Gość Napisano 30 Października 2021 Udostępnij Napisano 30 Października 2021 Od razy napisze, że napęd jest trochę zjechany. Shimano 3x9, łańcuch KMC x73. Kaseta i łańcuch mają przebieg ok. 5 tys km, korba ponad 2 razy więcej, bo wrzucałem na wiosnę zdjęcia i oceniliście, że jeszcze pojeździ Pojawił się teraz dziwny problem, ze łańcuch zgina się i uniemożliwia pedałowanie na niektórych przełożeniach. Tzn. gdy z przodu jest środkowa tarcza, z tyłu biegi 4 i 3. Kaseta obraca sie lekko tak więc da się zakręcić korbami do tyłu. Łańcuch wydłużył się o 2 mm na 10 ogniwach. Zębatki korby są juz mocno zjechane na największej i środkowej tarczy, kasety głownie biegi 5 i 6, chociaż 3, 4 i 7 też trochę zużyte. Ale poza tym wszystko działa OK, biegi z wyjątkiem opisanej kombinacji wchodzą płynnie. I co dalej z tym fantem? Skróciłem łańcuch o 1 ogniwo ale nie pomogło. Zmieniać już cały napęd na nowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Października 2021 Udostępnij Napisano 30 Października 2021 Ekhm, a co miało dać skrócenie łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Października 2021 Udostępnij Napisano 30 Października 2021 Zmiana kąta opasania zębatek kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Października 2021 Udostępnij Napisano 30 Października 2021 Nie no, bądź poważny. Napęd Ci się blokuje, a Ty skracasz o jedno ogniwo ( nadal nie wiem co Ci to miało dać...) i oczekujesz poprawy. Jak go skróciłeś, to jest bardziej napięty, więc czemu miałbym się blokować mniej. Wymień ten napęd. Ja tam nigdy się napędem nie przejmowałem, ale 2mm na 10 ogniwach brzmi jak tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Października 2021 Udostępnij Napisano 30 Października 2021 No przecież łańcuch ma prawo wydłużyć sie o 2%. Czyli na 10 ogniwach 0,02*10*25,4 mm=5,08 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 30 Października 2021 Udostępnij Napisano 30 Października 2021 Zgina się czyli co kąkretnie robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Października 2021 Udostępnij Napisano 30 Października 2021 Konkretnie. 31 minut temu, Thomlodz napisał: No przecież łańcuch ma prawo wydłużyć sie o 2%. Czyli na 10 ogniwach 0,02*10*25,4 mm=5,08 mm Przy 0,75% wymienia się na nowy żeby nie zabić kasety. Przy 1% jest już właściwie trupem, a Ty piszesz o 2% i się jeszcze dziwisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 30 Października 2021 Udostępnij Napisano 30 Października 2021 Daj spokój, gość regularnie robi ogórkowe wpisy, a Ty się produkujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Października 2021 Udostępnij Napisano 30 Października 2021 Łańcuch wyrzeźbił więc na zębach taki kształt, że nie ma możliwości swobodnie z nich schodzić. Trzeba było to wymienić przy 0,75%. Teraz do wymiany cały napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Października 2021 Udostępnij Napisano 30 Października 2021 Godzinę temu, Q_u napisał: Daj spokój, gość regularnie robi ogórkowe wpisy, a Ty się produkujesz. Bo za każdym razem mnie zaskakuje coraz mocniej. Główny uczestnik tematu o olejach i czyszczeniu, o ciszy napędu, a okazuje się że jeździ na czymś takim. Tak zapytam. Dlaczego? Trochę jakby dyskutować o niuansach topowych opon, a jeździć czymś w czym piasty się ledwo kręcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Października 2021 Udostępnij Napisano 31 Października 2021 @dokumosa jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Zwyczajnie szkoda wymieniać, zwłaszcza że problemy dotycza tylko 2-3 biegów. Co do wpisu tego kolesia wyżej to tylko tyle, że z chamstwem nie dyskutuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Października 2021 Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Jesteś w stanie dyskutować z uprzejmością? Poza tym zamysł autora wpisu, na którego jakość narzekasz, jest taki: dokonujesz rzeźby, np skracania łańcucha, ktora nie ma i nie może mieć przełożenia na poprawę czegokolwiek. Napęd jest zarżnięty (patrz info o tarczach korby) i zadajesz pytanie: co z tym zrobić? Jeśli myślisz że jest możliwość wygenerowania jakiegoś cudownego rozwiązania, poza zezłomowaniem, to odpowiem: dospawaj ubytki. Zrób zegarmistrzowską robotę pilnikiem. Żeby nie było: to NAPRAWDĘ zadziała, elementy napędu odzyskają pierwotny kształt. Z łańcuchem trochę gorzej i żmudniej ale tez wykonalne. Czy satysfakcjonuje Cię to rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Października 2021 Udostępnij Napisano 31 Października 2021 7 godzin temu, Thomlodz napisał: @dokumosa jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Zwyczajnie szkoda wymieniać, zwłaszcza że problemy dotycza tylko 2-3 biegów. Co do wpisu tego kolesia wyżej to tylko tyle, że z chamstwem nie dyskutuję Jeżeli chodzi o mnie, to Ci wytłumaczę. Bardzo dobrze kojarzę Cię z tematów o olejach. Piszesz tam referaty o tym że na jednym było gorzej, a na innym lepiej. Szukasz jakiś cudownych środków. To samo w tematach o czyszczeniu. A wszystko to na napędzie który już dawno powinien być na złomie. Jak tu brać na poważnie Twoje wpisy? Zresztą nie wiem gdzie tu chamstwo. Raczej mocna krytyka. No chyba że jak ktoś nie klepie po ramieniu i nie mówi że będzie dobrze, to cham. W takim razie możesz mnie tak nazwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Dzięki za wytlumaczenie No więc tak. Chodzi znowu o oszczędności. Wszyscy wiemy, że w okresie pandemii ceny poszły mocno do góry. Był czas, gdy na zamówione kasety czekało sie miesiącami, a na Allegro niektórzy to wykorzystywali oferujac ceny kilkakrotnie wyższe niż rok wcześniej. Teraz kolejny festiwal podwyżek Rozumiem, drożeje wszystko, energia, surowce. Ale niektórzy wykorzystują to także w taki sposób, że oferują produkty o pogorszonej jakości. Nie tylko rowerowe zresztą. Skoro wyspecjalizowane oleje do łańcucha dają ten sam efekt co olej przekładniowy czy do pił łańcuchowych to po co przepłacać? Albo środki do mycia i czyszczenia. Nie wiedziałem, ze mycia kasety benzyna może spowodować wypłukanie smaru z piasty. OK, ale możne łańcuch wyszejkować w benzynie albo uzyć specjalnego przyrządu. Zamiast drogiej pianki Fenwicks użyć polskiego Akra firmy K2. Albo (gdy nie mamy za dużo czasu na bawienie sie myciem) również polskiego preparatu Czysty Napęd. Podobno daje zupełnie ten sam efekt. Naprawde nie widzę sensu nabijania kasy dużym światowym korporacjom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 No wiadomo. Jeżeli chodzi o oleje, to ja kupuję bo nie chce mi się eksperymentować, bo czasami jest z tym więcej problemów niż pożytku. Przy czyszczeniu przerzucam się na środki Eko, bo nie mam możliwości serwisowania rowerów na zewnątrz i drażni mnie już ten zapach. Zresztą chyba mało kiedy kupował coś dedykowanego rowerom, poza odtłuszczaczem z Decathlon i Shimano Degreaser. Co do cen i dostępności napędu. W poprzednich latach ( do 2020), zmieniałem kasety i łańcuchy jak rękawiczki. Nie podobał mi się zakres, to zaraz wlatywał nowy zestaw. W szosie 8s kosztowało mnie to jakieś 150 zł ( z łańcuchem Connex!), w MTB 10s z kasetą XT 300 zł. Teraz nawet nie sprawdzam, bo wiem ile kosztuje najtańsza kaseta MTB Shimano... Ceny są chore, a co pójdę do sklepu, to znajomy mówi że idą kolejne podwyżki. Co gorsze, ostatnio się dowiedziałem że jest na tyle źle, że mają zakaz udzielania rabatów... Napęd masz do wymiany i tutaj nie ma co się zastanawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Z rabatami to potwierdzam. Mam w swoim mieście lokalny sklep rowerowy, gdzie znajomy sprzedawca zawsze dawał mi 10% rabatu. Zwykle i tak wychodziło nieco drożej niż w internecie, ale jak coś było od ręki to brałem, no i kolega się cieszył, bo mu obrót nakręcałem. W tym roku mówił mi, że rabaty mają zablokowane. Wciąż tam zaglądam, bo drobiazgów nie opłaca się zamawiać przez internet, a czasem kupię nawet coś większego - trzeba wspierać lokalnych przedsiębiorców, ale jest na pewno sporo drożej. Natomiast w internecie ceny jednak trochę już zaczęły spadać, np. kasety, korby, łańcuchy pod 7-9 biegów. https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-alivio-hg51-8-rz-11-28-11312176840 https://allegro.pl/oferta/mechanizm-korbowy-shimano-tourney-ty301-42-34-24-11105210838 W dniu 31.10.2021 o 06:14, Thomlodz napisał: @dokumosa jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Zwyczajnie szkoda wymieniać, zwłaszcza że problemy dotycza tylko 2-3 biegów. Co do wpisu tego kolesia wyżej to tylko tyle, że z chamstwem nie dyskutuję Jedyna możliwość, by jeszcze nieco odłożyć wymianę całego napędu to założenia jakiegoś używanego łańcucha w nieco lepszym stanie niż obecny. Może ktoś z kolegów takie ma i ci odstąpi. Na łańcuchu wyciągniętym o 1% wciąż da się jeździć do całkowitego zarżnięcia napędu, a wielu takie łańcuchy wyrzuca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Rabaty zablokowane... nie, rabaty nieudzielane bo nie ma to sensu. Ja też go nie udzielam, przecież jest po to żeby uczynić ofertę atrakcyjniejszą na tle cen towaru konkurencji. Sklepy od wielu lat nie mają zarobkowego szału na cenach zakupu w stosunku do narzucanych cen detalicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Z punktu widzenia pracownika (a nie właściciela biznesu) słowo "zablokowane" może oznaczać, że właściciel biznesu odebrał mu taką możliwość (po prostu nie ma takiej opcji w programie, jak wbija towar w komputer). Tak to rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 27 minut temu, tobo napisał: Rabaty zablokowane... nie, rabaty nieudzielane bo nie ma to sensu. Ja też go nie udzielam, przecież jest po to żeby uczynić ofertę atrakcyjniejszą na tle cen towaru konkurencji. Sklepy od wielu lat nie mają zarobkowego szału na cenach zakupu w stosunku do narzucanych cen detalicznych. Nie wiem co masz na myśli. Chodzę do tego sklepu 7 czy 8 lat. Z racji że jestem stałym klientem, bo bywałem tam po kilka razy w miesiącu, kupiłem trzy rowery i masę części, zawsze miałem coś urwane z ceny. Teraz dostałem informację że nie mogę, bo właściciel zabronił schodzić z podanej ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Zabronił właściciel sklepu? Swoim pracownikom udzielać rabatu? To mam na myśli. Zupełnie mnie to nie dziwi. Nie trzeba, na razie, walczyć o sprzedanie towaru i usług. Więc jaki sens ma schodzenie z ceny? Odwykliśmy od tego. Tyle lub aż tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 W dniu 31.10.2021 o 06:14, Thomlodz napisał: jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze Zwyczajnie szkoda wymieniać, zwłaszcza że problemy dotycza tylko 2-3 biegów. Gdybyś dbał o napęd a w szczególności zwracał uwagę na łańcuch, to byś nie zarżnął, a tak to teraz czeka grubsza wymiana, tym bardziej że: W dniu 30.10.2021 o 07:11, Thomlodz napisał: Kaseta i łańcuch mają przebieg ok. 5 tys km To nie jest żaden dystans, dla kasety . Mam MTB kupionego w 2008 roku, przebiegu nie powiem jaki jest, bo nigdy na to nie zwracałem uwagi, tym bardziej że tym rowerem dojeżdżam do roboty i nie licząc łańcuchów to nigdy w nim nic nie było wymieniane, a w mojej ocenie zębatki nie wyglądają źle i działają prawidłowo. Mogę jak coś zapodać fotki. Trzeba przestrzegać podstawowych zasad, a sprzęt się odwdzięczy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 nie licząc łańcuchów A ile tych łańcuchów było i ile na nie wydałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Szczerze to nie pamiętam ile było tych łańcuchów, między 6 a 8, może nawet więcej. Stary rower głównie mi służy do dojazdów do pracy, wszystkie okoliczne wioski już dawno nim zaliczyłem. Teraz mam nowy rower do wypraw na dalsze dystanse i dopiero w nim teraz wszystko zapisuje łącznie ze smarowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.