Gość Napisano 10 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Hej, Szukam butów pod bloki SPD, z tym że zależy mi żeby były to niemalże buty szosowe, tylko z minimalnym bieżnikiem zakrywającym bloki. Budżet nie więcej niż 400 zł. Zapięcie na żyłkę. Jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 11 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Tylko Bontrager Espresso, ale za drogie i raczej niedostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 11 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 SHIMANO SH-XC300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 11 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 fizik x4 terra powerstrap 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 12 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 @radziuGD Przecież to ani do 400zł ani na żyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 No właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 12 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Faktycznie nie zarejestrowałem tych warunków 🤔, aczkolwiek te rzepy w fiziku bardzo przyzwoicie działają i po za brakiem możliwości szybkiej regulacji zapięcia w trakcie pedałowania różnic nie widzę. Z ceną już niestety gorzej to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kforum1 Napisano 14 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) Specialized MTB Recon 1.0 Edytowane 14 Listopada 2021 przez Kforum1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Coś udało Ci się kupić ? Jestem na etapie poszukiwań podobnego produktu, z tym że na pierwsze buty. Sporo się chwali ME4 od Shimano ale nie miałem na nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Kupiłem Shimano SH-XC300. Są beznadziejne. Po pierwsze, sztywność 5/11 oznacza mniej więcej tyle, że są miękkie jak kapcie. Nie tylko sama podeszwa, ale i cały but. Są to jedyne buty jakie miałem, oprócz najniższego modelu z Decathlon, które wyginają się przy oparciu na palcach przy zatrzymaniu i podpieraniu się stopą. Po drugie, przy odpowiedniej do stopy długości, są potwornie szerokie. Trzeba mieć naprawdę wielką stopę, żeby wypełnić but. Dodatkowe, grube wkładki 3mm nic nie dają. Jazda na nich to nic przyjemnego. Ma się wrażenie że stopa opiera się o pedał, a nie o podeszwę. O gwałtownym przyspieszaniu można zapomnieć, bo po prostu czuć że cały but pracuje. Jedyny plus to wygląd, są bardzo ładne. Dobrze sprawdzają się także w chłodniejsze dni, bo nie marznie stopa, ale prawdopodobnie odbije się to w lato. Jeżeli ktoś twierdzi że są dobre, to być może takie buty mu pasują lub co bardziej prawdopodobne, nigdy nie jeździł w sztywnych butach. Polecić je można chyba tylko ludziom którzy dużo chodzą, a dodatkowo mają szeroką stopę. Przez to że są tak miękkie, chodzi się w nich jak w zwykłych butach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 15 Kwietnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Te Shimano XC300 dla mnie jeszcze mają jedną dużą wadę. Trudno się je wsuwa na stopy bo ta górna żyłka słabo na to pozwala. Ponad to rozmiarówka. Miałem dwa rozmiary, jeden za ciasny, drugi niby dobry, ale po spięciu i tak stopa latała. Być może to jest to co napisał @skom25 o dużej szerokości tych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 A tak, to swoją drogą. Ciężko się zakłada, ciężko zdejmuje. Tutaj się pewnie narażę sporej grupie, ale nie widzę absolutnie nic cudownego w BOA. Czytałem sporo, same zachwyty, więc nie ukrywam że to był jeden z powodów dlaczego wybrałem te buty. No i mam, używam i uważam że ATOP znany chociażby z butów z Decathlon jest znacznie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Nie znam się to się wypowiem Filip mam wrażenie, że zachwyty z boa dotyczą sztywnych butów - tam gdzie noga jest skrajnie skrępowana nie tylko pokrętłem ale i np. zapiętkiem a stopa niczego nie oddaje bo się podeszwa niemal nie wygina. To wrażenie bo jak mówię, nie znam się - nie mam butów shimano mtb z boa, mam za to doświadczenia z butami o takim indeksie podeszwy jak xc300 - 5/11 (smh089) - kapcie, żadne zapięcie nie zrobi z nich butów "szosowych". Za to mam z tym systemem (boa) doświadczenie w 4 - parach butów same sztywne szosowe łącznie z rc9 które mają indeks - 12. W szosowych (tych z którymi ja mam doświadczenie) boa działa jak trzeba - równomiernie naciąga pokrywę buta (ciężko to nazwać językiem) - lepiej niż robią to rzepy czy klamry czy chociażby buty atop z deca (tak takie buty też u mnie w domu stoją). Jasne większość żyłkowych butów zakłada się niewygodnie ale jak już siedzą na nodze - bajka. To też pewnie od konkretnego modelu zależy bo chociażby rp5 - starsze i rc5 - nowsze zupełnie inaczej się zakłada i te gorzej zakładające się czyli nowsze są duuuuuużo lepszym modelem do pedałowania. Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi