pagin Napisano 17 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Witam, W rowerze trekkingowym (geometria ramy na obrazku poniżej) chciałbym podnieść główkę ramy o 10mm stosując bieżnię / podkładkę Angle Spacer (jak na obrazku poniżej) na koronę widelca pod główkę ramy Wymieniam przedni amortyzator na nowy. Nowy amortyzator jest około 15mm krótszy (wymiar Axle-to-Crown) Nie chcę, by za bardzo zmieniła się geometria roweru po zmianie amortyzatora. Stad pomysł na zastosowanie tej podkładki. Pozwoli mi podnieść główkę ramy o 10mm Rura sterowa amortyzatora jest prosta 1 1/8". Opis podkładki jest tutaj: https://www.bike24.com/p2399879.html Czy ktoś stosuje / stosował takie rozwiązanie? Jakie są wady i zalety w użytkowaniu? Czy jest to bezpieczne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Jesteś pewny że masz kompatybilne stery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagin Napisano 17 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Stery mam pół-zintegrowane 1 1/8". Na zdjęciu poniżej jest główka ramy Nie zdejmowałem jeszcze starego amortyzatora i nie sprawdzałem dolnego łożyska sterów, ale zakładam że łożysko ma kat 45 stopni tak jak w opisie podkładki Angle Spacer Czy coś przeoczyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Nie, chodzi właśnie o to. Jesteś pewny że dobrze zmierzyłeś długość widelca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 17 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 26 minut temu, pagin napisał: Nie chcę, by za bardzo zmieniła się geometria roweru po zmianie amortyzatora. Stad pomysł na zastosowanie tej podkładki. Pozwoli mi podnieść główkę ramy o 10mm W tym konkretnym rowerze to jakie mankamenty geometrii, których nie zniwelujesz podkładkami pod mostek się niby ujawnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 17 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Nie użytkowałem, ale gogle mówi że taki adapter jest możliwy do zastosowania. Na początku rozebrał bym widelec i sprawdził jakie są stery. Jakiej marki zastosujesz sztywny wideł? Jak ma karbonowa rurę sterową to miał bym obawy, z aluminiową już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 A to będzie sztywny widelec? Bo jeżeli tak, to odjęciu SAG od aktualnego, to -15mm będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagin Napisano 17 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 8 godzin temu, skom25 napisał: Jesteś pewny że dobrze zmierzyłeś długość widelca? Długość (Axle-to-Crown) obecnego amortyzatora mierzyłem w lini prostej od osi piasty do górnej krawędzi korony (początku rury sterowej), gdy amortyzator jest założony w rowerze, bez obciążenia Długość nowego amortyzatora (RockShox Paragon Gold Solo Air) znalazłem gdzieś w sieci 8 godzin temu, abdesign napisał: W tym konkretnym rowerze to jakie mankamenty geometrii, których nie zniwelujesz podkładkami pod mostek się niby ujawnią? Nie mam doświadczenia w zmianach geometrii roweru, więc nie rozważałem mankamentów, które się ujawnią jeżeli nie zastosuje podkładki. Przypuszczam, że sugerujesz, że wg Ciebie nie wystąpią negatywne konsekwencje przy obniżeniu główki ramy o 15mm. Czy tak? 7 godzin temu, clavdivs napisał: Jakiej marki zastosujesz sztywny wideł? Jak ma karbonowa rurę sterową to miał bym obawy, z aluminiową już nie. Nowy widelec to będzie amortyzator RockShox Paragon Gold Solo Air z piwotami i manetką Remote Lockout Nie będzie to sztywny widelec. Zmierzyłem SAG obecnego amortyzator i wychodzi ok 20mm. Amortyzator ma kilkanaście lat (sprężyna i elastomer). Zakładam, że przez lata użytkowania trochę "siadł" i jego obecna długość jest mniejsza niż pierwotna. Stad też nie biorę SAG-a pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 17 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Cytat . Przypuszczam, że sugerujesz, że wg Ciebie nie wystąpią negatywne konsekwencje przy obniżeniu główki ramy o 15mm Tak, dokładnie to sugeruję. Przy tym konkretnym rowerze to suport zjedzie w dół pewnie z 5-6mm (to nie full do ganiania po wertepach czy cyklokrośka że będziesz coś przez to zahaczał), baza kół skróci się o 2mm to w ogóle niezauważalne a kąt z 71 stopni zmieni się na 71,2... czyli biorąc pod uwagę fakt że wysokość kierownicy sobie podkładkami wyregulujesz... to generalnie nic się nie wydarzy jak olejesz tę podkładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Też tak uważam. Gdybyś jakoś mocno ganiał na tym rowerze, to miałoby to znaczenie. Odpuść temat, bo szkoda pieniędzy i czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagin Napisano 19 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i uwagi. Wygląda na to, że w moim przypadku podkładka nie jest potrzebna Natomiast pomyślałem sobie, że innym mogą się przydać informacje lub sugestie, czy takie rozwiązanie posiada wady, a w szczególności, czy jest bezpieczne w użytkowaniu Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Nie widzę wad ani przeciwskazań. Kawałek metalu z bieżnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagin Napisano 19 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 A większa siła działająca na połączenie rury sterowej z koroną amortyzatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Jak to większa? Co tam się zmienia, bo nie do końca rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagin Napisano 19 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Myślę, że przez podkładkę pojawia się ramie siły pomiędzy połączeniem rury sterowej i korony, a dolnym łożyskiem sterów. Taka dżwignia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 (edytowane) Co się tam ma niby pojawiać to przez podniesienie główki o ten centymetr i zmianę kąta o 0,2 stopnia to dużo ludzi jest w stanie sobie wyobrazić. Co Ty chcesz przekazać to już niekoniecznie... Bo niby co się ma nowego pojawić pomiędzy miejscem połączenia korony z rurą sterową a dolnym łożyskiem? Wszystko co się w ogóle zmieni i to w stopniu pomijalnym to wynikające ze zmiany kąta (o tyle co nic) momenty zginajace i siły ścinające ulokowane dokładnie w tym samym miejscu w którym były. Edytowane 19 Listopada 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi