macia22 Napisano 28 Października 2021 Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Cześć. Wymianiam naped GX na Shimano 12s i chciałbym zapytać czy to będzie ze sobą grało, największy problem mam z korbą i linią łańcucha- zupełnie nie wiem o co chodzi z qfactor, o.l.d. itd. Itp. oraz odpowiedni wkładem suportu. Rower to Scott Spark, piasta tylna boost 148/12. 1. Chciałem założyć korbę SLX 7100, 32T, 175. Tylko jaka linia łańcucha ? Która korba, 7100, 7120, 7130 ?? 2. Jak dobrać do tego suport z łożyskami zewnętrzymi- producent zaleca bb-mt-800. Obecnie jest założony ten zestaw: Sram X1 1000 Eagle GXP Boost PF, QF 168 / 32T Sram GXP PF integrated / shell 41x92mm 3. Kaseta Deore 6100 12s. / SLX 7100 12s. 4. Manetka XT 8100, obejma 5. Przerzutka deore 6100 /slx 7100 6. Łańcuch kmc 12s. Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Października 2021 Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Korba M7100. Może też zostać korba GX (ma linię 52mm). Suport do korby shimano mtb dobierasz do ramy. Jeśli mufa BSA to BB-MT800. Ew. jeśli mufa PF 92 to BB-MT800-PA. Q-Factor to: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macia22 Napisano 28 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Ok, czyli wiem że korba z linią 52. Chcę docelowo zmienić korbę, żeby wszystko było już w systemie hiperglide+ i było ze sobą kompatybilne- akurat mam łańcuch kmc to go użyję, ale następny założę już Shimano 12s. Pytanie mam co do suportu, jak sprawdzić/zmierzyć jaka jest mufa ramy? Obecnie jest założony pressfit, czy możliwe jest zmienić go na suport z zewnętrznymi łożyskami czy do tej ramy wejdą tylko suporty wciskane? Przepraszam, jeśli te pytania są dla kogoś banalne/głupie ale w kwestii mechanizmów korbowych i suportów mam małą wiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 28 Października 2021 Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Z ciekawości zapytam - obecny GX też jest 12 rzędowy? Jeśli tak to przerzutki bym nie zmieniał bo te Shimano mają problemy ze sprzęgłem - jak dostatnie trochę wilgoci to praktycznie przerzutka przestaje działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Października 2021 Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Nie ma tragedii. Raz na sezon trzeba wyczyścić i przesmarować. Jak się zużyje hamulec wózka to nowy kosztuje 22zl. Poza tym nie występują niespodzianki jak w NX i GX kiedy przerzutka potrafi żyć własnym życiem i sama decyduje o zmianie przełożeń. A swoją drogą to nie istnieje napęd mniej trwały niż GX 12s. @macia22 jak masz długość mufy 92mm to standard pf92. Nie ma opcji montażu łożysk zewnętrznych bo oś korby nie jest z gumy - nie rozciągnie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 28 Października 2021 Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Akurat ja moją przerzutkę XT 12 rzędową musiałem serwisować praktycznie po każdej grubszej jeździe w deszczu/błocie. Teraz mam GX tego nowego i po roku katowania zero problemów. Co do trwałości to fakt - kaseta i łańcuch nie wytrzymały za długo. Teraz mam miks 12 rzędowy: zębatka i kaseta garbaruk, łańcuch Shimano XT, korba XX1, przerzutka GX, manetka GX. Zastanawiam się nad zmianą manetki na XT bo brakuje zrzutu o 2 blaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Października 2021 Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Nie będzie działać z przerzutką GX. Kompletnie inne ratio. Łańcuchy xt i deore 12s akurat bardzo udane. Żaden SRAM nie jest tak trwały, nawet często polecane xx1. Co do przerzutki to masz może jakiś felerny egzemplarz. Eksploatuję w 3 rowerach różne 12s Shimano (w tym xt) - po sezonie jazdy.w różnych warunkach i kilku kkm wózek zaczyna skrzypieć (domagając się seewisu hamulca) ale działa nadal bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 28 Października 2021 Udostępnij Napisano 28 Października 2021 No nie wiem. Na filmie poniżej działa (co prawda z XTR ale to właściwie to samo): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 29 Października 2021 Udostępnij Napisano 29 Października 2021 8 godzin temu, jaro0011 napisał: Zastanawiam się nad zmianą manetki na XT bo brakuje zrzutu o 2 blaty. A może gripshift ???? Mam i chwalę sobie, nie wyobrażam sobie inaczej 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekH Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 W dniu 28.10.2021 o 22:07, macia22 napisał: Ok, czyli wiem że korba z linią 52. Chcę docelowo zmienić korbę, żeby wszystko było już w systemie hiperglide+ i było ze sobą kompatybilne- akurat mam łańcuch kmc to go użyję, ale następny założę już Shimano 12s. Pytanie mam co do suportu, jak sprawdzić/zmierzyć jaka jest mufa ramy? Obecnie jest założony pressfit, czy możliwe jest zmienić go na suport z zewnętrznymi łożyskami czy do tej ramy wejdą tylko suporty wciskane? Przepraszam, jeśli te pytania są dla kogoś banalne/głupie ale w kwestii mechanizmów korbowych i suportów mam małą wiedzę. Krótko nie ma możliwości zamiany pressfit na miski zewnętrzne. Jeżeli masz obawy (uzasadnione lub nie) co do trwałości pf to zainteresuj się wkładami Token Ninja i tam masz skręcany wkład do muf przeznaczonych do pf-a. Co do łańcucha to czy KMC, czy Shimano, ważne żeby kontrolować jego stan i w miarę możliwości warto mieć 2-3 i przekładać co kilkaset km, to napęd pożyje dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Z tym, że Shimano, nawet deore m6100 są trwalsze od kmc x12 kilkukrotnie. Co do misek z łożyskami zewnętrznymi - w PF 92 masz rozstaw łożysk jak w sporcie z zewnętrznymi. Tyle, że całe siedzą w ramie. Suporty tokena są mocno przereklamowane i cholernie drogie. Do korby Shimano bezkonkurencyjne są bb-mt800. Tylko trzeba to umiejętnie montować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macia22 Napisano 1 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Ok, czyli rozumiem, że skoro producent opracował ramę pod pf to musi być pf i nic innego nie wejdzie, zrozumiałem. Założę pf xt'ka. Token Ninja mam w Trek Emonda- po 1500km w suchych warunkach zaczynają się jakieś odgłosy- najprawdopodobniej z tego elementu, trzeba odwiedzić serwis- niestety do tych suportów trzeba mieć też specyficzny klucz, którego oczywiście nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Bo fenomen suportów tokena polega na stworzeniu przeświadczenia o produkcie na miarę obiektu kultu religijnego i wierze. Wszyscy pieją z zachwytu do pierwszej kąpieli lub jazdy w naprawdę mokrych warunkach. Widziałem przypadki, że łożyska się zatrzymywały i oś obrabiała się w łożysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.