mastafu99 Napisano 6 Listopada 2021 Napisano 6 Listopada 2021 Cześć, Mam taki temat, chciałbym lepiej dopasować pozycję na rowerze. Obecnie mam Treska Slasha 8 z tego roku, M/L ze sztycą 150. Wsunięta na maxa w dół nie daje mi dobrej pozycji do efektywnego pedałowania na podjazdach (noga zgięta w 30% zamiast lekki przerost). Aby to uzyskać trzeba sztycę wysunąć o te 50 mm, ale wtedy siodełko nie jest super nisko w pozycji zjazdowej ;( Pytanie czy wsadzę sztycę 170 do tego treka ? To trochę pomoże w rozwiązaniu powyższego problemu.
Tyfon79 Napisano 6 Listopada 2021 Napisano 6 Listopada 2021 Jasne, że wsadzisz i jak coś zyskasz te 2 cm na zejście w dół z powierzchnią nie roboczą.
mastafu99 Napisano 6 Listopada 2021 Autor Napisano 6 Listopada 2021 Czyli będzie na tyle miejsca w ramie ? Bo L/XL ka może mieć trochę dłuższą tą cześć ramy ?
Tyfon79 Napisano 6 Listopada 2021 Napisano 6 Listopada 2021 Robisz drobną korektę a nie wsadzasz 2-setki
KrzysiekCH Napisano 6 Listopada 2021 Napisano 6 Listopada 2021 Musisz wszystko pomierzyć, jak już zmierzysz to tu masz kalkulator OneUp Dropper Post Length Selector - OneUp Components CA Sam go nie używałem więc nie daję gwarancji :-), zresztą obawiam się, że w tym treku jest tam stosunkowo mało miejsca przez to zgięcie w rurze podsiodłowej.
mastafu99 Napisano 6 Listopada 2021 Autor Napisano 6 Listopada 2021 Też się tego zgięcia obawiam Dlatego czekam na opinię mechanika lub kogoś, kto zrobił taki myk u siebie już.
Wojcio Napisano 6 Listopada 2021 Napisano 6 Listopada 2021 Jak będzie 170, to będzie wystawało 2cm mniej części nieruchomej, a przy tym samym modelu, dół będzie 2cm dłuższy. To oznacza, że taka sztyca będzie wsunięta w ramę o 4 cm więcej niż obecna w wygodnym położeniu - to nadal 1cm płycej niż obecna, gdy ją się wsunie na maksa. Ryzyko tylko takie, że nie da się jej wsunąć o te ostatnie 2 cm, ale ty tego nie potrzebujesz. Pomyśl też o sztycy RockShox. Te hydraulicznie sterowane są krótsze (dolna część)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.