Markot Napisano 25 Października 2021 Napisano 25 Października 2021 Rower aluminiowy - Cannondale Trial SL - pęknięcie. Kto naprawia takie rzeczy?
KSikorski Napisano 25 Października 2021 Napisano 25 Października 2021 Z gwarancją na trwałość usługi nikt.
Galvatron Napisano 25 Października 2021 Napisano 25 Października 2021 Ponowne spawanie odwraca proces obróbki cieplnej, któremu każda rama jest poddawana w w fabryce, m.in. w celu usunięcia naprężeń. W efekcie metal na powrót staje się naprężony. Wzrasta także jego kruchość. Powoduje to, że prędzej rama może pęknąć w tym samym miejscu lub tuż obok.
bulin Napisano 6 Lutego 2022 Napisano 6 Lutego 2022 Cześć Panowie, pozwolę sobie tutaj zapytać zamiast tworzyć nowy wątek. Niedawno kupiłem używaną Kone, pomimo inspekcji ramy nie wszystko udało mi się wypatrzyć(lub stało się to po moich 2 km jazdy koło domu). Mianowicie, w miejscu mocowania wahacza do dampera zauważyłem pęknięcie na mocowaniu jak na zdjęciu. Czy jest sens to spawać ? Jeżeli nie to co z tym zrobić ?
Galvatron Napisano 6 Lutego 2022 Napisano 6 Lutego 2022 Generalnie nie ma to większego sensu, bo za jakiś czas może znowu pęknąć, w tym samym miejscu lub tuż obok. Jedyne sensowne wyjście to wymiana pękniętego elementu.
bulin Napisano 6 Lutego 2022 Napisano 6 Lutego 2022 Też tak myślę. Próbowałem szukać, ale bez skutku - nie wiem jak dokładnie tą część nazwać. Można prosić o pomoc ? Na rowerze jeżdżę jak każdy - od małego, ale dopiero teraz wchodzę w tajniki i powiem szczerze jest co nadrabiać Rama to Kona Kikapu 2004.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.