marcesco Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 Cześć, temat bidon + koszyk, niby najprostsza sprawa na świecie ale mam małą zagwózdkę. Otóż używam swojego XC klasycznie do wszystkiego : dojazd do pracy, las + single, drobna turystyka z dwójką dzieci w przyczepce i turystyka w pojedynkę ~5 h (ale regularnie wydłużam trasy). Generalnie nie lubię jeździć z plecakiem, nawet wolę czegoś nie zabrać (i żałować 😆) niż brać plecak, a rozmiar ramy tego nie ułatwia - 46. Rozwiązałem to przez sakwę w ramę Ortlieb Frame Pack, koszyk Topeak Versacage na widelcu (montuję tylko na dłuższą trasę) a bidon poleciał za siodełko mocowany na Topeak Tri-Backup Pro V. Jest super, niczego mi nie brakuje, mogę się spakować na bogato. Jest jedno ale - nie jestem się w stanie napić w trakcie jazdy 🤣, bo o ile wyjmę bidon to już go za cholerę nie jestem w stanie wetknąć w koszyk. Bidon kupiony najtańszy Kross, śmierdział od nowości, więc chciałem sobie zrobić prezent na święta w postaci Camelbaka no i przypadkiem natknąłem się na FIDLOCK: https://www.fidlock-bike.com/produkt/bottle-590/ Byłoby to idealne rozwiązanie, estetyka i minimalizm zawsze na propsie. Czy używaliście już tego? Jakieś wady? Dwie rzeczy mnie zastanawiają: - jakość bidonu - siła magnesu... żebym nie musiał wracać w lesie po swoich śladach w poszukiwaniu bidonu, a wożąc go za siodełkiem nawet nie poczuję/usłyszę, że odfrunął Wszystkie opinie mile widziane. A może jakieś alternatywy?
Mihau_ Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 Dla mnie bezsens, za bardzo skomplikowane wkładanie/wyjmowanie żeby to robić w trakcie jazdy, tym bardziej na mtb. Do tego cena z kosmosu Koszyk "boczny" + jakiś camelback i będzie pan zadowolony
marcesco Napisano 29 Października 2021 Autor Napisano 29 Października 2021 Cenę możemy wyłączyć z równania bo zestaw bidon + baza/koszyk można kupić do 100 zł, no drożej niż klasyka ale dupy nie urwie. Wydawało mi się, że właśnie proste wkładanie/wyjmowanie jest największą zaletą tego systemu...
kazafaza Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 Albo zamontuj sobie konewkę przy kierownicy:
Gość Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 Kup sobie bidony i koszyk Elite. Jak kupisz od jednego producenta który się w tym specjalizuje, to masz pewność że będą pasowały idealnie. Mam chyba z 4 czy 5 modeli bidonów Elite i podobną ilość koszyków ( Canibal, Parot, Vico Carbon, Custom Race). Każda kombinacja działa idealnie. Bidony trzymają się bardzo sztywno, ale nie ma problemów z wyjęciem i włożeniem. Ja jestem z tych co eksperymentują i rzadko kiedy drugi raz kupują to samo. No ale Elite trzymam się już z 5 lat i nie mam zamiaru zmieniać.
hulk14 Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 Ja z bidonami elite niestety nie mam dobrych doświadczeń. Kupiłem aluminiowy bidon elite z deca i... cieknie podczas jazdy i nie jest to problem jedynie mojego egzemplarza. Pewnie podczas jazdy szosą nie jest to problem (nie trzęsie, choć trzeba pamiętać by stał pionowo gdy ma zawartość w sobie), ale już na gravelu czy mtb tak.
kipcior Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 Ja mam w mtb bidon na kierownicy, mocowany przez Topeak Cage Mount. Do tego regulowany koszyk Modula Cage II i każdy bidon pasuje. Koszyk koniecznie wersja II, bo I jest z plastiku i można połamać. A to full jeżdżę nim po górach, nic nie wypada. Z bidonów świetny jest Elite Fly MTB, bo można prosto i łatwo ustnik rozmontować i umyć. A przy tym jest tani.
Imar Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 Alternatywą są bidony fabric. Mam jeden nowy 600ml jak jesteś zainteresowany.
Jelizee Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 Posiadam bidon z fidlockiem w rowerze enduro - o siłę magnesu nie masz co się martwić. Szybkie rockgardeny, dropy i okazjonalne koziołkowanie roweru po wypadkach nigdy nie zdołały go wypiąć z zatrzasku. Jedyny minus jak dla mnie to nie zawsze udaje mi się trafić w zatrzaski przy wkładaniu i muszę zerknąć w jego stronę. Poleciłem koledze i także jest zadowolony na tyle że kupił także do drugiego roweru. Z tego co pamiętam są także obejmy do zamocowania bidonu innego producenta.
Gość Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 3 godziny temu, hulk14 napisał: Ja z bidonami elite niestety nie mam dobrych doświadczeń. Kupiłem aluminiowy bidon elite z deca i... cieknie podczas jazdy i nie jest to problem jedynie mojego egzemplarza. Pewnie podczas jazdy szosą nie jest to problem (nie trzęsie, choć trzeba pamiętać by stał pionowo gdy ma zawartość w sobie), ale już na gravelu czy mtb tak. Ten jeden ma taki problem i dużo ludzi o tym pisało. Mam dwa modele termiczne, kilka sztuk Fly, kilka "standardowych" i zero problemów.
Rafu Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 Mam Fidlocka i jestem zadowolony. To bardziej gadżet, niż faktyczna potrzeba, ale spisuje się to bardzo dobrze. Bidon trzyma się bardzo pewnie i dobrze się z niego pije - koniecznie wybierz wersję z miękką butelką 590ml, bo twarda 600ml jest beznadziejna.
hulk14 Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 1 godzinę temu, skom25 napisał: Ten jeden ma taki problem i dużo ludzi o tym pisało. Mam dwa modele termiczne, kilka sztuk Fly, kilka "standardowych" i zero problemów. Teraz już wiem, że sporo osób tak pisało, ale jak kupowałem go, to nie sądziłem, że w przypadku bidonów też trzeba sprawdzać recenzje...
lewocz Napisano 29 Października 2021 Napisano 29 Października 2021 Mam taki paten ale pod marką Voxom. Może trudno w to uwierzyć ale to działa. Magnes jest mocny, szybko "łapie" bidon, nie ma obawy, że wypadnie. Natomiast jest kwestia ceny...tu już każdy musi sobie sam odpowiedzieć
marcesco Napisano 2 Listopada 2021 Autor Napisano 2 Listopada 2021 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. @kazafaza bez kitu, myślałem o tym, dobre rozwiązanie na dłuższe trasy gdy potrzeba więcej popitki. @skom25 koszyk mam Elite Cannibal, myślałem o bidonie do pary (ew. Camelbak) ale rzecz nie w dopasowaniu. Po prostu mając bidon za tyłkiem od kątem 45st. bardzo trudno jest mi trafić w koszyk w trakcie jazdy. Bidon jest zamonowany jak na zdjęciu, w pozycji pochylonej: Topeak Tri Backup Pro V @kipcior też się nad tym zastanawiałem ale kierownica carbon i mam pewne obawy. @Jelizee dzięki za wyczerpującą odpowiedź 👍 No właśnie to jest istotna informacja o wpinaniu z powrotem w magnes. Chyba zaryzykuję i sam się przekonam. @Rafu dzięki, istotna uwaga 👍 @lewocz dzięki 👍 Widziałem, że XLC też robi zestawy z Fidlockiem. Okej, plan jest taki, że będę polował na okazję. Jeśli kupię, to napiszę jak wrażenia. Jak mi nie podejdzie to zamontuję w rowerze żony 🤣
marcesco Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Napisano 11 Stycznia 2022 Aktualizacja. Zanabyłem i używam od połowy listopada dwóch zestawów. Podpisuję się pod słowami @Rafu i @lewocz. Rzadko się zdarza, że gadżet/biżuteria jest jednocześnie praktyczny a Fidlock jak najbardziej, nie żałuję zakupu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.