R4Vr Napisano 20 Października 2021 Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Witam czy warto dopłacić do Rock Shox Recon Silver RL ok 200zł ? czy w działaniu i wytrzymałości konstrukcja jest lepsza od SR epixon ? nie oszczędzam sprzętu, jeżdżę cały rok, i w każdą pogodę, błoto, deszcz, śnieg, czy ta anoda u rockshoxa daje rade ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Października 2021 Udostępnij Napisano 20 Października 2021 To nie jest anoda, bo golenie są stalowe. Rock Shox mimo wszystko chyba lepszy, chociażby ze względu na smarowanie olejem i rozbieralny tłumik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Października 2021 Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Do tego tańszy serwis, lepsza.praca i lepsze uszczelnienia. Ale faktem jest też, że stalowe golenie dolne to przekleństwo - będzie się to czarne pokrycie przecierać (najpierw takie mikro rysy, po sezonie zauważysz, że nie jest już czarne tylko grafitowe itd...). No i zaniedbany pordzewieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Października 2021 Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Z tymi rysami to niestety prawda. Jak będziesz miał pecha tak jak ja ( w sumie nie tylko ja...), to właściwie od razu po pierwszych ugięciach zobaczysz pionowe rysy. Co nie zmienia faktu, że w eksploatacji dużo to nie zmienia. Przejeździłem dwa sezony i nic mu nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4Vr Napisano 21 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2021 11 godzin temu, Dokumosa napisał: No i zaniedbany pordzewieje. I tego się właśnie obawiam, od razu jak przeczytałem że golenie są stalowe to się trochę zniechęciłem do recona, a golda nie znalazłem, myślałem nawet aby wziąć sr raidon, który ma aluminiowe golenie, i potem zobaczyłem epixona, który niby jest lepszy w pracy od raidona i też ma alu golenie, szkoda by było wydać prawie 1300zł i amor wytrzyma tyle co xcm za 300zł jeden sezon, bo rdza zjadła golenie pomimo częstego serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Października 2021 Udostępnij Napisano 21 Października 2021 No już bez przesady. Natomiast na zimę, to lepiej sobie ogarnij inny sprzęt. O ile czysty śnieg dużo nie popsuje, o tyle sól to tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Października 2021 Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Epixon nie może być lepszy w pracy od raidna gdyz maja dokładnie te same elementy wykonawcze (zespół tłumika, zespół sprężyny itp.) i uszczelki. Epixon mial koronę kutą i pustą w środku. Natomiast przed rokiem 2016 epicon faktycznie miał lepsze, rozbieralne tłumiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 21 Października 2021 Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Epixon z okoli 2016-17 był w stanie przyjąć tłumik RL-RC z Axona (regulacja odbicia i wolnej kompresji + blokada). Nie wiem jednak, czy obecny też go przyjmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Października 2021 Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Za epixona + tłumik od axona to można szukać reby, bez problemu trafi się recona gold a w okolicy 1700zł revelationa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelKln Napisano 22 Października 2021 Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Miałem dokładnie ten sam wybór niedawno. Wybrałem Epixona. Raz, ze byl tanszy, a dwa, ze był lżejszy no i był dostępny (Recona trudno bylo akurat wtedy znaleźc w sklepach za rozsadną cenę) Działa świetnie, jest lżejszy aczkolwiek porównując to, jak u brata działa Recon to chyba Recon nieco lepiej wybiera drobne nierówności. No zobaczymy co czas przyniesie. A jeszcze w podobnej cenie jest Markhor, patrzyłeś ? @R4Vr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4Vr Napisano 22 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Tak widziałem MANITOU Markhor, i byłem już prawie zdecydowany na zakup, ale wolę coś na lagach 32mm, zawsze to sztywniej, szczypiorkiem nie jestem, a lubię zapierd.... po wszystkim, cenowo wychodzi jak sr epixon. W dniu 21.10.2021 o 10:24, Dokumosa napisał: Epixon nie może być lepszy w pracy od raidna gdyz maja dokładnie te same elementy wykonawcze (zespół tłumika, zespół sprężyny itp.) i uszczelki. Epixon mial koronę kutą i pustą w środku. Natomiast przed rokiem 2016 epicon faktycznie miał lepsze, rozbieralne tłumiki. To czy jest sens dopłacać 300zł do epixona skoro ma te same wykonanie, wiem że epixon jest lżejszy o 200g, ale czy to jedyna różnica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Października 2021 Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 23 Października 2021 Udostępnij Napisano 23 Października 2021 W dniu 21.10.2021 o 10:11, R4Vr napisał: golda nie znalazłem, Będę takiego wystawiał na sprzedaż w przyszłym tygodniu, po odbiorze z serwisu gdzie przechodzi serwis 200h/roczny. Recon gold RL 29", 15x100, blokada z manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Października 2021 Udostępnij Napisano 23 Października 2021 11 godzin temu, Dokumosa napisał: Tak w sensie tak - jedyna różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4Vr Napisano 24 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2021 W takim razie zdecyduję się chyba na raidona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Października 2021 Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Raidony kiedyś miały problem z luzem na ślizgach. Nie wiem jak teraz, może coś poprawili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4Vr Napisano 19 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 W dniu 21.10.2021 o 10:24, Dokumosa napisał: Natomiast przed rokiem 2016 epicon faktycznie miał lepsze, rozbieralne tłumiki. A jak to wygląda teraz, da się rozebrać epixona całego i przeserwisować czy tłumik jest nierozbieralny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Od roku 2016 włącznie w epixonach są dokładnie te same cartridge tłumika co w raidonah - nierzbieralna jednorazówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Epixon prawdopodobnie przyjmie rozbieralny tłumik z Axona (kiedyś przyjmował), ale wtedy cena całości wzrasta do prawie 2000 zł, więc już lepiej dopłacic do Reby, ewentualnie Axona: https://team29er.pl/testy/amortyzatory/3260-test-amortyzatora-sr-suntour-elite-29-rl-rc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Reba w sklepie (np. Cyklomania) poniżej 2k. Są dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4Vr Napisano 22 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 2K do zdecydowanie za drogo, mój rower nie jest aż taki drogi aby wsadzać do niego amor za tyle kasy, z racji że xcm pał to chciałem coś już na powietrzu do 1k kupić, ale ceny poszybowały, więc na tego recona 1200-1400 jeszcze mogę wydać ale nie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 22 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Cytat więc na tego recona 1200-1400 jeszcze mogę wydać ale nie więcej. Mam recona gold do oddania za 700zł, świeżo po pełnym serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.