcwZjYtZGNlMi00MDZhLTk2ODktYTZjNTg4NDVkNjFjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2bd9810e-dab6-4ac2-ae54-6a2ca363aa88 to jest pierwsza lepsza oferta znajdziesz pewnie sam coś taniej. A odnośnie samej procedury - zobacz na yt jest pełno poradników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 21 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Kup taki zestaw o którym wspomniał kolega powyżej. Wymiana kasety to prosta operacja, koszt zwróci się po pierwszej wymianie a w przyszłości nie będziesz musiał płacić w serwisie. Kup też przymiar do łańcucha, najprostszy, za kilka złotych. Nie jest jakiś super dokładny ale pozwoli określić w przybliżeniu 0.75% wyciągnięcia łańcucha kiedy to powinieneś dokonać jego wymiany. Co do trwałości kaset zdania są podzielone. Ale nawet jak kupisz najprostszą z podstawowej serii i będziesz regularnie wymieniał łańcuch to powinna przeżyć kilka jego wymian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dafor Napisano 21 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Tak wiec na dniach zakupie to co potrzebne i wezme sie za wymiane. kasety. Kupno takich narzedzi to nie problem jesli sa potrzebne. Zreszta juz od jakiegos czasu mi sie coraz wiecej ich zbiera. A przymiar do lancucha juz mam i na starym lancuchu mi nawet 1% wchodzilo pomiedzy ogniwa wiec to bylo pierwsze co bylo do wymiany no ale to nie jedyny problem jak widac. Dzieki wam wszystkim za pomoc, bardzo mi pomogliscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Temat masz już jasny;P Te dwie koronki kasety wyglądają dramatycznie BTW teraz kaseta i miej z tyłu głowy, że środkowy blat korby również "się kończy" a z tego co widać wymienić się go nie da (korba jest nitowana) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Godzinę temu, Dafor napisał: przymiar do lancucha juz mam i na starym lancuchu mi nawet 1% wchodzilo pomiedzy ogniwa wiec to bylo pierwsze co bylo do wymiany no ale to nie jedyny problem jak widać Jak przymiar wchodzi na 1% to jest duże prawdopodobieństwo że nowy łańcuch będzie przeskakiwał też starej korbie. Zwłaszcza przy mocniejszym depnięciu na pedały. Raczej cały napęd jest do wymiany co przy przebiegu rzędu 12tys km na jednym łańcuchu jest normalnym zjawiskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Szkoda tylko, że popsułeś nowy łańcuch zapewne za bardzo go skracając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.