Wafel69 Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Witam zamierzam zmodernizować moj rower. Z tyłu bedzie kaseta Deore 11-46 11rz. Czy mozecie polecić jakąs korbę 1-blatową między 38T a 40T która bedzie dobrze działać? Obecnie mam rower fitness Specialized Sirrus Comp na Tiagrze. Wszytsko wymieniam i idę w naped 1x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Boost? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Toż to fitness... z szosową mufą i piastą 130/135mm (nie chce mi się sprawdzać która) Jakbym chciał mieć 1x to bym wsadził gx400 z zębatką 40t. Koszt 500zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel69 Napisano 2 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 A czy ta korba grx zadziala z kaseta mtb? Coś czytałem że mtb i szosa/gravel mają inny rodzaj łańcucha.... nie znam się na tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Cytat Coś czytałem że mtb i szosa/gravel mają inny rodzaj łańcucha... Tych rejonów internetu już nie odwiedzaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 6 godzin temu, Wafel69 napisał: Wszytsko wymieniam i idę w naped 1x Gdzie jezdzisz ze planujesz isc w 1x? Ja tam mysle ze nie warto... jak dla ciebie za twarde przelozenia to mozesz np. tylko zmienic blaty na odpowiednio mniejsze. Rower fabrycznie ma 48 / 34, pisales o 40t... mozesz zalozyc to 40t a w miejsce 34t np 28t. Choc raczej latwiejsze do dostania bedzie 30t czyli np blaty 42 / 30t. Serio nie pchalbym sie w 1x do jazdy szosowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Czemu nie, 1x ale 50T. Z tym, że wtedy można się zastanawiać czy pierwszy strzeli łańcuch czy aorta. Inna kwestia, to przerzutka mocno dostaje w D od przekosów, tak więc targanie 1x na dużych mocach to chyba nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Cytat Czemu nie, 1x ale 50T. Z tym, że wtedy można się zastanawiać czy pierwszy strzeli łańcuch czy aorta To tylko zależy od dobrania zębatek. Ja mam blat 1x48T i kasete Ultegry 11-28T. W większości jeżdżę na środkowych zębatkach. 28T wchodzi czasami przy długich podjazdach na wiadukt lub most. 11T baaaardzo rzadko na długich zjazdach. Nic mi więcej w zasadzie nie trzeba. W napędzie 1x korba musi mieć wymienne blaty. Wtedy łatwo i tanio można robić upgrade w miarę zwiększania formy. Sam używałem 40T, 42T i teraz 48T. Potem te same blaty używała żona. Teraz w obu rowerach jest 48T. Jak radził @abdesign grx400 będzie dobra. Ja mam grx800, ale ona kosztuje powyżej 800PLN. U Chińczyków można kupić tanio korby jednorzędowe NW ze zmiennymi blatami, może wyjść taniej niż grx400. PS. Korba grx działć z Deore 11-46, nawet na stronie Shimnao ta kaseta jest plecana do grupy grx. Sam jeździłem z Deore 11-42. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel69 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 już piszę. Obecenie mam korbę 50/34 i kasetę 11-34. Przez 95% roku praktycznie nie używam dużego blatu w korbie i jezdżę max 34/12. Jednak 1-2 razy w roku zakładam na rower sakwy i jade w góry (często wysokie Alpy) gdzie przełożenie 34/34 czasem nie wystarcza. Potrzebuję czegoś lżejszego niż stosunek 1:1. Z drugiej strony jak mam możliwość odchudzenia roweru o blat, przerzutkę i manetkę to czemu nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Fitness z napędem 1x11 40t plus 11-42 (Edyta: czy tam 11-46) sprawdzi się nienajgorzej. I tak przy zębatce 40t głównie po zakresie 13-32 będziesz się pewnie poruszał więc przekosy z 11 i 42/46 będą rzadkie a blatów pokroju 40, 30 czy 28 nie zamontujesz do swojej korby. Mi by przeszkadzały dziury w kasecie i w napęd 1x przy cienkiej gumie bym nie poszedł ale są ludzie którzy takie coś doceniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel69 Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 kaseta 11-46. Ale tak jak piszesz 90% czasu środkowe przełożenia wiec chyba przekosów tak czesto nie bedzie. Oponki 40c wiec nie takie cienkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Zwróć uwagę na rozstaw śrub na korbie (BCD), bo to determinuje najmniejszy blat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.