Gość Napisano 19 Listopada 2021 Napisano 19 Listopada 2021 Jakiś czas temu miałem niebezpieczna sytuację. W okolicach Łodzi jest droga tylko z 1 wydzielonym pasem ruchu. Jest on nieoznakowany. Jechałem prawa strona tym wydzielonym pasem i dojeżdżałem do skrzyżowania z droga podporządkowaną, zasłoniętego z prawej strony budynkiem. I nagle pojawił sie jakiś dziadek na rowerze, który jechał swoją lewą stroną, skręcił w lewo i mało by we mnie nie wjechał. Pewnie "myślał", że skoro jest pas to ma nim jechać po lewej. Na szczęście udało się uniknąć zderzenia. Poszukałem w necie i znalazłem m.in. to https://to.com.pl/co-to-jest-sciezka-rowerowa-pobocze-jezdnia-pyta-nasz-czytelnik/ar/6504450 Tam jednak nie ma żadnej przebudowy. Pas po jednej stronie drogi istnieje juz chyba z rok. Jaki wniosek? Urzędnicy pewnie "poszli na skróty". No bo po co namalować 2 pasy jak wystarczy 1? Jeszcze to https://www.gov.pl/web/uw-mazowiecki/podstawowe-roznice-miedzy-sciezka-rowerowa-a-pasem-ruchu-dla-rowerow "Pas ruchu dla rowerów - część jezdni przeznaczoną do ruchu rowerów w jednym kierunku, oznaczona odpowiednimi znakami drogowymi, określona w określona w art. 2 pkt 5a ustawy Prawo o ruchu drogowym. " Tak więc uważajcie na siebie. A takie przypadki złego oznakowania trzeba chyba zgłaszać.
zekker Napisano 19 Listopada 2021 Napisano 19 Listopada 2021 Daj jakieś zdjęcia jak to wygląda, bo po tym opisie można tylko gdybać co tam jest. A jeżdżący pod prąd pasami rowerowymi się zdarzają i niektórzy jeszcze się wykłócają, że mają prawo...
Gość Napisano 19 Listopada 2021 Napisano 19 Listopada 2021 Dziadki i babcie na rowerach to jest problem Polskich dróg, nie szosowcy i reszta ( chociaż tu też się trafiają). Co tu dużo mówić. Jeżeli by miał chociaż odrobinę oleju w głowie, to może by powiązał fakty że jedzie pod prąd. A jeżeli nie jest w stanie tego zrozumieć, to nie powinien jeździć rowerem. Ja jeżdżąc po mieście ( poza sytuacjami gdzie naprawdę jestem sam w zasięgu wzroku), zawsze trzymam ręce na klamkach. Jeżeli chodzi o sytuacje ze wspomnianymi powyżej, to miałem ich kilka, głównie jako kierowca samochodu. 1. Nagminne wjeżdżanie w prawo na drogę z pierwszeństwem. Nawet nie spojrzy czy coś jedzie, tylko wjeżdża na ślepo. 2. Skręcanie w lewo bez patrzenia za siebie, tylko powolny ruch w stronę osi jezdni. 3. Mój ulubiony. Jadę drogą z pierwszeństwem, dziadek wyjeżdża mi kilka metrów przed maską z podporządkowanej a ja muszę hamować, zjeżdżając naprzeciwny pas i celując we wjazd na posesję. Na pytanie "co robi", odpowiada że "przecież go widziałem". 4. Jazda 5km/h na dodatek w taki sposób, że rower cały czas "wężykuje". Nie wiadomo czy omija studzienkę, zaraz się wywali czy skręci w lewo. O masie innych debilnych zachowań nie wspominam, bo nie dotyczą tylko emerytów. Oczywiście zaraz pojawi się argument ( była już kiedyś taka dyskusja), że to osoby starsze i nie zawsze ogarniają, trzeba zrozumieć, każdy będzie kiedyś stary. No i co, z tego powodu mam kogoś potrącić samochodem/ wjechać rower i narobić sobie kłopotów? Jak się ktoś do czegoś nie nadaje, to nie powinien tego robić.
Gość Napisano 19 Listopada 2021 Napisano 19 Listopada 2021 Tak poglądowo. Przy okazji - da się jakoś zmienić rozmiar tej grafiki? Bo wielka wyszła
Gość Napisano 19 Listopada 2021 Napisano 19 Listopada 2021 Co można powiedzieć... Kiedyś się jeździło po kartoflach i niektórym tak zostało.
Dokumosa Napisano 19 Listopada 2021 Napisano 19 Listopada 2021 Szkoda nawet dyskutować z takim dziadkiem. On tak jeździ całe życie i nic go nie przekona. Trzeba uważać i tyle.
Faja3 Napisano 19 Listopada 2021 Napisano 19 Listopada 2021 Czego czepiacie się dziadka, za błędy młodych. 😄
Gość Napisano 20 Listopada 2021 Napisano 20 Listopada 2021 22 godziny temu, Dokumosa napisał: Szkoda nawet dyskutować z takim dziadkiem. On tak jeździ całe życie i nic go nie przekona. Trzeba uważać i tyle. https://mazowiecka.policja.gov.pl/wwy/aktualnosci/43689,Rowerzysta-wymusil-pierwszenstwo.html https://sepolnokrajenskie.naszemiasto.pl/w-sepolnie-krajenskim-samochod-potracil-rowerzystke-starsza/ar/c16-8531735
Dokumosa Napisano 20 Listopada 2021 Napisano 20 Listopada 2021 Tego nie da się uniknąć niestety. Uważam, że nawet trudniej wyeliminować takich z ruchu niż pijanych i "nieśmiertelnych".
zekker Napisano 20 Listopada 2021 Napisano 20 Listopada 2021 W dniu 19.11.2021 o 10:01, Thomlodz napisał: Tak poglądowo. Przy okazji - da się jakoś zmienić rozmiar tej grafiki? Bo wielka wyszła Jaką ma ten pas szerokość? Jaka jest linia rozdzielająca: P-1c (24cm szerokości, 2m długości, 2m odstępu), P-7a/c (24/12cm, 1m, 1m), P-19 (24cm, 0,5m, 0,5m)? Droga jest jednokierunkowa, dwukierunkowa? Przez skrzyżowanie też jest wymalowana? W dniu 19.11.2021 o 09:55, skom25 napisał: 2. Skręcanie w lewo bez patrzenia za siebie, tylko powolny ruch w stronę osi jezdni. 4. Jazda 5km/h na dodatek w taki sposób, że rower cały czas "wężykuje". Nie wiadomo czy omija studzienkę, zaraz się wywali czy skręci w lewo. Dlatego nie wyprzedza się na gazetę.
Gość Napisano 20 Listopada 2021 Napisano 20 Listopada 2021 Oczywiście że nie. Tylko dlaczego uważać mam tylko ja?
zekker Napisano 21 Listopada 2021 Napisano 21 Listopada 2021 Nie tylko ty ale przede wszystkim ty: - prowadzisz wielokrotnie cięższy i szybszy pojazd - to twoja energia będzie robić zniszczenia - to ty się zabierasz za manewr wyprzedzania - to ty masz go wykonać bezpiecznie - widzisz, że ktoś się dziwnie zachowuje - masz czas na reakcję, masz wybór jak się zachować, możesz poczekać i wezwać służby (może pijany albo z innej przyczyny tak jedzie i nie powinien w tej chwili prowadzić roweru lub wręcz potrzebuje pomocy), możesz olać i wyprzedzić z dużym zapasem, możesz w końcu narzekać w internecie co jest najbardziej bezproduktywne, bo nijak nie trafi do zainteresowanego W idealnym świecie każdy uważa ale nie mamy idealnego. Jednak jeżeli choć jedna strona uważa, to ryzyko wypadku drastycznie maleje. Najlepiej zacząć od siebie i promować wokoło poprawne zachowanie, trzeba jakoś budować kulturę na drodze, a nie tylko czubek nosa i do przodu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.