Skocz do zawartości

[prawo] Jednokierunkowa ścieżka rowerowa.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie mogę znaleźć sprecyzowanej odpowiedzi, bo róże interpretacje znalazłem. Czy w przypadku gdy ścieżka rowerowa jest jednokierunkowa, ale nie ma innej ścieżki rowerowej, czy można jechać na niej pod prąd?

Napisano

Na drodze dla rowerów obowiązują przypisy PoRD. Jasno jest napisane "Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza". Poruszanie się na drodze jednokierunkowej "pod prąd" jest możliwe tylko w przypadku:

"2. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych tylko w razie, gdy: 1) uczestniczy: a) w akcji związanej z ratowaniem życia, zdrowia ludzkiego lub mienia albo koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa lub porządku publicznego albo b) w przejeździe kolumny pojazdów uprzywilejowanych, c) w wykonywaniu zadań związanych bezpośrednio z zapewnieniem bezpieczeństwa osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, którym na mocy odrębnych przepisów przysługuje ochrona; 2) pojazd wysyła jednocześnie sygnały świetlny i dźwiękowy; po zatrzymaniu pojazdu nie wymaga się używania sygnału dźwiękowego; 3) w pojeździe włączone są światła drogowe lub mijania"

Napisano
9 godzin temu, Niko11 napisał:

czy można jechać na niej pod prąd?

Nie, nie można.
Jaki miałby sens robienia jednokierunkowej, skoro można by jeździć w obu kierunkach?

@Dokumosa

Cytat

Poruszanie się na drodze jednokierunkowej "pod prąd" jest możliwe tylko w przypadku

Nie tylko. Jest wiele dróg jednokierunkowych z dopuszczonym ruchem rowerami pod prąd. Połączenie znaków D-3 i B-2 z tabliczką T-22.

Napisano

Jak nie wiadomo jak jechać, to trza środkiem ... :D Mam w niektórych miejscach wąską ścieżkę rowerową, dwa rowery może by się zmieściły, ale nie w przypadku niedzielnych rowerzystów, jak już widzi że ścieżka jest tak wąska jak kierownica ... Panika !!! :P 

Tak w sumie ... jednokierunkowa ścieżka rowerowa do czego potrzebna ? :blink: Ja rozumie gdzieś w dziczy dropy i takie tam, w drugą stronę tak nie bardzo, ale ścieżka rowerowa ? i do tego jednokierunkowa ? :D      

Napisano

Dwie znajome miały już poważne zderzenia na ścieżce rowerowej. Niektóre są zdecydowanie za wąskie, choć formalnie dwukierunkowe. W Berlinie widziałem sporo jednokierunkowych ścieżek, które choć wąskie, pozwalają na szybką jazdę. Po prostu po jednej stronie ulicy jest jeden kierunek, a po drugiej - drugi.

Napisano

@Dokumosa

Cytat

Często wydzielone dla rowerów pasy w obszarze jezdni są jednokierunkowe

Nie często, a zawsze. Pas ruchu, czy to zwykły czy rowerowy z definicji jest jednokierunkowy.

Dwukierunkowe bywają "drogi rowerowe" wymalowane na jezdni, np. tak to w Sopocie wyglądało: https://www.google.pl/maps/@54.4398475,18.5570053,3a,75y,136.01h,61.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1sb_ivUdFSJ4cQocyAoVhGlw!2e0!7i13312!8i6656

Ale to nie jest pas rowerowy.

20 godzin temu, _Piotrek napisał:

Tak w sumie ... jednokierunkowa ścieżka rowerowa do czego potrzebna ? :blink: Ja rozumie gdzieś w dziczy dropy i takie tam, w drugą stronę tak nie bardzo, ale ścieżka rowerowa ? i do tego jednokierunkowa ? :D 

Do wciśnięcia i odhaczenia km w statystykach ;)
Czasami po prostu nie ma miejsca na dwukierunkową, nie da się zmieścić takiej o odpowiedniej szerokości. Np. w Gdańsku takie były ale i tak wszyscy jeździli w obu kierunkach, a obecnie miasto kompletnie olało odnowienie oznaczeń (popatrzcie na różne lata): https://www.google.pl/maps/@54.388746,18.6095399,3a,75y,33.32h,55.33t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNSnrCr7j6BrEokT1Jc-WOg!2e0!7i13312!8i6656

W innych miejscach mają za zadanie separację ruchu. W dół jest jednokierunkowa ddr, pod górę ciąg pieszo-rowerowy. Rozwiązanie na pierwszy rzut oka nietypowe ale się sprawdza. Nachylenie jest spore i z górki można spokojnie przekroczyć 50km/h. Pod górę większość nie przekracza 10km/h. Taka organizacja ruchu pozwala na lepsza separację.
https://www.google.pl/maps/@54.3607354,18.5772587,3a,75y,349.37h,75.02t/data=!3m6!1e1!3m4!1sMTV0egcFlFsdH48Gp7JIZg!2e0!7i13312!8i6656

https://www.google.pl/maps/@54.363054,18.5745555,3a,75y,348.41h,84.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1sx393z17TIyS0gBAOk7IUYg!2e0!7i13312!8i6656

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...