Tomekkz Napisano 17 Października 2021 Udostępnij Napisano 17 Października 2021 siemano, mam problem z działaniem widelca na pełnej długości skoku. Sprawa wygląda tak że przy ustawieniu 75 psi pod moją wagę amortyzator chowa się do ponad 30% sagu. Ma ktoś jakiś pomysł co się dzieje? Wygląda to jakby tworzyło się podciśnienie. Dodam jeszcze że dopiero po nabiciu 150 psi amortyzator otwiera się, chociaż też nie do końca bo nadal ma 10 % sagu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Października 2021 Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Jesli to model 2020 lub wcześniejszy to miały wadę fabryczną - airshaft trzeba wymienić. Ale Zaczął bym.od przeprowadzenia serwisu sprężyny powietrznej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 17 Października 2021 Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Powietrze przedostało się z jednej komory do drugiej dlatego taki efekt Tak jak kolega wyżej napisał może trzeba zrobić serwis bo x-ring na shaft już nie trzyma ,chyba że jest to w miarę świeży amortyzator Ale możesz spuścić powietrze i spróbować go rozciągnąć , tam w ladze jest łezka dzięki której powietrze z komory pozytywnej przechodzi do negatywnej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Października 2021 Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Im mniejsze ciśnienie w + tym trudniej będzie to rozciągnąć. Napompować do max ciśnienia kiedy wysunie się cały i bardzo powoli powietrze wypuszczać najlepiej z kołem uniesionym do góry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 17 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Problem z głowy panowie, @piter614 dzięki za radę bo to było to. @Dokumosa ja akurat zrobiłem miałem tak to zblokowane że napompowałem do 70 psi, trzymałem kierownice i nogą wypychałem koło. Inaczej nie dało rady tego wyciągnąć. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Października 2021 Udostępnij Napisano 17 Października 2021 No ale przedwczesna radość. To oznacza, że oring na tłoczku już do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 17 Października 2021 Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Czyli tak czy inaczej trzeba serwis a teraz okres na serwis jest bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 20 Października 2021 Udostępnij Napisano 20 Października 2021 (edytowane) @Tomekkz miałem taki sam problem w innym rock shox. Przyczyną była uszczelka w sprężynie powietrznej: Edytowane 20 Października 2021 przez Enadxx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekkz Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 @Enadxx to prawda, albo wyrobiona uszczelka albo brak smaru na niej. Udało mi się zrobić serwis bo i tak w chargerze musiałem zmienić olej i póki co to widze że to była przyczyna. Jak sytuacja się powtórzy to po prostu zmieniam uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi