Mateusz038399404 Napisano 13 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Siemka mam takie pytanko ponieważ chciałbym sobie zrobić single speeda w Yt tuesie i tu jest problem bo jest kaseta zintegrowana i wiem że trzeba kupić bębenek do piasty lecz jest pytanie czy ten bębenek jest 7 rzędowy czy Ile rzędowy ponieważ jak patrzę na reduktory to pisze że są do 8/9 rzedowych Piast i tu pytanie czy to będzie pasowało? link do bębenka: https://strangesummit.com/produkt/ethirteen-bebenek-piasty-tyl/ link do reduktora: https://www.grawitacyjny.pl/reduktor-reverse-single-speed-kit,3,26733,12547?gclid=EAIaIQobChMIjZDSgLiE9AIVXenmCh22MgGjEAQYASABEgI9mPD_BwE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 13 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Może zadam głupie pytanie - ale na co Ci singlespeed w fullu? Przy ramach z zawieszeniem trzeba jeździć kadencyjnie, żeby nie bujało, a ciśnięcie na singlu to średni pomysł. Bębenek jest 7 rzędowy jeśli masz 7 przerzutek z tyłu (choć nie zawsze). Jak więcej to masz standardowy i spokojnie takim reduktorem sobie to wszystko ogarniesz. Do tego będziesz jeszcze potrzebował zębatki i napinacza łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz038399404 Napisano 13 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Znaczy zastanawiam się nad tym ponieważ i tak w większości przerzutki mi nie są potrzebne bo zazwyczaj jest to wyjazd w bikepark czy lokalny spot a do zwykłego jeżdżenia mam xc a wymiana kasety zintegrowanej to koszt 780 zł + łańcuch ze 150 zł, a reszta to wiem co potrzebne tylko nie byłem pewien w tej kwestii. Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 W takim przypadku powiem Ci tak - jeśli do Twojej piasty pasuje standardowy bębenek Shimano, podlinkowany, to będzie on 8-9 rzędowy. To jest standard, a bębenek do kaset 7 rzędowych to odstępstwo do normy. Montujesz na takim kasetę 8 rzędową, bo najtańsza, i koło stówki idzie kupić, do tego łańcuch KMC X8, w okolicach 5 dych. Do tego przerzutka z manetką. Na korbie zakładam że masz już zębatkę narrow wide albo napinacz. Takie rozwiązanie jest dobre bo łańcuch Ci nigdy nie spadnie z tylnej zębatki, bo nawet jeśli to wskoczy na inny tryb, a z singlem - może być problem. To się w dirtcie sprawdza, ale i tak najlepiej jak ma się poziome haki i nie stosuje napinaczy tylko łańcuch napręża przesuwając koło. Ewentualnie jak miałeś teraz 7 przerzutek to kasetę 7 rzędową, bo cena podobna, łańcuch dopasujesz ten sam a nie musisz nic więcej zmieniać. Przerzutka zakładam że jest do wyregulowania/ustawienia żeby dobrze z tym pracowała. Jedyne co trzeba będzie dać na taki standardowy bębenek to podkładkę pod kasetę, albo jakąś zębatkę wyjętą ze zużytej korby. Tak bym szukał oszczędności - pozostając przy najtańszej kasecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 15 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 @MikeSkywalker 7 przerzutek powiadasz..? Jak ta technologia idzie do przodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 15 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Jeżeli mowa o 7 rzędowym napędzie E13, to mowa o bębenko-kasecie z rozstawem 9-21 i to jest nierozerwalnie związane z kołem E13 LG1. Konwersje w dowolną stronę nie są możliwe. Trzeba wymienić całe koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 15 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 To czemu producent podaje że dzięki zastosowaniu ich bębenka możliwa jest konwersja tego właśnie koła pod dowolną kasetę? Pytam z ciekawości, bo jeszcze się w praktyce z tymi kołami nie spotkałem. @m0dto określenie "x przerzutek" jest przez tyle osób używane i powtarzane że podświadomie wchodzi do głowy, jak z błędami ortograficznymi które się bezmyślnie powtarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 15 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Bo pewno patrzysz na nie te koła co trzeba. https://www.ethirteen.com/collections/all-wheels/products/lg1-plus-downhill-wheels?variant=29563483652199 Tutaj masz "zintegrowaną" kasetę, co przy okazji oznacza szersze kołnierze samej piasty. To jest ficzer ktory sprzedaje te koła. Zaś tutaj: https://www.ethirteen.com/collections/all-wheels/products/espec-race-enduro-wheels Masz koła które możesz konwertować we wszystkich kierunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz038399404 Napisano 15 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 5 godzin temu, uzurpator napisał: Jeżeli mowa o 7 rzędowym napędzie E13, to mowa o bębenko-kasecie z rozstawem 9-21 i to jest nierozerwalnie związane z kołem E13 LG1. Konwersje w dowolną stronę nie są możliwe. Trzeba wymienić całe koło. Ale jak patrzę to kaseta do tego koła zintegrowana ma takie wejście jak bębenek o którym mowa.(chodziło mi właśnie o ten rozstaw 9-21 gdyż taka kasetę posiadam) Chodzi mi o element w zdjęciach poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 15 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Sprzęgło może jest takie same, ale ten moduł "kasetowy" jest w Twoim kole o ~10mm węższy niż bębenek pod klasyczne kasety. Więc nawet jeżeli udałoby Ci się jakimś cudem to pożenić, to miałbyś koło o 10mm szersze. Druga sprawa jest taka, że nawet na zdjęciu które pokazujesz widać, że w Twoim rowerze łożysko jest wewnątrz bębenka zaś na regularnym bębenku jest na zewnątrz. W skrócie - przyzwyczaj się do tego co masz, lub opchnij koło i spraw sobie coś na standardowych komponentach. Wypasy niestety kosztują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz038399404 Napisano 15 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 @uzurpatorDzięki za wytłumaczenie. Chyba zostanę przy tym co jest dopiero jak koło będzie do wymiany to wtedy chyba polecę w coś bardziej na standardówkach. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz038399404 Napisano 15 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Chyba ze ewentualnie wymienię piastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.