Kingins Napisano 13 Października 2021 Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Witam wszystkich Mam dziwny problem mianowicie manetką Shimano Deore nie wrzuca na 3 bieg tzn wajcha nie łapie za każdym razem ale tylko i wyłącznie wtedy gdy jest zimno na dworze gdy jest ciepło działa bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 13 Października 2021 Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Smar na zapadce gęstnieje. Jak chcesz to naprawić na szybko to psiknij do środka jakiegoś rozpuszczalnika, ewentualnie wd40. Jak chcesz to zrobić porządnie to musisz zdjąć osłony wymyć, rozpuszczalnikiem cały mechanizm i potem nasmarować nowym smarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 13 Października 2021 Udostępnij Napisano 13 Października 2021 ...albo linka się kurczy od mrozu Miałem tak kiedyś zimą z mechanicznymi heblami - chwilę po wyjechaniu z ciepłego garażu zwalniałem przez ocierające klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 14 Października 2021 Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Ja też obstawiam twardniejący smar, do tego pewnie nie nowy i zasyfiony. Jak jesteś bardzo ambitny to można się dostać do zapadki, wyczyścić i nasmarować jej trzpień, ale to wymaga rozpięcia, a co najgorsze zapięcia co najmniej dwóch sprężyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 14 Października 2021 Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Jak kolega @eloo pisze.....zdemontuj dekielek i zapsikaj dokładnie zwykłym WD40. Najlepiej do tego celu obrócić manetkę na kierownicy aby mechanizm był nad. Skupić się trzeba na dokładnym wypłukaniu zapadek. Przy jednej robocie zrób obie manetki. Warto przy tym rozruszać przy okazji manetkę zmieniając biegi w obu kierunkach jak i małym śrubokręcikiem podważyć zapadki....rozruszać je. Technika prosta i daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.