Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Montaż przerzutki Direct Mount w tego typu wyodrębnionym mocowaniu na rurze podsiodłowej.

adonim85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pytanie moje jest takie same, jak te postawione w tytule.

Mam gotową do montażu przerzutkę przednią typu Direct Mount - mowa konkretnie o modelu Shimano Deore XT FD-M786 2x10.

FD-M786-D (shimano.com)

Mam też mocowanie na rurze podsiodłowej w swojej ramie karbonowej. W sumie to podstawa do zakupu tego typu przerzutki.

Tyle, że to mocowanie nie jest wyodrębnione z boku rury podsiodłowej (równolegle z korbą) tylko jest wyszczególnione od jej środka - tak jak konkretnie montujemy bidony.

Pytanie teraz. Zmieniać tę przerzutkę na inną (czyli jaką? skoro nie taką typu DM), czy jednak da się ją zamontować w tej rurze (na moje chyba nie)?

rama_direct_mount.png

s-l1600.jpg

2 minuty temu, skom25 napisał:

Witaj w świecie rowerów. 49 zł to wcale nie jest dużo za taki element. Bywały droższe, znacznie droższe.

No tak. Rama kupiona względnie tanio, to z kolei cały pozostały osprzęt swoje musi/ał mnie kosztować :) 

Damy rade. Kupimy i będzie z głowy.

to mam zmienić przerzutkę na taką dedykowaną pod hak, np.

Przerzutka przód Shimano Deore FD-M616 2rz na hak 10934904201 - Allegro.pl

czy ta "Deore XT FD-M786-D" może zostać + ten hak? ( w sumie ona jest mocowana na hak, więc czy należy ją zmieniać?)

bo jak będzie trzeba będzie, to kupię inną (np. Shimano GRX FD RX400 Przerzutka przednia 2x10 Down Swing na hak 2020 - Najlepsze Ceny ➤ Rowertour.com), względnie tanią przerzutkę - tyle, że pasującą pod taki hak.

u mnie będzie kombinacja napędu typu 2x10.

Masz kupić hak do ramy i przerzutkę na hak - bo taką masz konfigurację ramy

To co masz wyżej na zdjęciu to przelotka z direct na hak, do niczego ci to nie potrzebne i niemożliwe do zamontowania

Cytat

Przerzutka przód Shimano Deore FD-M616 2rz na hak 10934904201 - Allegro.pl

czy ta "Deore XT FD-M786-D" może zostać + ten hak?

to są przerzutki direct a ty potrzebujesz montowanej na hak

Cytat

bo jak będzie trzeba będzie, to kupię inną (np. Shimano GRX FD RX400 Przerzutka przednia 2x10 Down Swing na hak 2020 - Najlepsze Ceny ➤ Rowertour.com), względnie tanią przerzutkę - tyle, że pasującą pod taki hak.

Przerzutka grx jest kompatybilna tylko z korbą grx bo korba ma inną linię łańcucha

hmm, rozumiem.

to jaką (na szybko) przerzutkę wskażesz do zakupu w granicy tak do 150 (+-)?

jakaś 2x10: Sora, Tiagra, 105? ogólnie coś z tego typu przerzutek typowo szosowych? 

czy może znajdzie się jakaś przerzutka tego typu ale z linii MTB: Deore, Deore XT, SLX? (i to bym bardziej preferował ze względu na przerzutkę tylną)

moja korba to Shimano FC-CX50 Cyclocross 46/36, kaseta to Shimano Deore CS-HG50 10' 11/36, a przerzutka tylna to z kolei model Deore M6000 (ten z 2017 roku dedykowany pod 10-rzędowe napędy).

Nie wiem co to jest za rama konkretnie. Jakiego producenta. Nie odpowiem na to pytanie. Dostałem ją w sumie za darmo (w rozliczeniu że tak powiem). Ale w sumie dla mnie to nie ma też jakiegoś kluczowego znaczenia.

Dobra. Najwyżej będę dobierał przerzutkę przednią pod korbę i manetkę M6000 metodą prób i błędów. I tyle.

Skoro nic nie wiadomo i nic nie ma znaczenia to tak - metoda prób i błędów jest najbardziej adekwatna ;) 

A jeśli jednak zechcesz napisać czy to rama szosowa/mtb/inna i chcesz na niej zrobić rower szosowy/mtb/inny i oczekujesz od niego x i y, to pewnie warto kontynuować ten temat. w przeciwnym wypadku szkoda strzępić klawiatury ;) 

Ogólnie zrobiłem obliczenia i potrzebuje przedniej przerzutki o pojemności 10T a tylnej - 35T. Ta Deore M6000 10" który ma być z tyłu ma pojemność 41T więc tu jest ok. Zostaje przód + spełnione trzy pozostałe warunki - mocowanie na hak, dolny ciąg i zgodność z manetką MTB Deore M6000.

Obliczone według wzoru: przerzutka przód - 46-36 = 10 / pojemność napędu = ( korba: 46-36) + (kaseta: 36-11) = 10 + 25 = 35

Jaka przednia przerzutka spełni te wszystkie wymagania?

Pojemność przedniej przerzutki = 50-34 = 16 Pojemnosc napedu = (50-34)+(28-14) = 16+14 = 30.png

29 minut temu, skom25 napisał:

Po co, skoro możesz kupić działający zestaw?

Przednia przerzutka to taki mechanizm, że naprawdę ciężko stwierdzić że jedna jest lepsza od drugiej.

No właśnie chce kupić w pełni działającą tu przednią przerzutkę, aby mieć spokój i w sumie móc powoli składać całość w jedno. Bo resztę podzespołów i akcesoriów mam już kupionych.

19 minut temu, m0d napisał:

Skoro nic nie wiadomo i nic nie ma znaczenia to tak - metoda prób i błędów jest najbardziej adekwatna ;) 

A jeśli jednak zechcesz napisać czy to rama szosowa/mtb/inna i chcesz na niej zrobić rower szosowy/mtb/inny i oczekujesz od niego x i y, to pewnie warto kontynuować ten temat. w przeciwnym wypadku szkoda strzępić klawiatury ;) 

To rama typowo szosowa. Na taką wygląda. Ale nie chce z niej robić też typowego roweru szosowego, tylko bardziej coś o sportowej charakterystyce - bliżej Endurance, Road, czy nawet naciąganego Gravela.

241130919_662189724761689_337071575648569167_n.jpg

A co tu ma być niezgodnego tak naprawdę. Bez sensu te kombinowanie. Łańcuch 10 rzędowy odpowiednio skrócony to pasuje i tyle. Da się ustawić na lewej manetce 2' przełączanie z dolnej na górną tarczę w korbie, to też będzie pasować. Do tego ustawiamy prawą manetkę z tylną przerzutką i kasetą 10' 11-36 i też spasuje. I tyle.

Bez sensu takie ograniczenia na siłę u Shimano.

4 minuty temu, NieLubiePoniedzialku napisał:

a dobra ty chcesz zwycajnei do korby szosowej/przelajowej wsadzic przerzutke i manetke mtb... no to sam jestem ciekaw czy zadziala, jesli odleblosc blatow w korach mtb jest taka sama, oraz odleglosc minimalna blatu od ramy, to powinno dzialc, ale i tak bedize gorzej niz w systemach szosowych, bo nie bedzie tam trymowania ktore jest w manetkach sosowych :P 

Dokładnie tak chce zrobić :) Inni też tak robią i jakoś to na ogół działa. Bo czytałem o takich przypadkach na wielu forach. Kwestia tylko dobrej regulacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...