pazdziochhh Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Witam, od pewnego czasu mam problem z tylnim hamulcem, a dokładniej z jego brakiem, po naciśnieciu klamki tylko piszczy, ocena wizualna nie wygląda za dobrze, ale chciałbym aby ktoś fachowym okiem ocenił czy tarcza jest do wymiany. Tarcza to shimano sm-rt53, czyli podstawowa, siedzi w tylnim kole, jeżeli wymienic to na co ? moja waga 120 kg Zdjecia https://drive.google.com/drive/folders/1281ZAkTdTA7bxKX5rKOKdrLxNmZuZkeB?usp=sharing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Zmierz grubość tarczy. Powinna mieć conajmniej 1.5mm. Jak ma mniej to do wymiany. Sprawdź tez klocki, może się wytarły. Powinny mieć conajmniej 0.5mm. Płyn ci nie wyciekł na klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Strasznie wymazana ta tarcza. Według mnie pociekł olej. Grubość tarczy by nie miała aż tak dramatycznego wpływu na hamowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 2 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 17 minut temu, JWO napisał: Zmierz grubość tarczy. Powinna mieć conajmniej 1.5mm. Jak ma mniej to do wymiany. Sprawdź tez klocki, może się wytarły. Powinny mieć conajmniej 0.5mm. Płyn ci nie wyciekł na klocki? No właśnie tego nie wiem, moze poprzedniemu włascicielowi wyciekł Rozumiem że jak poleciał olej to juz do wymiany, brdzo dokładnie ją odtłuszczałem ale zero efektu. Jezeli wymienic to na co ? może https://www.centrumrowerowe.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-slx-sm-rt70-pd8070/ plus nowe klocki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Tarcza to kawał metalu jest a nie papier chłonący olej by ją wymieniać. Nalot też o niczym złym nie musi świadczyć. Miałem na tej tarczy gorszy od klocków. Klocki i jeszcze raz klocki to 3/4 problemów z hamulcami/dzwiękami. Sama tarcza jest jeszcze w bardzo dobrym stanie użytkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Jutro podmienie klocki i sprawdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdziochhh Napisano 17 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Troche czasu mineło podmiana klocków nic nie dałą, wiec chyba zostaje wymiana tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.