Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Jak w temacie - klamka na sworzniu rusza się góra-dół, przy jeździe po wertepach to stuka..

Czy można wymienić element sworznia, czy muszę kupić całą nową klamkę?

Napisano

Te niskie modele mają taki luz. U mnie nie stukała, a wibrowała podczas jazdy po asfalcie. MT500 jest inne i dodatkowo ma Servowave. Odczujesz różnicę w sile hamowania.

Napisano (edytowane)

A ja miałem i miały luz. Obydwie, w nowym rowerze. Oczywiście nie tak że luźno latały, ale luz był.

Edytowane przez skom25
Napisano
W dniu 3.11.2021 o 12:50, kamilmozej napisał:

Miałem te klamki i nie było tam żadnego luzu. Pewnie twój rower zaliczył upadek i oberwała dźwignia klamki, i stąd ten luz

One luz mają, także od nowości. 

Napisano
W dniu 3.11.2021 o 13:50, kamilmozej napisał:

Miałem te klamki i nie było tam żadnego luzu. Pewnie twój rower zaliczył upadek i oberwała dźwignia klamki, i stąd ten luz

tak wlasnie było.

Napisano
W dniu 4.11.2021 o 22:38, tobo napisał:

One luz mają, także od nowości.

Miałem te klamki od 2014r, a rower był używany więc były wyprodukowane jeszcze wcześniej. Możliwe że na początku produkowano je ściślej, albo trafiły mi się z minimalnym pomijalnym luzem. Tak w ogóle to zaciski BR-446 owiane są  złą sławą

Napisano
W dniu 5.11.2021 o 12:06, tobo napisał:

Jedyne co możesz to dorobić zdeformowany element. Części brak 

kurczę, ale klamkę da sie jakos zdemontować?

Napisano

Obejrzałem ten film jak to się rozbiera, ale nie widać żdejmowania sworznia, przez który klamka "lata" góra/dół..czy to jest demontowalne?

obraz.png.61e19a4f18ed6656aa3d16eb1b1f5beb.png

Napisano (edytowane)

oki ale co dalej? ;)) da się nowy sworzeń wymienić/ kupić?

Edytowane przez sznib
Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
  • Mod Team
Napisano

Kupić na pewno nie, Shimano nie oferuje części zamiennych. Albo dorobisz, albo pozyskasz z klamki uszkodzonej w inny sposób.

BTW. Mam klamki XT i też jest lekki luz góra/dół. Nie przeszkadza to w hamowaniu, ale taki urok rozwiązania ze sworzniem. Żeby luzu nie było to by musiało tam być łożysko, ale Shimano za bardzo skąpi. W niektórych wyższych modelach Avida i chyba w Hope'ach są łożyska w połączeniu dźwgni z korpusem.