Skocz do zawartości

[kaseta] 9s 11-42/46 Poszukuję

Kingins

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Teoria: przerzutki mtb shimano pracują w "systemie" dyna sys i mają być kompatybilne tylko z manetkami dyna sys 10sp. Ciąg linki to 1.2.

Przerzutki 11 sp shimano pracują z ciągiem 1.1 więc nie są kompatybilne z grupami i manetkami 10sp. 

Shimano ma jednak przerzutkę deore która,  mimo niekompatybilności powyższych systemów, jest dedykowana do napędów 10 i 11sp.

Odnoszę nieodparte wrażenie, że powód dla którego 10 i 11s dynasys Shimano są ze sobą kompatybilne... czyli różnica w uciągu linki (3,57mm) przez manetki 10s aby przesunąć wózek o 3,95mm vs (3,48mm) przez manetki 11s aby przesunąć wózek o 3,9mm , w Twoim rozumieniu sprawia, że są niekompatybilne? Dobrze rozumiem Twoją wypowiedź?

W dniu 2.10.2021 o 23:52, Puklus napisał:

A co to za różnica? 780 jest zaprojektowana

Jak Ty chcesz obsłużyć RD-T780 napęd 9s?

W dniu 2.10.2021 o 09:46, Kingins napisał:

Witam poszukuję całej stalowej kasety 9s

A Wy Panowie piszecie o 10s i jak widzę już nawet o 11s. O co komon?

59 minut temu, abdesign napisał:

Odnoszę nieodparte wrażenie, że powód dla którego 10 i 11s dynasys Shimano są ze sobą kompatybilne... czyli różnica w uciągu linki (3,57mm) przez manetki 10s aby przesunąć wózek o 3,95mm vs (3,48mm) przez manetki 11s aby przesunąć wózek o 3,9mm , w Twoim rozumieniu sprawia, że są niekompatybilne? Dobrze rozumiem Twoją wypowiedź?

Nie w moim rozumieniu. Grupa dyna sys miała być manetkowo-przerzutkowo kompatybilna tylko sama ze sobą. A że grupy shimano 10sp dawno temu miały tylko kasety 11-36 maks to taką maks kombinację zakładałem. Tymczasem przerzutka tylna rd m 5100 ma w opisie "11 speed deraileur" a rd m 5120 jest kompatybilna z 10 i 11. 

No dobra tylko co do tego ma ciąg linki? Który akurat powoduje naprzemienną kompatybilność w zakresie wychyłu wózka "na jeden klik"? Sam napisałeś o ratio... trochę niedokładnie je podając przy okazji. Zakres kaset to po części się z Tobą zgadzam oczywiście. Może nieco mniejszą mam wiarę w to że aż takie różnice dobrze są obsługiwane ale co do zasady że Shimano swoje a życie swoje to się zgadzam.

• 2 tygodnie później...

Ja tam nie polecam, 9s 11-46 bedzie miec ogromne roznice miedzy biegami, wedlug mnie to setup tylko do jazdy w gorach gdzie spore roznice miedzy biegami nawet wyjda na plus np jak chcemy szybko przyspieszyc zjezdzajac jakims single trackiem, wystarczy jedna zmiana biegu zamiast dwoch

• 5 tygodni później...

Tak jak pisałem, na stojaku, właściwie bez obciążenia ( cały czas słychać bębenek!) to każdy zestaw zadziała przyzwoicie. Chociaż według mnie i tak hałasuje bardzo mocno. Co będzie pod obciążeniem? To właśnie wtedy czuć różnice między dobrym napędem a tanim/ źle wyregulowanym. 

W realu, pod obciążeniem działał też całkiem sprawnie. Na tyle, że przejeździłem tak 3 lata. Oczywiście nie jest to rozwiązanie dla "zawodowców", urywających ułamki sekund. Ma swoje ograniczenia jak spore różnice w przełożeniach. Ale działa płynnie i do rekreacji się sprawdzi. 

Dodam jeszcze, że widoczna na filmie przerzutka była modyfikowana, poprzez zwiększenie naciągu sprężyny w zawiasie i wymianę śruby B na dłuższą.

• 2 tygodnie później...

M591 elegancko ogarnęła mi kasetę 11-42 i uważam, że ma sporo zakresu na 11-46. Generalnie jak się spojrzy na klasyczne przerzutki Shimano, to offset kółka górnego jest podobny do tego z m8000.

Według mnie m591 do max 34T i tak będzie lepiej działać z 11-46 niż takie M675 do 11-42 co dużo i często zakładano w czasach dokładek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...