Kingins Napisano 13 Października 2021 Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Dzień dobry. Mam pytanie czy przednia przerzutka z opisem: -Min różnica zębów między środkową a największa zębatką 12 zębów -Pojemność 22 zęby -Max największą zębatką 44 Będzie współpracować z korbą 22-30-40? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 13 Października 2021 Udostępnij Napisano 13 Października 2021 O ile nie będzie wadzić, ocierać dołem o ramę to chyba tak, są też rózne przerzutki zarówno dla 44/32/22 jak i 44/32/22 jak i jednocześnie 48/38/26 i na przestrzeni lat wózek też lekko się zmieniał i mogą być różnice które wyjdą przy korbie 40/30/22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 14 Października 2021 Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Próbowałem akurat takiego połączenia i nie dość, że ciężko to było wyregulować to nadal działało słabo. Najgorsze, że nie dało się obniżyć przerzutki do samej zębatki, bo wtedy to już prawie wcale nie działało - wysokość trzeba było ustawić wg młynka. Nie polecam. Kupiłem wtedy bodajże Deorkę o pojemności 18T pod blat 42T i śmigało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 14 Października 2021 Udostępnij Napisano 14 Października 2021 To jest cały problem współczesnych przerzutek przednich. Są tak wyspecializowane do konkretnych korb , że nawet w zadanej konfiguracji ciężko je ustawić. A jakiekolwiek odstępstwa nie są akceptowalne. W latach 90 jak i 2000 mogłeś mieć przednią przerzutkę w wielu konfiguracjach i działała idealnie (kształt szyny wewnętrznej względem zewnętrznej to umożliwiał) Obecnie tolerancja jest bardzo kiepska ;-(( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 14 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Zapomniałem napisać że jest to przerzutka retro z bodajże 2007roku. Model Saint FDM806 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 14 Października 2021 Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Retro z 2007 roku. Jestem już stary... Ja miałem Alivio M430 młodsze może o 2 lata i nie chciała współpracować, a nawet jak ci się uda jakoś to przerzutka tak wysoko nad blatem wygląda okropnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 14 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Czyli co nie będzie współpracować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 14 Października 2021 Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Jak wyregulujesz zgodnie ze sztuką wg blatu, czyli mała przerwa między wózkiem a jego zębami to przy zrzucaniu wózek może haczyć o środkową tarczę. Dlatego, że zmieniarka ma 12T między blatem a środkową tarczą a Ty w korbie masz 10T. Jak koledzy wyżej pisali, może i pewnie będzie to kolidować - trza by wtedy ustawić wózek na blacie wyżej, z większym odstępem o zębów. Miałem tak kiedyś z deore M590 jak zrobiłem sobie na korbie różnicę 10T zamiast 12T. Ustawiłem wtedy wyżej i śmigało - myślałem, że będzie problem w lesie na dziurach ze spadającym łańcuchem, ale nic takiego się nie działo. Sprawdź sobie: załóż i reguluj ale możesz się spodziewać takich właśnie objawów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 26 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Przy linii łańcucha 56mm da się zrobić by na 2x1 nie ocierał łanuch o przerzutkę z przodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.