StarszyCyklista Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Cześć . Jestem już wiekowym cyklista Po latach przerwy od rowerów szosowych z epoki lat 90tych kiedy były stalowe ramy COLNAGO PINARELLO . Dla zdrowia i przyjemności postanowiłem kupić sobie szosę dla amatora i tak też zrobiłem . Mam problem z tylnym kołem które po dokręceniu a są to sztywne osie ciężko się obraca . Po zluzowaniu bądź wyciągnięte kręci się swobodnie . Konusy są dobrze skontrowane . Koło jest na kulkach nie jest to łożysko maszynowe. Po luzowaniu konusow pojawiają a się też wtedy luz na bębenku od kasety. Rower jest nowy więc mógłbym lecieć do serwisu ale szczerze wolalbym sam mieć pojęcie i frajdę z tego że ogarniam sam. Niestety czasy mojej młodości minely i moja wiedza jest w minionej epoce . Ewidentnie podczas dokręcania coś się dzieje . Niestety nie wiem co . W moich czasach kiedy jeździłem a przerobiłem kilka szosowek od Rometa po PINARELLO na kołach ultegry takich problemów nie było. Od razu uprzedze że hamulce itd nie obcierają . Koło w widelcu sprawdzone też bez łańcuch więc to nie zapadła z kasety zwalnia . Jeśli zostawi się lekki luz na konusach ale wtedy ruszając kołem na boki jest odczuwalny to powiedzmy że jest ok. Jeśli koło jest na sztywno bez luzu to przy około 6-8Nm dokręcenia jest ewidentny opór koło przekręci się kilkanaście sekund i staje a powinno kręcić się swobodnie . Rozumiem że pewnie do samej jazdy nie ma to większego znaczenia niemniej dla samej spokojnosci sumienia powinno być płynne . Rower Cube attain pro . Piasty Cube .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 2 Listopada 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Temat został usunięty.Prawdopodobna przyczyna usunięcia:- pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu- podobny temat już istnieje- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.