Zazi Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Moją główną dyscypliną jest MTB (maratony do 70km i 1000m przewyższeń). Próbowałem też indywidualnej jazdy na czas, kryteria uliczne, wyścigi szosowe na płaskim i w górach, a także jeden szutrowy na 200km+. Generalnie na treningu generuję waty jak "koń", a na zawodach jeżdżę jak my little pony i jedyne co mogę zrobić to postrzelać tęczą z tyłka. Jakieś sugestie jak można to poprawić?:P
nctrns Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Musisz napisać więcej. Trenujesz na trenażerze czy na rowerze z pomiarem mocy? Jak wyglądają twoje treningi? Jak wygląda twoja jazda na zawodach? Jaki masz plan treningowy (może wchodzisz na zawody przetrenowany zamiast po taperze)?
kazafaza Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Trenuj z kołami cięższymi o pół kilo od tych "zawodowych", sprawdź biorytm Jeżeli masz problem w MTB a wcześniej też w kritach, tt itp. to może problem leży w psychice a nie fizyce? Musisz napisać więcej.
Mod Team safian Napisano 7 Października 2021 Mod Team Napisano 7 Października 2021 Pewnie albo nieprawidłowe odżywianie, albo nieprawidłowy tapering Napisz jak wygląda Twój tydzień przed zawodami w tym kontekście, jakie masz ATL/CTL/TSB w dniu wyścigu
mess Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 jaki to nieprawidłowy tapering, a jaki prawidłowy? Jakie muszą być spełnione niezbędne warunki aby w ogóle móc zacząć sugerować się ATL/CTL/TSB? pytam całkowicie poważnie i bez złośliwości (!) @Zazi z czego wniosek "końskie waty na treningu, a na zawodach my little pony", rzucisz jakieś przykłady konkretne?
Mod Team safian Napisano 7 Października 2021 Mod Team Napisano 7 Października 2021 Nieprawidłowy tapering to na przykład załadowanie -30 TSB w dniu wyścigu No pytanie co OP robi, bo tak samo można zapytać o prawidłowy trening, na co nigdy nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Nieprawidłowy tapering to na pewno taki, który nie optymalizuje zmęczenia/formy w dniu wyścigu. Co do prawidłowego wrzuciłem wyżej link do filmu Dylana Johnsona, który jest podsumowaniem badań w tym temacie. Zresztą jest to też sprawa indywidualna (tak samo jak optymalne TSB), no ale coś o OPa nie działa. Co do poprawności wykresu PMC to też jest sporo zmiennych - prawidłowo ustawione FTP, aktualne ATL (czyli de facto >42 dni danych), podobny pomiar mocy w każdym z używanych rowerów i pewnie coś by się jeszcze znalazło
Zazi Napisano 7 Października 2021 Autor Napisano 7 Października 2021 Trenuję z pomiarem mocy w rowerze (zimą trenażer). Zazwyczaj 5 razy w tygodniu. W przygotowaniach do sezonu korzystałem z trainerroad (gotowy plan na kilka miesięcy), teraz testuję xert (sam wybieram na to co mam ochotę pojechać w danym dniu na podstawie zmęczenia i typu zawodnika). W tej chwili sezon już praktycznie jest zakończony, więc podejście do jazdy jest luźniejsze. Wtorek i czwartek jeżdżę na dosyć prostych rundach w lesie dla poprawienia samopoczucia. Środa trening z XERT. Sobota szutrowanie w stylu "romantyczno-przyrodniczo- obyczajowym". W niedzielę rundy na trudniejszej trasie. Odnośnie watów (dla mnie to jest duża moc). Zrobiłem sobie przejażdżkę, żeby sprawdzić ile dam rady wycisnąć: 346W z 20 minut (znormalizowana 358W). Najlepszy wyścig MTB z 20 minut 303W (znormalizowana 283W). Dla porównania pierwszy test rampowy na trainerroad (01.2020 205W i 226W). Moja waga waha się od 79-82kg
Mareq_BB Napisano 8 Października 2021 Napisano 8 Października 2021 Może po prostu na treningu nic ci nie przeszkadza a na wyścigu trzeba czasem odpuścić zanim znajdzie się dogodna sytuacja do wyprzedzenia? Takie coś z automatu obniży ci średnią moc.
mess Napisano 8 Października 2021 Napisano 8 Października 2021 7 godzin temu, safian napisał: Nieprawidłowy tapering to na przykład załadowanie -30 TSB w dniu wyścigu No pytanie co OP robi, bo tak samo można zapytać o prawidłowy trening, na co nigdy nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Nieprawidłowy tapering to na pewno taki, który nie optymalizuje zmęczenia/formy w dniu wyścigu. Co do prawidłowego wrzuciłem wyżej link do filmu Dylana Johnsona, który jest podsumowaniem badań w tym temacie. Zresztą jest to też sprawa indywidualna (tak samo jak optymalne TSB), no ale coś o OPa nie działa. Co do poprawności wykresu PMC to też jest sporo zmiennych - prawidłowo ustawione FTP, aktualne ATL (czyli de facto >42 dni danych), podobny pomiar mocy w każdym z używanych rowerów i pewnie coś by się jeszcze znalazło no ok dodałbym, że testy muszą być rzetelne, regularne w odstępach czasu nie dłuższych niż 6 tygodni, i zależnie od tego co było wcześniej jest potrzebny odpowiedni okres aby CTL zaczął odzwierciedlać rzeczywistość. Materiał fajny. 7 godzin temu, Zazi napisał: Trenuję z pomiarem mocy w rowerze (zimą trenażer). Zazwyczaj 5 razy w tygodniu. W przygotowaniach do sezonu korzystałem z trainerroad (gotowy plan na kilka miesięcy), teraz testuję xert (sam wybieram na to co mam ochotę pojechać w danym dniu na podstawie zmęczenia i typu zawodnika). W tej chwili sezon już praktycznie jest zakończony, więc podejście do jazdy jest luźniejsze. Wtorek i czwartek jeżdżę na dosyć prostych rundach w lesie dla poprawienia samopoczucia. Środa trening z XERT. Sobota szutrowanie w stylu "romantyczno-przyrodniczo- obyczajowym". W niedzielę rundy na trudniejszej trasie. Odnośnie watów (dla mnie to jest duża moc). Zrobiłem sobie przejażdżkę, żeby sprawdzić ile dam rady wycisnąć: 346W z 20 minut (znormalizowana 358W). Najlepszy wyścig MTB z 20 minut 303W (znormalizowana 283W). Dla porównania pierwszy test rampowy na trainerroad (01.2020 205W i 226W). Moja waga waha się od 79-82kg Znormalizowana nie może być niższa niż bezwzględna, a poniżej 20min z założenia jest niepoprawna. Powiedz mi co to za wyścig MTB 20-minutowy? Jeżeli trwał dłużej to ile, i jaka była średnia bezwzględna i znormalizowana?
Zazi Napisano 8 Października 2021 Autor Napisano 8 Października 2021 W najlepszym wyścigu, o którym wspominałem wyżej udało mi się wykręcić średnią moc 270W. (ponad 2 godziny jazdy). Rozumiem, że na zawodach dochodzą inne czynniki, które mogą obniżyć moc no jazda w grupie, której nie lubię, sprzęt mechaniczny (samochody, traktory, kombajny), czy butowanie na podjazdach, bo za długo gapiłem się na przednie koło. Na zawodach najlepiej jeździ mi się z przodu. Jak tylko ktoś wyjeżdża przede mnie od razu "rura mięknie" i jadę wolniej niż wcześniej sam. Może po prostu nie nadaję się do MTB i warto skupić się na szosie.
mess Napisano 8 Października 2021 Napisano 8 Października 2021 pisz proszę konkretniej, 270W jakiej mocy? jeżeli bezwzględnej to jakie było NP? I ile czasu dokładnie. W ogóle to śmierdzi mi tu jakimś trolingiem troche.
Zazi Napisano 8 Października 2021 Autor Napisano 8 Października 2021 średnia moc 270 W, znormalizowana 283 W z 20 min 304 W (czas 2:21:30 dystans 63,93 km). Jeżeli uważasz, że jestem internetowym trollem zgłoś temat do moderatora i po sprawie. Pytam, bo nie wiem. Chyba od tego jest forum.
Stujumper Napisano 8 Października 2021 Napisano 8 Października 2021 Wybierz sobie takie zawody, żeby był co najmniej 20min podjazd, a na pewno zbliżysz się do watów z treningu, a pewnie jeszcze je poprawisz... 😂
mess Napisano 8 Października 2021 Napisano 8 Października 2021 Godzinę temu, Zazi napisał: średnia moc 270 W, znormalizowana 283 W z 20 min 304 W (czas 2:21:30 dystans 63,93 km). Jeżeli uważasz, że jestem internetowym trollem zgłoś temat do moderatora i po sprawie. Pytam, bo nie wiem. Chyba od tego jest forum. Spokojnie. Wcale nie wygląda jakbyś jechał jakoś specjalnie za słabo patrząc na znormalizowaną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.