adonim85 Napisano 8 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2021 25 minut temu, NieLubiePoniedzialku napisał: Poweim tak, przerzutka przednia mtb w ramie szosowej z korba szosowa ma kilka powodow by dzialac zle: 1. JEst przystosowana do innej ramy, kata rury podsiodlowej MTB Chain stay angle (deg.) 66-69 - w rowerach szosowych jest to 72-74 stopnie 2. Przerzutka ta ktora masz obsluguje max tarcze 44 - twoja korba ma 46 - powiedzmy ze nie jest najgorzej. Total diff 14T - tyle dobrze 3 Przerzutka jest przystosowana do lini lancucha 48,8 - a korba ma linie 43,5 - moze byc tak ze wozek nie bedzie w stanie zejsc do malego blatu 4. nie jest pewne czy odleglosci miedzy blatami mtb i szosowymi sa takie same, jak nie sa to kibel W sumie sam jestem ciekaw czy zadziala na obu blatach perfekt napisz co z tego wyjdzie 1. ok. 2. przerzutka ma być właśnie do zmiany aby pasowała. 3. przerzutka mtb, a jak dam przerzutkę szosową (typu tiagra, 105) to nie zrobi się wtedy na niej linia 43.5 właśnie? Shimano przerzutka Tiagra FD-4700 na hak - Cyklomania 4. no tu nie wiadomo nic - bez sprawdzenia się nie dowiemy, więc to sprawdzę A jakby finalnie zrobić tak jeśli faktycznie to nie zadziała - zmiana przerzutek tylnej i przedniej na szosowe z zachowaniem obecnej korby, prostej kierownicy i przerzutek 2x10 pod prostą kierownicę na tej ramie? jest taka opcja? aby to pasowało (coś na kształt np. Giant'a Fastroad, Meridy Speeder, Cube'a SL, tj. "szosy" z prostą kierownicą, ale osprzętem szosowym). Ogólnie rower ma być finalnie złożony w 2 połowie listopada/grudniu, więc nie ma tu pośpiechu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Października 2021 Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Pozwolę sobie wrócić do tematu haka bo dyskusja o przerzutce a na razie nie masz jak jej zamontować....na jakiej postawie stwierdziłeś wcześniej, że podpasuje ci hak gianta skoro nie wiesz co to za rama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 8 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Bo na ogół (według wielu opinii) haki Gianta są uniwersalne i pasują praktycznie do każdej ramy. A jak nie podpasuje super idealnie pod względem wygięcia - to zawsze jest gumowy młotek Mam już zaklepany taki hak. Za marne 15 złotych. Więc można spróbować czy będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Października 2021 Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Taaaa, uniwersalne Najpierw kup i spróbuj zamontować żeby się nie okazało, że jesteś na napęd 1x skazany i cała ta dyskusja do kosza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 8 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Ogólnie pierw chciałem napęd 1x10, ale typ który będzie mi całość składał i finalnie konfigurował, nakłonił mnie do 2x10 bo to jest bardziej uniwersalny napęd do miasta. No i tak zostało Jak rzeczywiście będzie jakiś spory problem z całością, to najwyżej wrócę do swojego bazowego pomysłu z napędem 1x10 i nie wtedy będzie (nie powinno być) żadnych problemów. Wykręcę dolną tarczę 36 z tej korby CX50, zostawię tarczę 46 (lub na odwrót) i tyle w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Października 2021 Udostępnij Napisano 8 Października 2021 do tego linia łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 8 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2021 No dobra a takie coś zrobić. Kupić lewą manetkę szosową dedykowaną na prostą kierownicę, np. https://www.rowertour.com/p/41495/shimano-sl-4700-tiagra-manetka-szosowa-na-prosta-kierownice-2-rz.-lewa A do tego przednia przerzutka szosowa typu Tiagra 4700-F lub 105 do tej korby 46-36 co mam. Będzie ok? A prawa manetka zostanie ta Deore M6000 z tylną przerzutką M6000 10' i kasetą 11-36. Da się to tak zgrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 9 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Albo kupić na przód do tej korby CX50, oraz planowanej przerzutki szosowej typu Tiagra/105 starszy model czyli SL 4600 L. Ta ponoć jest lepszym, bardziej elastycznym w konfiguracji modelem w stosunku do modelu 4700. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 9 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Nikt nie odpowiedział jak dotąd. To jak? mogę tak to zrobić (lewa manetka Tiagra, prawa Deore M6000, przód na Tiagrze, tył na Deore M6000, korba CX50)? czy nie bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Cytat To jak? mogę tak to zrobić (lewa manetka Tiagra, prawa Deore M6000, przód na Tiagrze, tył na Deore M6000, korba CX50)? Możesz. To jest empirycznie sprawdzone (przód) bo wszyscy młodzicy i juniorzy młodsi jeżdżą na tym zestawie blatów - 46-36 i 46-34 (w zdecydowanej większości są to korby ultegry 6800/r8000, bo taką kupisz w fabrycznej konfiguracji z blatem 46t - ewentualnie inne zgodne korby z blatami od ultegry) ale widuje się często po prostu rower w którym rodzic, żeby sprostać wymaganiom UCI wymienił w jakimś tańszym rowerze po prostu korbę na CX'ową (która ma zresztą tę samą linię łańcucha co szosowa - 43,5) zostawiając przeróżne szosowe przerzutki jakie tam wcześniej siedziały z korbami 50/52/53... A tył to tył - jeśli zgadza się pojemność i max koronka, przerzutka zgodna z manetką to będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 10 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Czyli potwierdzone że może tak być. Super. No to kupuje tę lewą manetkę Tiagra 4600 z aukcji OLX. Teraz kwestia przerzutki. Czy brać przerzutkę z serii 4600? czy jednak nowszą, tj Tiagra 4700-F do tej manetki 4600? I dodatkowo nasuwa się tu pytanie - czy model Tiagra 4600 jest/będzie w wersji na hak? Bo jak nie ma, to w sumie zostaje mi zakup tylko 4700-F (ten jest na hak na 100%). A ta finalnie ładnie zgra się z manetką z serii 4600? czy może być jakiś problem? Shimano Tiagra FD-4600-F (cycology.pl) Do tego kolejna sprawa - ilość obsługiwanych zębów na korbie: Tiagra 4600-F: 50-56T Tiagra 4700-F: 46-52T to ma znaczenie przy mojej korbie z maksymalnie 46 ząbkami w przypadku potencjalnego zakupu Tiagry 4700-F? Będzie poprawnie działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 10 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2021 1 godzinę temu, abdesign napisał: A tył to tył - jeśli zgadza się pojemność i max koronka, przerzutka zgodna z manetką to będzie działać. Tak. Będzie ok. Ogólnie zrobiłem obliczenia i potrzebuje przedniej przerzutki o pojemności 10T a tylnej - 35T. Ta Deore M6000 10", która będzie z tyłu, ma pojemność 41T więc tu jest ok. Pasuje. Obliczone według wzoru: - przerzutka przód: 46-36 = 10 (Tiagra 4600/4700 ma pojemność 16T, więc będzie ok) - pojemność napędu: (korba: 46-36 = 10) + (kaseta: 36-11 = 25) // 10 + 25 = 35 (Deore M6000 10' ma pojemność 41T) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Nigdy nie miałem tiagry 4600... za to 4700 na pewno działa z 46-36 bo to klon fd-6800. Ps. A tak poza tym to mam nieodparte wrażenie że wrzucasz 4600-kę w wersji 3 rzedowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 10 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2021 12 minut temu, abdesign napisał: Ps. A tak poza tym to mam nieodparte wrażenie że wrzucasz 4600-kę w wersji 3 rzedowej. Strony (w obu przypadkach) podają tak: Producent: SHIMANO Model: FD-4600-F Grupa: TIAGRA Kompatybilna z korbą 2 rzędową oraz napędami 10-rzędowymi. Producent: SHIMANO Model: FD-4700-F Grupa: TIAGRA Kompatybilna z korbą 2 rzędową oraz napędami 10-rzędowymi. Przerzutka przód SHIMANO TIAGRA FD-4600 montaż śruba (bikemia.com) SHIMANO TIAGRA FD-4700-F przerzutka przednia szosowa na śrubę szara (ctbike.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 No ale fotę to dali "trójki" opis od "dwójki"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 10 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2021 1 godzinę temu, abdesign napisał: No ale fotę to dali "trójki" opis od "dwójki"... gdzie konkretnie? no opis mówi o zastosowaniu 2x10 w obu przypadkach. w sumie to jest tak: maksymalna wielkość dużej tarczy: FD-4600: 50-56T, FD-4603: 50T, pojemność: 16T (FD-4600, dwurzędowa), 20T (FD-4603, trzyrzędowa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Października 2021 Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Na stronie sklepu jako ilustracja opisu od fd-4600, który mówi niby o 2x10 jest zdjęcie przerzutki 3x... Szosowe "dwójki" mają wąski wewnetrzny wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 10 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Wezmę Tiagrę 4700-f bo tutaj na tej stronie jest dostępna w dobrej cenie. SHIMANO TIAGRA FD-4700-F przerzutka przednia szosowa na śrubę szara (ctbike.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 11 Października 2021 Udostępnij Napisano 11 Października 2021 taaaa, na dostępność czegokolwiek i dostawę z ctbike raczej nie licz a na pewno to już nie płać z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 11 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Ok. To wezmę z innego sklepu najwyżej. Albo z drugiej tkwi może się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 11 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2021 A stąd można brać? czy też ten sklep taki sobie (czytaj nie godny zaufania)? bo cena jakby nie patrzeć, dobra. Przerzutka przód Shimano Tiagra 10s na hak FD4700 (kolarskioutlet.pl) albo ewentualnie stąd: Shimano przerzutka Tiagra FD-4700 na hak - Cyklomania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Października 2021 Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Cyklomania to raczej sprawdzony sklep ( chociaż mają swoje wpadki), ale wysyłka baaardzo długa jak na dzisiejsze standardy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 11 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Hmmm, takie coś - no to lipa 🤨 To chyba zrobię taki zakup ze sprawdzonego źródła, tj. Allegro , tym bardziej, że mam darmową wysyłkę przy zakupie od 40 złotych (Allegro Smart). Przerzutka przód Shimano Tiagra FD-4700 2rz na hak 11161437048 - Allegro.pl Pytanie tylko czy ten model konkretnie z tej aukcji powyżej na bank jest w wersji na hak? z dolnym ciągiem linki? Bo niby kod producenta to "IFD4700F", czyli wersja na hak, ale w opisie piszę że to wersja: Mocowanie: obejma 34,9 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adonim85 Napisano 11 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Korekta nastąpiła. Był błąd w opisie tej aukcji. To wersja na hak jednak. Więc można brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.