KSikorski Napisano 6 Października 2021 Napisano 6 Października 2021 Jakie opony produkuje się w Europie poza topowymi continentalami?
Mihau_ Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Pewnie większość z tego co masz dostępne i popularne
KSikorski Napisano 7 Października 2021 Autor Napisano 7 Października 2021 No cóż, moje vittoria pochodzą z Tajlandii... więc liczyłbym na ludzi, którzy odczytają bezpośrednio z opony 😄
Gość Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Tufo. Ja zwątpiłem po tym, jak okazało się że opony premium dla hipsterów Wolfpack, są klepane w Tajlandii. Swoją drogą. Co to za różnica?
some1 Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Takie rzeczy łatwo znaleźć w internecie. Schwalbe wszystko produkuje w swojej fabryce w Indonezji. Panaracer - Japonia Vittoria - Tajlandia WTB, Kenda, Maxxis - Chiny, Tajwan, Tajlandia, Wietnam itp. Dalej nie chce mi się szukać
KSikorski Napisano 7 Października 2021 Autor Napisano 7 Października 2021 10 minut temu, skom25 napisał: Swoją drogą. Co to za różnica? Z uwagi na swoje ekologiczne odchylenie życiowe zacząłem interesować się przepisami związanymi z "czystością" produkcji i gospodarką odpadami i różnicami w tym zakresie między Unią Europejską a krajami dalekowschodnimi. Plus ślad węglowy wynikający z transportu przez pół świata. Jeszcze się w to zagłębię, ale intuicyjnie czuję że produkcja w Europie ma lepiej zaopiekowaną gospodarkę odpadami.
Dokumosa Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Niemcy mają (nie twierdzę, że korzystają) najlepszą gumę podobnie jak to jedyny kraj na świecie gdzie stosuje prawdziwy asfalt a nie jego imitację. Różnica pomiędzy conti RaceSport/Protection a innymi oponami o takim samym bieżniku ale niższych wersji jest znacząca (przyczepność na mokrych kamieniach i korzeniach).
Gość Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Black Chilli w Conti jest świetne. W oponach szosowych robi gigantyczną różnicę.
clavdivs Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 3 godziny temu, KSikorski napisał: Z uwagi na swoje ekologiczne odchylenie życiowe zacząłem interesować się przepisami związanymi z "czystością" produkcji i gospodarką odpadami i różnicami w tym zakresie między Unią Europejską a krajami dalekowschodnimi. Plus ślad węglowy wynikający z transportu przez pół świata. Jeszcze się w to zagłębię, ale intuicyjnie czuję że produkcja w Europie ma lepiej zaopiekowaną gospodarkę odpadami. W Uni jest wiele hipokryzji i specjalnie nie wierzyłbym w tą wyjątkowo lepszą opiekę odpadami. Sama produkcja może się odbywać w Europie, ale surowce jak najbardziej sprowadzane z wschodu. Jak twoje działania maja mieć jakiś wpływ na środowisko, to kup opony o dobrej jakości, abyś nie musiał za chwile je zmienić, lub wywalić na śmietnik. 3 godziny temu, Dokumosa napisał: Niemcy mają (nie twierdzę, że korzystają) najlepszą gumę podobnie jak to jedyny kraj na świecie gdzie stosuje prawdziwy asfalt a nie jego imitację. Różnica pomiędzy conti RaceSport/Protection a innymi oponami o takim samym bieżniku ale niższych wersji jest znacząca (przyczepność na mokrych kamieniach i korzeniach). Jak dla mnie to markeingowa posypka, jeśli istnieje jakiś wyjątkowy komponent, to jakie istnieją obostrzenia które nie zezwolą na kupno jego przez inna firmę?
Dokumosa Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 43 minuty temu, clavdivs napisał: Jak dla mnie to markeingowa posypka, jeśli istnieje jakiś wyjątkowy komponent, to jakie istnieją obostrzenia które nie zezwolą na kupno jego przez inna firmę? Formalno/prawnych pewnie nie ma ale są umowy i układy ekonomiczne. Np. w przypadku asfaltu złoża w Wenezueli (ponad 50% światowego wydobycia) eksploatuja firmy niemieckie. Dodatkowo skupuja z innych źródeł.
KSikorski Napisano 7 Października 2021 Autor Napisano 7 Października 2021 Godzinę temu, clavdivs napisał: W Uni jest wiele hipokryzji i specjalnie nie wierzył bym w tą wyjątkowo lepszą opiekę odpadami. Pracuję w firmie która siłą rzeczy generuje odpady przy produkcji i jesteśmy w tym temacie naprawdę rzetelnie kontrolowani, zwłaszcza przez audytorów zewnętrznych na utrzymanie ISO 14001. Kupując różne wyroby sprawdzam czy producent ma ISO 14001 i czy nadała je poważna firma w stylu TUV Rheinland czy jakaś firma krzak.
chudzinki Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Schwalbe Racing Ray - Indonezja. CST Jack Rabbit II - Chiny 😀.
marvelo Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 5 godzin temu, clavdivs napisał: W Uni jest wiele hipokryzji i specjalnie nie wierzyłbym w tą wyjątkowo lepszą opiekę odpadami. Sama produkcja może się odbywać w Europie, ale surowce jak najbardziej sprowadzane z wschodu. Unia to już prawie sama hipokryzja. Te wszystkie certyfikaty ISO to pic na wodę i fotomontaż. Firma w której pracuję (branża spożywcza) ma takich kilka i wiem jak to wygląda w praktyce. Gdybym chciał, mógłbym napluć do butelki, zakręcić, a klient gdzieś w Europie wypiłby to ze smakiem, ufając w gwarantowaną jakość produktu pod marką znanego koncernu spożywczego na literę D. I przed tym czynem powstrzymują mnie nie żadne certyfikaty, a jedynie zwykła etyka zawodowa. A jak jest jakiś audyt to oczywiście wszystko ładnie , pięknie, zgodnie z procedurami. Brakuje tylko malowania trawy na zielono, jak za Gierka. A z tymi surowcami do produkcji opon to pewnie masz rację:
Dokumosa Napisano 7 Października 2021 Napisano 7 Października 2021 Każdy ma prawo do swoich przekonań. Pamiętacie jak się czuliście kiedy dowiedzieliście się, że święty Mikołaj nie istnieje?
KSikorski Napisano 7 Października 2021 Autor Napisano 7 Października 2021 Cóż, może po prostu mam szczęście w życiu że zawsze trafiałem do firm poważnie traktujących przepisy i certyfikację, bez malowania trawy na zielono. Niemniej odpowiedź na swoje pytanie już uzyskałem, za co dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.