michal.p5 Napisano 24 Października 2021 Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Witam mam problem a mianowicie wymieniłem klocki na nowe , zakupiłem nową tarcze i niestety tarcza ociera delikatnie o klocki Próbowałem regulować ale bez skutku Dodatkowo jest to druga nowa tarcza jaką kupiłem i dokładnie jest tak samo więc nie sądze że to może być jej wina Zauważyłem też że szczególnie słychać to przy obciążeniu Czy możliwe że centrowanie koła może pomóc? W czym szukać przyczyny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal.p5 Napisano 24 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2021 tłoczki cofnąłem , trze właśnie tylko w jednym miejscu , gdy kręce kołem na sucho to prawie tego nie słychać , słychać za to gdy poprostu na nim jadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Października 2021 Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Słuchać podczas jazdy, bo nie ma sztywnego połączenia pomiędzy widelcem/ ramą a piastą. Tarcza fabrycznie też jest pewnie lekko krzywa, co jest niestety absolutnym standardem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal.p5 Napisano 24 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Okej spróbuje jeszcze deliaktnie wyprostować tarcze , rozumiem że centrowanie koła nie pomoże w takim przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal.p5 Napisano 24 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Okej dzięki za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 24 Października 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Za centrowanie się nie bierz, a i z prostowaniem tarczy ostrożnie ( zakładając, że obie czynności nie są konieczne w tym przypadku ) - spróbuj ustawić zacisk metodą opisaną przez kolegę wyżej. Hamowałeś mocniej - niekoniecznie podczas jazdy ? Pytam, bo czasem po kilku mocniejszych hamowaniach jest cisza. Jeżeli problem występuje tylko podczas jazdy, to albo brakuje sztywności, albo wypadałoby sprawdzić, czy piasta nie ma luzu ( kiedyś mocno się zdziwiłem, bo po ustawieniu zacisku, po kilku km tarcie i zgrzyty były ostre ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.