Mod Team sznib Napisano 6 Listopada 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Sprawa wygląda tak: zakup[iłem nowe tarcze (Sram Centerline). Z przodu zamontowałem nowe klocki metal Shimano, z tyłu używane półmetaliki Alligatora, które miałem ze starymi tarczami, żeby się nie zmarnowały, bo trochę ich jeszcze zostało. Wczoraj pojechałem docierać. Przód dotarł się elegancko po jakichś 2 km. Tył męczyłem z 10km i było kiepsko, musiałem silno cisnąć klamkę żeby zablokować koło. Dodatkowo po wciśnięciu dźwigni lekko odgłos ocierania klocka o tarczę nie był normalnie jednostajny, tylko przerywany. Na postoju zauważyłem że ślad klocków na tarczy jest tylko w wąskim zakresie na środku, a w domu po wymontowaniu klocków: Także nic dziwnego że kiepsko hamowało, kiedy tylko taka powierzchnia klocków stykała się z tarczą. Dziś zamontowałem do tylnego zacisku nowe klocki żywiczne i, tak jak z przodem, po ok. 2km się elegancko dotarło, klocki stykają się z tarczą na całej powierzchni, siła hamowania odpowiednia. I tak mnie zastanawia, czemu taka sytuacja ze starymi klockami, kiedy ze starą tarczą działały jak trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sziva Napisano 6 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Na moje oko, to stare tarcze łapały głównie dół i górę klocka, a środek wycierał się słabiej. Nowe tarcze zaczęły wycierać klocek tam, gdzie było go najwięcej. Weź papier ścierny i na płaskiej powierzchni poprzecieraj te klocki tak, aby je wyrównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Tak jak wyżej, taka sama była moja pierwsza myśl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 6 Listopada 2021 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Wyrównam papierem, ale klocki i tak powędrują do pudełka i zostaną żywiczne. Ta membrana średnio spełnia swoje zadanie i jeśli mamy poniżej 50% okładzin skok klamki jest wyraźnie większy niż przy nowych klockach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.