mathu Napisano 7 Listopada 2021 Napisano 7 Listopada 2021 Krótkie pytanie - czy Claris powinien mieć taki lekki poprzeczny luz na mocowaniu? Ciągnę za linkę więc niewielką siłą. Śruba jest dokręcona i nieruchoma, rusza się przerzutka naokoło śruby.
Gość Napisano 7 Listopada 2021 Napisano 7 Listopada 2021 Nie powinien, ale strzelam że inne Claris też tak mają. Niestety konstrukcja jest badziewna i jednorazowa. Zawsze możesz rozebrać ten element i zobaczyć czy coś nie pękło.
mathu Napisano 7 Listopada 2021 Autor Napisano 7 Listopada 2021 Rower odebrałem przedwczoraj z serwisu po pełnym przeglądzie (przejechane 500 km), coś mi poskrzypuje i stawiam na sztycę która jest sucha, ale obmacując hak zauważyłem ten luz. Nie mam pojęcia czy było tak wcześniej. Przerzutka działa idealnie. Tam w środku jest coś jakby gwiazdka (?) która to napina, nie ma tam zwyczajnego łożyska które dochodzi na "ścisk".
Gość Napisano 7 Listopada 2021 Napisano 7 Listopada 2021 Tam jest sprężyna, a śruba siedzi w gnieździe w obudowie. Nie ma tam tulejek, ani nic co by niwelowało luz. Claris to taka jednorazowa zabawka. Hamulce są takie same. Zero tulejek, wszystko pasowane ze sporym luzem.
mathu Napisano 7 Listopada 2021 Autor Napisano 7 Listopada 2021 OK tak myślałem że zawsze tak było, bałem się tylko że coś źle skręcili po przeglądzie.
Gość Napisano 7 Listopada 2021 Napisano 7 Listopada 2021 Jeżeli śruba jest na sztywno z hakiem, to jest ok. Oni do tego elementu nie zaglądali na 100%.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.