Skocz do zawartości
  • 0

[kaseta] - opinia

Gość Karmazynowy jeleń

Pytanie

Gość Karmazynowy jeleń

Witam,

Panowie, kolega zaproponował mi kasetę (12-27T), której stopniowanie bardzo mi odpowiada (18T, gdy w mordewind) https://edco.bike/products/edco-monoblock-cassette-shimano-sram-11-spd?variant=33253771083916 niestety, nie zna ich jakości itp. Czy można ją bez obaw kupić? Czy będzie ona zamiennikiem tej: https://allegro.pl/oferta/shimano-kaseta-dura-ace-cs-r9100-11rz-12-28-11266037148

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Karmazynowy jeleń

Dzięki Boguś. Obecnie mam stopniowanie 12-13-14-15-16-17-19-21-23-25-28  ale brakuje mi 18... (bez podtekstów please) Rozważałem 12-13-14-15-16-17-18-19-21-23-25 Jeżdżę głownie Kampinos, gdzie płaszczyzna taka, że można poziomnice kalibrować, ale już w pow. Kozienickim trochę górek to mam. Takie trochę szukanie na siłę zgniłego kompromisu jest. Cena jest akceptowalna, tylko czy to nie jest jakiś gniot? Na razie jedną wadę wyczytałem, że głośno przerzuca biegi, bo tworzy ona pudło rezonansowe, ale to może być nawet ciekawe, coś takiego jak fajny dźwięk wydechów sportowych bryk. A ten mój TREK w końcu fajną bryką jest :) Może ktoś coś miał do czynienia i jeszcze napisze?

• Mod Team

Co do głośniejszej zmiany przełożeń to przypuszczam, że efekt będzie podobny do zmian na kasecie Sram Eagle. Słychać metaliczny strzał przy odpowiednim nacisku na pedały.

A czy to nie jest gniot nie potrafię odpowiedzieć, bo pierwszy raz słyszę o tej marce.

Ja to Ci dalej w proponuję 12-25 i czasowe zmiany kasety na szerszy zakres jak już gdzieś tam pojedziesz gdzie nie jest płasko.

Ta kaseta edco, to po prostu ciekawostka chyba jedyna która tę sekwencję 15-16-17-18-19 łączy z max koronką większą niż 25t. Doświadczeń z tym to raczej od nikogo nie oczekuj - to naprawdę egzotyczny produkt.

@bogus92 Szwajcarzy - koła robią.  Firma z asortymentem dla "psychicznych" typu koła o wadze kompletu 989gram.

Gość Karmazynowy jeleń

Dzięki Artur, mądrego zawsze przyjemnie posłuchać. Poczekam jeszcze na kolegę @nctrns, bo też zorientowany jest w nietypowych komponentach. ps. Nie wykluczam tej kasety 12-25 Dziś pojadę taką traskę, gdzie mam parę górek, żeby się jeszcze raz z tym przespać. Na teraz ta EDCO by mi mocno pasowała...

Gość Karmazynowy jeleń

Nie no... to teraz dopiero żeście mi masłem posmarowali nie powiem co. Ta MICHE jest jeszcze suprzejsza. Nie potrzebna mi jest zupełnie 12 a nie wiedziałem nawet, że są kasety od 13 @chrismel, szczególne podziękowania, w to mi graj. Dzięki dla wszystkich. Teraz tak, gdzie ja to mogę kupić? :)

13-14-15-16-17-18-19-21-23-25-28

lub

13-14-15-16-17-18-20-22-24-26-28

Gość Karmazynowy jeleń

Ano nic nie odpowiedzieli, albo z moją angielszczyzną już coś nie halo, albo firma z tych dobrze rozwijających się, gdy klient nie przeszkadza. Sypytkowski jest w Polsce dystrybutorem, kontaktowałem się i miła pani poprosiła mnie o telefon. Zorientuje się co i jak i za około rok oddzwoni. Na razie więc zostaje to co jest czyli 12-28 Kaseta markowa, tragedii aż takiej nie ma z brakiem 18T. Kraj myślę ma poważniejsze problemy. Rower odstawiony już do wiosny. Jeszcze raz podziękowania, bo zapadam w rowerowy sen zimowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...