Martiness Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Cześć. Potrzebowałbym zwiększyć zasięg ebika, poprzez dołożenie dodatkowej małej baterii wielkości bidonu . Chciałbym, żeby pracowała jako powerbank podłączony do wejścia ładowania w oryginalnej baterii. W związku z tym chciałem zapytać czy ktoś z Was ogarniał kiedyś taki temat i może mi pomóc. Pozdrawiam. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Jak chcesz na postoju podładować to może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martiness Napisano 10 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2021 (edytowane) Cześć. Nie chodzi mi o podładowanie na postoju. Chodzi mi o niewielką dodatkową baterię bidonową, którą mógłbym podłączyć przez port ładowania baterii głównej gdy zabraknie w niej prądu. Edytowane 10 Października 2021 przez Martiness Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Wiem o co ci chodziło. Pomyśl tylko jaką masz wartość prądu ładowania a jaką pobiera silnik podczas pracy Chcesz sobie wydłużyć zasięg to kup drugą baterię i do plecaka Albo kup "zwykły" rower, wtedy zasięg jest nieograniczony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martiness Napisano 10 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Cześć. Ta bidonowa to ma być właśnie ta druga bateria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 drugą baterię identyczną jak ta, którą masz zamontowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martiness Napisano 10 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2021 (edytowane) Mam baterię zintegrowaną 532 Wh. Chcę do bidonu małą, koło 200 - 250 Wh Edytowane 10 Października 2021 przez Martiness Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gharalion Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Hej, FOCUS ma na pewno w swojej ofercie takie rozwiązania - poszukaj pod frazą FOCUS T.E.C PACK. Specialized też ma coś o czymś myślisz - zerknij pod frazą Specialized Range Extender. Domyślam się, że sam chcesz to ogarnąć - poszukaj schematów, myślę, że wszystko jest do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martiness Napisano 10 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Dzięki za info i namiary. Chcę kupić taką baterię. Sam się za to nie chcę brać 😁. Poszukam na stronach które podałeś. Jakby ktoś jeszcze miałby namiary do ludzi którzy taką baterię mogą zrobić, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogniomistrz Napisano 11 Października 2021 Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Jeżeli producent roweru , który masz nie robi takiej dodatkowej baterii to raczej nic z tym nie zrobisz, tzn nie można kupić na rynku uniwersalnej dodatkowej baterii ( obojętne czy o pojemności takiej jak oryginalna czy też innej np. mniejszej w formie bidonu ) - z tego co się orientuję nie ma czegoś takiego - chyba ,że mówimy o jakiejś konstrukcji DIY i baterii lutowanej w domowym garażu. Dostępne na rynku firmowe komplety ( silnik + bateria) producentów taki jak Bosh , Shimano, Yamacha, Brose, które wykorzystują następnie różni producenci rowerów to najczęściej zamknięte i dobrze pozabezpieczane systemy nie kompatybilne między sobą . Tylko nieliczni producenci rowerów robią swoje dodatkowe baterie. Wymienieni to Focus i Specialized robią takie baterie ale tylko Specialized ma dodatkową baterię w formie bidonu i działa ona chyba tylko z dedykowanym dla niej modelem SL. Zewnętrzne baterie Focusa ( TEC Pack) działają też tylko z ich rowerami i nie mają kształtu bidonu. Jeszcze Orbea robi dodatkowy extender w formie bidonu do ich modelu Orbea Rise: https://www.bikeradar.com/news/orbea-rise-e-mtb/ No i to chyba wszysko jeżeli chodzi o takie baterie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Października 2021 Udostępnij Napisano 24 Października 2021 https://www.e-batterycenter.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogniomistrz Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Jedna jaskółka wiosny nie czyni , ale rzeczywiście jest to extender w formie zbliżonej do bidonu i w miarę uniwersalny. Pytanie czy będzie pasować do roweru jaki ma Martiness. Widzę ,że mają nawet kabel do mojego Focusa ( złącze Rosenberg). Kemusi trochę mnie natchnąłeś i zapytałem wujka Googla a on mi podsunął taki wątek: https://www.emtbforums.com/community/threads/making-your-own-tec-pack.9442/ Głównie dotyczy on Focusa ale właściciele innych ebikeów też mogą coś dla siebie znaleźć. Wracając do zapodanego przez ciebie linku :ciekawy jest ten range extender 252Wh, waży tylko 1,15kg czyli dokładnie połowa tego co firmowy TEC PACK do Focusa. Rower wygląda ładniej i środek ciężkości też jest pewnie niżej. Razem z wewnętrzną baterią robi się 630Wh i Focus nawet z aluminiową ramą będzie ważył ok. 22Kg czyli całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 @Ogniomistrzwywołuj nickiem ,tak nie widzę, że zwracasz się do mnie.. Wnioski mam podobne, różnica komfortu jazdy z baterią w ramie a extra TEC , jest mocno wyczuwalna. Dla mnie szczególnie na szybszych stromych zjazdach, czuję zmianę na przednim kole. Teoretycznie , bidonowa bateria powinna wystarczyć , TEC z ponad 700 Wh to sporo! Jeśli kto planuje długie trasy to myślę, że jeszcze jedna 250 w plecaku , zaspokoi potrzeby z naddatkiem. I zdecydowanie lepsze rozłożenie masy .. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 Dla tych , co lubią spore bateryjki https://www.norco.com/hey-gravity/?utm_source=pinkbike&utm_medium=referral&utm_campaign=2022-heygravity&utm_content=hpto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrewkmicic Napisano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Nie chce zakładać nowego tematu wiec spytam tutaj. Czy jest możliwość podładowania baterii rowerowej poprzez powerbank który mam ze sobą Ładowarka jaką mam to : FCA 140 - 420020 / Output 42V - 2.0A Bateria rowerowa to LG o napięciu 36 V i 10,4 Ah Chodzi mi o to że np podczas przerwy godzinnej podłączam powerbank i powiedzmy doładowuje o parenaście procent. Jakie parametry powinien mieć taki powerbank ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vojteg Napisano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Heh.. Szukam dokładnie tego samego rozwiązania, u mnie bateria jest zintegrowana więc tylko powerbank wchodzi w grę. Ale nie wiem, może ktoś poleci kogoś gdzie można wykonać takie coś na zamówienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi