Skocz do zawartości

[GPS] Garmin Edge 130 Plus

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Jeździsz w tak długie trasy, że musisz aż tak oszczędzać baterię? Ja w 530 mam włączone cały czas wszystko z wyjątkiem wifi. BT mi się przydaje, bo mam włączony automatyczny start livetrack. Po jednym incydencie jeżdżę spokojniej i moja połowica spokojniejsza a do tego ma możliwość ocenić, na którą przygotować obiad :) . Jedyną opcją oszczędzania energii u mnie jest automatyczne podświetlenie.

Nie jeżdżę, ale nie widzę też powodu żeby to było włączone i ciągnęło baterię. Nie używam telefonu, nie potrzebuję powiadomień ani śledzenia.

1 godzinę temu, Mareq_BB napisał:

Jeździsz w tak długie trasy, że musisz aż tak oszczędzać baterię? 

Jak to po przecież prąd drożeje 😁

W sumie można też jeżdzić w trybie Indoor (z wyłączonym GPS) i z wygaszonym ekranem 😄

Ja zapisywałem kilka tras i potem klikałem w garmin connect na synchronizacje i mi je wrzucał normalnie ale po paru jazdach stwierdziłem że jednak wole BT niż te parę minut dłuższej baterii bo raz że powiadomienia które czasami wygodnie móc przeczytać, dwa że powiadomienie o zdarzeniu w razie czego się wyśle co jest przydatne przy jeździe szosowej. 

• 3 miesiące temu...

Witam,

mam pytanie odnośnie edge 130 plus, może ktoś pomoże:

-ruszam z domu i włączam licznik bez kursu (jadę w dobrze znany mi teren). Po dojechaniu do jakiegoś miejsca (powiedzmy około 20km) zatrzymuję się, robię jakaś trasę powiedzmy w koomot i chcę ją przesłać do nawigacji nie kończąc obecnej jazdy (żeby w podsumowaniu nie stracić tych 20km)-czy jest możliwe zrobienie ręcznie synchronizacji garmin connect  z licznikiem żeby wgrać świeżo zrobiony kurs?

Nie widzę takiej opcji, muszę zakończyć obecną jazdę, wtedy licznik robi synchronizację z telefonem i dopiero jest widoczna świeżo zrobiona trasa.

Ma ktoś jakiś pomysł na to?

Zakończyć jazdę, zrobić synchronizację, zarejestrować nową jazdę.
Następnie z garmin connect wyeksportować pliki gpx / fit i połączyć je w jednym z wielu dostępnych internetowych narzędzi. Być może da się to też zrobić bezpośrednio w GC.

Tutaj też jest opisany inny sposób: 

• 2 tygodnie później...

Kilka jazd za mną, więc mogę wstępnie opisać swoje wrażenia.

Jeżeli chodzi o pozytywne strony, to nadal jestem zachwycony intuicyjnością obsługi. Jest to absolutny przeskok jakościowy w stosunku do Lezyne.

Także synchronizacja tras działa bardzo dobrze, mimo że czytałem złe opinie na ten temat. Łączę się z telefonem i wszystko zrzuca się automatycznie. Dla porównania, w Lezyne był to ręczny proces, który na dodatek dość często nie działał. Sama aplikacja jest bardzo intuicyjna, przejrzysta i zawiera mnóstwo danych.

Na plus także ekran, co do którego miałem bardzo duże obawy. Włączając urządzenie w domu, ekran wydaje się bardzo ciemny. Jednak naturalne światło powoduje, że tło robi się bardzo jasne. Ma się wrażenie jakby było bardzo mocno podświetlone.

Wady niestety też są.

Pierwsza z nich to bateria. Wydaje się że 10h to absolutne maksimum do osiągnięcia. Wychodzi +/- 10% na 1h jazdy z czujnikiem tętna. Bez czujnika nieco mniej, ale nadal bateria znika dość szybko.

Druga to wymiary urządzenia. Przy montażu w uchwycie, za każdym razem przypadkiem je włączam. Po prostu jest tak małe, a przyciski tak duże, że nie ma możliwości żeby je złapać czegoś nie naciskając. Jeżeli się robi jedną trasę i nie dotyka licznika, to nie jest to jakiś wielki problem. Niestety obawiam się że gdy zrobimy postój, chcemy wymontować licznik, to można przypadkiem coś nacisnąć.

W najbliższym czasie sprawdzę nawigację.

Czy urządzenie jest warte 870 zł, bo taka jest regularna cena? Obawiam się, że odpowiedź nadal brzmi: Nie.

Ekran 2" sprawdziłby się nieco lepiej, urządzenie byłoby nieco bardziej poręczne. Aktualnie jest tak małe, że w rękawicach trzeba naprawdę mocno uważać. No i bateria. Dla jednych nie jest to problem, a dla innych, mimo że nie robię długich tras, wizja ładowania co 3-4 wyjazdy jest mało przekonująca.

Czy jest warte 570 zł, czyli tyle za ile kupiłem? Zdecydowanie tak i właśnie w takim zakresie cenowym bym je polecał, gdy pojawi się na wyprzedaży.

Dokupiłem oryginalne etui. Polecam.

Jest dość cienkie, z materiału który nie przyciąga brudu. Wygląda dobrze, nie ma się wrażenia że urządzenie nagle urosło dwukrotnie i jest otoczone gumą.

Niestety jak zwykle jak to w przypadku Garmina, na minus cena. 69 zł za malutki kawałek silikonu, to jednak cena dość wysoka.

• 1 miesiąc temu...

Cześć,

mam 2 pytania odnośnie edge 130 plus, może ktoś też tak miał i zna odpowiedź:

1. W 3 dni ze znajomymi przejechaliśmy trasę 630km (ze śląska nad morze) i w podsumowaniu całej trasy garmin connect i strava u mnie pokazuje całkowity wznios 899m, natomiast kolegom którzy mają garmin edge 200 (starsze urządzenie) i wahoo element bolt v2 pokazuje przewyższenia powyżej 2000m(różnica 80m ale też dojazd do punktu zbiórki każdy miał inny)-skąd taka różnica u mnie w stosunku do ich liczników (dodam że w czujnikach/wysokościomierz mam wpisaną poprawną wysokość miejsca mojego zamieszkania i wpisywania danych).

2. Trasa była przygotowywana w aplikacji garmin connect przez kolegę, wysłał nam gotowy plik gpx (trasa 630km)-podczas nawigowania po kursie cały czas trasę miałem trochę z boku, czasami łączyła się z kursem ale około 60-70% trasy było źle-wahoo i edge 200 kolegów działały bez zarzutu-wcześniej nigdy nie miałem takich problemów-za długa trasa i za duży plik gpx może być przyczyną??

Miał ktoś takie sytuacje?

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...