KrzysiekCH Napisano 5 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 (edytowane) W końcu jakaś sensowna innowacja, Presta istnieje już ponad sto lat. Drogie (jeszcze) wprawdzie ale kierunek właściwy moim zdaniem. Nie kojarzę, żeby istniało jakieś konkurencyjne rozwiązanie na rynku. https://www.bikeradar.com/news/reserve-fillmore-tubeless-valves/ Edytowane 5 Listopada 2021 przez KrzysiekCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Ja widzę tutaj nadal jedną wadę Presty. Ta głupa końcówka lubi się wyginać No i musi być nakręcony kapturek, bo o ile dobrze rozumiem, to nie ma tam niczego co by blokowało zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 5 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Racja, ułamałem już kilka tych końcówek 🙂 Ale podobno ta końcówka się nie wygina i to jest kolejna zaleta tego systemu 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Nie mniej jednak osobiście uważam, że zalety nie rekompensują ceny. Raz na sezon jestem w stanie wykręcić inner-core z pressty żeby dolać mleka ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 A sam wkład można wymienić. Nowe kosztują kilka zł, a na ogół i tak można mieć z zapas ze starych dętek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 5 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 No wiadomo za tą kasę nie ma co mówić o opłacalności, ale mam nadzieję, że system się przyjmie i będzie kosztować rozsądne pieniądze. Zaletą to nie tylko dolewanie mleka bez wykręcania wkładu, ale większa przepustowość wentyla co ma znaczenie przy montażu tubeless, nie zatyka się mlekiem, nie istnieje ryzyko wykręcenia wkładu przy pompowaniu, nie łamie się końcówka, można lepiej dozować ile powietrza wylatuje, jak się chce dopasować ciśnienie w oponie. No do mnie ten marketing przemówił :-) pewnie stestuję komplet i zobaczymy czy to faktycznie ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Z jednej strony masz rację, z drugiej strony, wszystkie te problemy można rozwiązać wykręcając zawór. No cóż, mi to nie wadzi, więc niech robią jeżeli ma coś usprawnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 5 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Racja, może jestem przewrażliwiony, ale miałem kilka(naście) razy sytuacje, że po napompowaniu jak odkręcałem pompkę (lezyne) to wykręciłem ją razem z wkładem... i musiałem pompować od nowa, do tego pokrzywione główki wentyla, które się łamały przy próbie prostowania, więc dla mnie to gra warta świeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Też tak miałem, ale z pompką Xiaomi. Główka krzywiła mi się głównie przy głowicach nakładanych na wentyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 5 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 8 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Potraktował bym to jako ciekawostkę. Nie wnosi zbyt wiele prócz drenażu portfela. No ale panie mamy postęp.....więc może. Wkłady do wentyla presta są tanie i wymienne więc nie ma problemu 😉 Za 45 łabędzi ????.....powinno mieć wbudowany kompresorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 8 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Za każdą nowość - innowacje płaci się extra. Dajcie trochę czasu chińczykowi, będzie pewnie do wyrwania za 30 cebulionów 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 W dniu 8.11.2021 o 08:32, woojj napisał: No ale panie mamy postęp.....więc może. Tylko żebyśmy się nie obudzili za 10 lat z 20 niekompatybilnymi systemami... Jeden wymyśli, że 0,5mm węższy/szerszy wentyl jest lepszy. Kolejny że owalny przekrój jest bardziej opływowy. Trzeci wymyśli podłączenie twist-lock jako rozwiązanie problemów z odkręcaniem się wkładów. Wszystko w imię postępu, a w portfelu coraz mniej, nie wspominając o braku możliwości pożyczenia pompki na szlaku, bo każdy ma na inny system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Pierwsze wrażenia z wentylków są ok, solidnie wykonane, bez najmniejszych problemów udało się wbić ciężkie nowe opony w obręcz. @zekkersą kompatybilne z wszystkim pompkami bez ryzyka wykręcenia wkładu, którego nie ma... Największy plus, czyli właśnie brak wkładu jest też minusem - zwykle wykręcałem wkład i wlewałem tam mleko, trzeba też uważać, żeby nie zgubić zakrętek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) @KrzysiekCH to znaczy, że w ich przypadku trzeba ściągnąć przynajmniej częściowo oponę, żeby dolać mleka? W artykule było, że można dodać mleczko jakoś przez wentyl. Skąd zamawiałeś? Osobiście mam po dziurki w nosie prest. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez hulk14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 @hulk14masz rację, internety mówią, że można wlewać bezpośrednio przez wentyl. Jak montowałem to się nie odważyłem i wlałem przez oponę. Mam taką strzykawkę do mleka, będę musiał przetestować. Ale w takim razie odpada jeden z potencjalnych minusów tego systemu :-) Będę sukcesywnie wymieniał wentyle w moich rowerach na ten system. A kupowałem tutaj: Reserve Fillmore Tubelessventil (Paar) - 50mm | BIKE24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 No dobra, a tak realnie to co Ci dają te wentyle? Tak od strony użytkowej, sprawdzone w praktyce, bo teorie znamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 24 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Na razie dały tyle, że wstrzeliłem bez problemu nowe opony w obręcz za pierwszym razem :-) A docelowo nie mam zamiaru mieć połamanych i/lub powykręcanych wkładów przy zdejmowaniu pompki :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Ja sobie poradziłem z wyłamywaniem/ wykręcaniem wkładu używając adaptera Presta > AV. Średnio ergonomiczne rozwiązanie, ale trochę pomaga z "upośledzoną" Prestą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Uszkadzanie wentyli rozwiązują ładnie pompki z wężykiem. Lezyne ma wężyk nakręcany na preste, tak że podczas mordowania pompki wężyk pełni elastyczne zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Ale nie rozwiązuje to problemu wykręcania wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 (edytowane) Przy pompowaniu nie trzeba wężyka od pompki wkręcać do oporu, sam wkład można dokręcić takim "badziewiem": Mam taką Lezyne z wężykiem i o ile faktycznie za 1 razem wykręciłem wkład, tak teraz nauczony z tym sobie radze. W końcu proste wkłady 😉. Edytowane 25 Grudnia 2021 przez Mandoleran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi