Skocz do zawartości

[Napęd] Linia łańcucha slx m7100

macia22

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.
Wymianiam naped GX na Shimano 12s i chciałbym zapytać czy to będzie ze sobą grało, największy problem mam z korbą i linią łańcucha- zupełnie nie wiem o co chodzi z qfactor, o.l.d. itd. Itp. oraz odpowiedni wkładem suportu.

Rower to Scott Spark, piasta tylna boost 148/12.

1. Chciałem założyć korbę SLX 7100, 32T, 175. Tylko jaka linia łańcucha ? Która korba, 7100, 7120, 7130 ??
2. Jak dobrać do tego suport z łożyskami zewnętrzymi- producent zaleca bb-mt-800. Obecnie jest założony ten zestaw:
Sram X1 1000 Eagle GXP Boost PF, QF 168 / 32T
Sram GXP PF integrated / shell 41x92mm

3. Kaseta Deore 6100 12s. / SLX 7100 12s.
4. Manetka XT 8100, obejma
5. Przerzutka deore 6100 /slx 7100
6. Łańcuch kmc 12s.

Dziękuję za pomoc

Ok, czyli wiem że korba z linią 52. Chcę docelowo zmienić korbę, żeby wszystko było już w systemie hiperglide+ i było ze sobą kompatybilne- akurat mam łańcuch kmc to go użyję, ale następny założę już Shimano 12s.

Pytanie mam co do suportu, jak sprawdzić/zmierzyć jaka jest mufa ramy? Obecnie jest założony pressfit, czy możliwe jest zmienić go na suport z zewnętrznymi łożyskami czy do tej ramy wejdą tylko suporty wciskane?

Przepraszam, jeśli te pytania są dla kogoś banalne/głupie ale w kwestii mechanizmów korbowych i suportów mam małą wiedzę.

Nie ma tragedii. Raz na sezon trzeba wyczyścić i przesmarować. Jak się zużyje hamulec wózka to nowy kosztuje 22zl. Poza tym nie występują niespodzianki jak w NX i GX kiedy przerzutka potrafi żyć własnym życiem i sama decyduje o zmianie przełożeń. A swoją drogą to nie istnieje napęd mniej trwały niż GX 12s.

@macia22 jak masz długość mufy 92mm to standard pf92. Nie ma opcji montażu łożysk zewnętrznych bo oś korby nie jest z gumy - nie rozciągnie się.

Akurat ja moją przerzutkę XT 12 rzędową musiałem serwisować praktycznie po każdej grubszej jeździe w deszczu/błocie. Teraz mam GX tego nowego i po roku katowania zero problemów. 

Co do trwałości to fakt - kaseta i łańcuch nie wytrzymały za długo. Teraz mam miks 12 rzędowy: zębatka i kaseta garbaruk, łańcuch Shimano XT, korba XX1, przerzutka GX, manetka GX. Zastanawiam się nad zmianą manetki na XT bo brakuje zrzutu o 2 blaty.

Nie będzie działać z przerzutką GX. Kompletnie inne ratio.

Łańcuchy xt i deore 12s akurat bardzo udane. Żaden SRAM nie jest tak trwały, nawet często polecane xx1.

Co do przerzutki to masz może jakiś felerny egzemplarz. Eksploatuję w 3 rowerach różne 12s Shimano (w tym xt) - po sezonie jazdy.w różnych warunkach i kilku kkm wózek zaczyna skrzypieć (domagając się seewisu hamulca) ale działa nadal bez problemu. 

W dniu 28.10.2021 o 22:07, macia22 napisał:

Ok, czyli wiem że korba z linią 52. Chcę docelowo zmienić korbę, żeby wszystko było już w systemie hiperglide+ i było ze sobą kompatybilne- akurat mam łańcuch kmc to go użyję, ale następny założę już Shimano 12s.

Pytanie mam co do suportu, jak sprawdzić/zmierzyć jaka jest mufa ramy? Obecnie jest założony pressfit, czy możliwe jest zmienić go na suport z zewnętrznymi łożyskami czy do tej ramy wejdą tylko suporty wciskane?

Przepraszam, jeśli te pytania są dla kogoś banalne/głupie ale w kwestii mechanizmów korbowych i suportów mam małą wiedzę.

Krótko nie ma możliwości zamiany pressfit na miski zewnętrzne. Jeżeli masz obawy (uzasadnione lub nie) co do trwałości pf to zainteresuj się wkładami Token Ninja i tam masz skręcany wkład do muf przeznaczonych do pf-a. 

Co do łańcucha to czy KMC, czy Shimano, ważne żeby kontrolować jego stan i w miarę możliwości warto mieć 2-3 i przekładać co kilkaset km, to napęd pożyje dłużej. 

Z tym, że Shimano, nawet deore m6100 są trwalsze od kmc x12 kilkukrotnie. Co do misek z łożyskami zewnętrznymi - w PF 92 masz rozstaw łożysk jak w sporcie z zewnętrznymi. Tyle, że całe siedzą w ramie. Suporty tokena są mocno przereklamowane i cholernie drogie. Do korby Shimano bezkonkurencyjne są bb-mt800. Tylko trzeba to umiejętnie montować.

Ok, czyli rozumiem, że skoro producent opracował ramę pod pf to musi być pf i nic innego nie wejdzie, zrozumiałem. Założę pf xt'ka.

Token Ninja mam w Trek Emonda- po 1500km w suchych warunkach zaczynają się jakieś odgłosy- najprawdopodobniej z tego elementu, trzeba odwiedzić serwis- niestety do tych suportów trzeba mieć też specyficzny klucz, którego oczywiście nie mam.

Bo fenomen suportów tokena polega na stworzeniu przeświadczenia o produkcie na miarę obiektu kultu religijnego i wierze. Wszyscy pieją z zachwytu do pierwszej kąpieli lub jazdy w naprawdę mokrych warunkach. Widziałem przypadki, że łożyska się zatrzymywały i oś obrabiała się w łożysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...